Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 


Rechercher Geavanceerd zoeken


Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Pagina 1 van 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Eleonore op wo 20 feb - 20:57

Samenvatting woensdag 20 februari 2019: Sinds afgelopen zondag de cams van Beleef de Lente aangingen kunnen we weer live genieten van diverse vogels en gelukkig zijn de Slechtvalken van De Mortel er ook bij. Vanmorgen rond 7.30u werd M bij de kast gespot en V zweefde rond en landde op de reling. Bolid noteerde de waarnemingen in het Excel OZ-sheet, zoals vele mensen de afgelopen dagen gedaan hebben, top! Om half 9 brengt M een prooi die V (vorig seizoen heette ze nog ‘NV’, maar nu ze een ‘blijvertje’ blijkt, is haar naam voor dit seizoen ‘V’) overneemt en ermee wegvliegt. Is het jullie ook opgevallen dat de Roostercam zo mooi haarscherp is? VWG meldde vanmiddag dat het een splinternieuwe cam is ☺️. Vier keer is er een paring te zien vandaag! De band tussen M en V is uitstekend en wordt ook bevestigd door de gesprekken die de twee hebben: koppen omlaag naar elkaar chuppen en dat minutenlang. M doet - zoals altijd zijn best en brengt diverse prooien voor V. Aan het einde van de middag zoomt VWG in en zien we M op de wiphoek in het licht van de ondergaande zon zich poetsen, een kwartier later vliegt hij naar het rooster van de kast. Als de cam wegdraait vliegt ie weg, beide valken slapen nog elders op de toren. Zie ook de clip van vandaag: “Gesprek en 2 x 18 plus”. Dank daarvoor Aaltje! Dagsamenvattingen 2019 De Mortel QgyM6bC
https://imgur.com/QgyM6bC


Laatst aangepast door Eleonore op wo 20 feb - 21:26; in totaal 6 keer bewerkt (Reden van aanpassing : Afbeelding erbij)

_________________
Dagsamenvattingen 2019 De Mortel 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 245
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 56
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op do 21 feb - 19:45

Dagsamenvatting 21022019

De dag begon alweer met iets raars. Zie Aaltjes clip : De Knal

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/de-knal

Zo zien we weer hoe verrekte snel de valken zijn, de valk die omkeerde, deed een soort omrol, zoals zwemkampioenen doen, tikte met de poten de betonrand aan in de draai.
Was het V die zich bedacht en toch nog niet met M de kast in wilde? Zeker niet zonder prooi. Of was dit een vreemde valk, zoals anderen denken? We zullen het nooit zeker weten.
Rond half 10 lukt het M wel haar naar de kast te krijgen, ze zijn bijna een minuut samen binnen, chuppend. M vertrekt dan en V schraapt in allebei zijn kuilen.
Om 11 uur staat ze chuppend op rooster, ze lijkt M te zoeken en te vragen, dan zien we haar een kwartier later met spreeuwtje op de wiphoek landen.
Tussen de middag staat M heel boos, met lagere stem dan anders te chuppen en horizontaal te buigen op rooster, schouders breed makend, staart soms wat uitwaaierend. Hij draait langzaam rondjes om zijn as op rooster, stampend van de ene poot op de ander. Imponerend. We zien vlak daarvoor V heel even voorbij vliegen. Kennelijk wordt er iemand het territorium uitgebonjourd.
Al snel is de rust weergekeerd. M komt nog eens naar de kast en gaat rustig beetje poetsen, beetje rondkijken.
Later zien we hem op de dakrand en horen we V elders op de toren wailen.
Eind van de middag V op wiphoek, M bij de kast, en...na een kwartier..paring op de wiphoek, mooi ingezoomd door VWG.

