Laatste onderwerpen
Zoeken
2024 Zou er een ei komen?
Pagina 1 van 1
2024 Zou er een ei komen?
![2024 Zou er een ei komen? Zou_er10](https://i.servimg.com/u/f26/19/62/28/25/zou_er10.jpg)
Zou er een ei komen?
Margot de Kam | dinsdag 12 maart 2024 |
Niets is zeker in het leven en we hopen allemaal heel erg op een voorspoedig seizoen voor de slechtvalken van de Mortel. Als er een ei komt, hoe wordt zo'n eitje dan precies gevormd?
![2024 Zou er een ei komen? Bus_en10](https://i.servimg.com/u/f26/19/62/28/25/bus_en10.jpg)
We hebben een paar keer een paring gezien, dat is natuurlijk sowieso nodig om een eicel bevrucht te krijgen. Slechtvalken paren veelvuldig, maar niet altijd voor de camera in ons beeld.
We noemen ze BUS en 4NL naar hun ringcodes.
Man BUS zorgt goed voor vrouw 4NL. Hij komt steeds met prooi voor haar, zodat ze lekker gevarieerd eet. Rust in de omgeving is ook heel belangrijk om tot de vorming van gezonde eieren te komen. We zien vrouw 4NL veel rusten, en zich nestelen in haar kast.
Man BUS houdt heel goed de omgeving in de gaten, en verjaagde zelfs een jonge vrouwelijke valk van de week. Dappere man hoor, de vrouwtjes zijn veel groter en sterker.
Rijping van de eicellen in de eierstok
Hormonen zorgen dat de voortplantingsorganen gaan groeien en eicellen gaan rijpen bij het vrouwtje. Dit gebeurt tijdens de weken van hofmakerij. De aanmaak van die hormonen gebeurt als alle omstandigheden gunstig zijn: voldoende voedsel, een goede paarband en geen stress door concurrerende valken zijn noodzakelijk.
De rijping van zo'n eicel, -dooier met celkern-, in de eierstok duurt een paar dagen. Er liggen een paar eicellen achter elkaar klaar om te gaan rijpen. De celletjes groeien in verschillende stadia. Als de eerste eicel genoeg is gegroeid volgt de eisprong. De volgende cel gaat dan verder uitgroeien.
In de eileider
De rijpe eicel schiet de eileider in waar de bevruchting plaatsvindt. Door de alle paringen zijn daar al vele zaadcellen aanwezig. Eén zaadcel versmelt met de eicelkern.
De dooier van de cel is de voeding voor het straks groeiende kuikentje. In de eileider worden eiwitten en mineralen toegevoegd en vliezen. Het groeit en begint vorm te krijgen. Dit hele proces in de eileider duurt enkele uren.
In de schaalklier
Het bevruchte ei gaat dan de schaalklier in. Daar verblijft het ongeveer 24 uur. Het groeit daar dubbel zo groot doordat er vocht bijkomt. Dan wordt de schaal gevormd: door steeds nieuwe kalklaagjes wordt de schaal dikker en steviger.
Ook de kleur wordt toegevoegd. Het ei wordt steenrood, maar in heel diverse kleurschakeringen. Lichter, donkerder, gevlekt of gespikkeld, kan allemaal.
Als het klaar is glijdt het ei door het geboortekanaal. Het komt in het voorportaal van de cloaca: de plas- en poepbuis eindigen ook in deze ruimte voor de uitgang.
En dan wordt het uitgedreven. Vaak kunnen we dat zien door een 'kwispel' van de staart.
Hopelijk gaan we het spoedig zien!
![2024 Zou er een ei komen? 20242530](https://i.servimg.com/u/f26/19/62/28/25/20242530.jpg)
_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine
![Herfst](/users/1712/35/65/89/smiles/358522.gif)
margootje- Aantal berichten : 23265
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 61
Woonplaats : Leiderdorp
![-](https://2img.net/i/empty.gif)
» Seizoen 2010
» Wanneer komen er eieren?
» 2022 Wanneer komen er eieren?
» 2022 Wanneer komen er eieren?
» 2024 Nog één ei over in Amsterdam
» Wanneer komen er eieren?
» 2022 Wanneer komen er eieren?
» 2022 Wanneer komen er eieren?
» 2024 Nog één ei over in Amsterdam
Pagina 1 van 1
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
» Delft. TU/ Bouwkunde.
» Weert. St. Martinus Kerk
» Tilburg/Westpoint
» Liempde/SintJans OnthoofdingsKerk
» Axel/Watertoren
» Rotterdam/Maasvlakte
» Rijswijk/Klokkentoren
» Utrecht / Provinciehuis