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Paring11

M gaat terug naar zijn kast voor een kuil. Drie kwartier later komt M weer bij de kast en landt V met een verse spreeuw op de wiphoek die ze plukt en opeet. M chupt heel af en toe en kijkt naar haar. Ze staan weer pat. V blijft stoicijns op de wiphoek..paring zou mogen van haar, zo lijkt het, of niet, ook goed. Maar M lijkt haar alleen naar zijn kuilen te willen lokken.
Na een klein uur vertrekken ze. Morgen zien we ze weer Smile

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op vr 22 feb - 19:32

Dagsamenvatting 22022019
De dag begon in Mortelmist. Het was bijzonder rustig. Ze waren maar af en toe in beeld. V had zich in de ochtend een tijd achter de paal op het dak op de kabels verstopt.  
We zagen 2 paringen in de ochtend, 1  keer een hele snelle prooioverdracht in de kast, en vanmiddag landde M met prooi op achterrand dak bij antenne. Hij vloog daar weg en direct daarna was een prooioverdracht hoorbaar, en zagen we V met een prooi op de dakrand voor landen. M kwam nog heel even op dakrand en rooster en toen ging hij naar zijn slaapplek.
Morgen zien we ze weer Smile

clip Aaltje <---klik

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op za 23 feb - 19:31

E.P., 23 feb 19:27u
Zaterdag 23 februari 2019: De eerste week van BDL zit er bijna op. De camera’s hebben IR-beeld, onze valkjes resideren na het invallen van de duisternis op een onbekende, maar hopelijk ontspannende plek en het is weer tijd om de dag én ook week door te nemen. Vandaag was eigenlijk een mooie compilatie van de capriolen van ons koppel van de afgelopen dagen. We hebben een flink aantal prooioverdrachten gezien (wat duidt op voorbereidingen voor broedactiviteiten.. yoepie). Het veelvuldig “prikken van een vorkje” leek echter een minder positief effect te hebben op het aantal paringen. De diehards camvolgers hebben er vandaag maar 1 geconstateerd. Het is evenwel mogelijk dat ze buiten het zicht van fantastische drie haarscherpe cams de oudste daad ter wereld verrichten en ik geef ze daarin ook groot gelijk. M was vandaag ook met enige regelmaat bezig om het kraambed op te maken. Dit kraambed is niet meer en niet minder dan een kuiltje in de steentjes en dit prefereren ze buiten takjes, strootjes of veren. M is momenteel bezig met het fabriceren van 2 kuiltjes. Een is prima in het zicht van de binnencamera, maar de ander is maar net in zicht. Is onze doerak in gedachte bezig om de 1e slechtvalk te worden op de Mortel die beticht kan worden van Polygamie of geeft hij V een kans om te kiezen? De tijd zal het ons leren. Alle signalen staan op groen voor een mooi broedjaar en, fingers crossed, we hebben nog geen territoriale aanvallen gezien om de positie van M of V te ondermijnen. De kast is vannacht nog leeg, maar vandaag was goed, de afgelopen week was goed en de komende tijd gaat het ook goed komen. De lente is begonnen en dat er maar geen eind aan mag komen. Hier oogjes dicht en snaveltje toe. Toedeloe!

door E.P.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Ciryon op zo 24 feb - 19:43

DAGSAMENVATTING zondag 24 februari 2019 waargenomen: *paringen: 3**po’s: 3**eitjes: ff wachten nog*
Hèhè, niet alleen M is roestig zo aan het begin van het seizoen, ikzelf moet er ook weer even inkomen hoor. Weeksamenvattingen, blogs, prooioverdrachten, schaduwparingen, hoe zat het ook weer allemaal. En ik ben niet de enige gezien de verschillende Babylonische spraakverwarringen die er al door de chat zijn gegaan. Met het mooie weer van de laatste dagen lijken ook de slechtvalken goed los te gaan. Vanmorgen, het is nu net 12 uur, zijn er alweer 3 paringen waargenomen en 2 prooioverdrachten (verder: po(‘s)). Schaduwparingen onder de dakcam. Schaduwparing? ha, het eerste nieuwe woord voor het Mortelwoordenboek is alweer binnen. Dat begint goed! V blijkt een hele goeie verstopvalk te zijn, ze zit vooral daar waar wij haar (net) niet kunnen zien. Onder de dakcam, achter de lichtpaal op het dak, achter de beugels, achter de doos aan de achterkant van het dak. En wij maar gluren of we een veertje van haar kunnen opvangen. De chat oppert dat ze zich gewoon doodschaamt, omdat ze vorig jaar onze VieVie (de vorige V op de toren) naar de eeuwige jachtvelden heeft geholpen. Wie weet, al heb ik zelf het idee dat slechtvalken niet zo doen aan schaamtegevoelens, niet bij het paren en ook niet bij moord en doodslag. We kijken vol verwachting of V al een hangkont heeft, hoe dichter ze bij de eileg komt, hoe boller haar derrière namelijk gaat hangen. Er komt dan ook een blote plek op haar buik, dat is de broedvlek. Een stukje goed doorbloede huid om de eitjes goed warm te houden. En eitjes willen we … en kuuks dit jaar. We willen zien of V een goede moeder is, of dat ze nog heel veel moet leren. Kan M haar dat leren? hij heeft het immers van VieVie geleerd en die weer van Pa. Goede kuukzorg lijkt niet alleen een kwestie van instinct te zijn, maar ook van overlevering. Ondertussen vliegen de schaduwen van de valken over het dak, en wij volgen ze met argusogen. M verschijnt weer met een cadeauprooitje op het rooster, lokwailend (dat Mortelwoordenboek komt wel vol hoor), waar is ze? waar blijft ze? M gaat weg en komt weer terug in de kast om verder te werken aan zijn kuilencatalogus, V heeft het voor het kiezen straks. Hmm, meerdere kuilen, is dit een hint naar een mogelijke Duitse afkomst van de Mortelvalken? Wij zien toch liever dat M ophoudt met het kuiltje onder de binnencam, daar zien we straks veel minder van het leggen, het hatchen (uitkomen van de eitjes) en alles wat daarna komt. Note to M: onder de binnencam was de koelkast, weet je nog! je kuuks horen niet in de koelkast, maar tegen de zijwand. Daar kunnen wij, bevoorrechte gluurders, ze beter zien! We horen de hond blaffen, we horen een brommer, we horen stemmen (o jee), we zien steeds meer vliegen op de lens van de dakcam (wat zoeken ze daar eigenlijk?) en we houden ons bezig met het mysterie van het verdwenen ‘Veertje’ waardoor E.P. zo van zijn stuk is. M komt nog diverse keren in de kast en op het rooster vanmiddag: meer dan 20 keer om precies te zijn! Gelukkig komt V ook nog een keertje babbelen en snavelen. Even lijkt ze buiten adem te zijn, misschien zijn er indringers weggejaagd. In mijn tuin maakten torteldoffertjes de tortelduifjes het hof, zoals M zijn V op De Mortel. Yes! weg winterstop, winterslaap, wintervacht, kom inderdaad maar op met die lente. Cool

_________________
Nar
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 713
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 58
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Hyacint op ma 25 feb - 19:09

DAGSAMENVATTING Maandag 25 februari 2019. Vanmorgen kwam M tussen 7:00 en 8:00 uur al meermalen even op het rooster zitten chuppen. V hoorde men roepen in de verte, wailen, terwijl M het luchtruim af zocht. Met gezwinde spoed vertrok hij om zijn plicht te doen en om 7:24 hoorde men een paring onder de dakcam. Later zag men even een schaduw van een SV op de paal op het dak, V lijkt nu dus ook aan "schaduwpaalzitten" te doen, aldus Bolid. Even na 8:00 uur arriveren beide valken bij de kast, waarna M al snel met een mooie afsprong vertrekt. V gaat even in het (gelukkig) goede kuiltje proefliggen. Rond 10:30 zit er weer 10 minuten een SV op de kabels in het zonnetje en dan blijft het een tijdlang stil op deze zonovergoten dag tot we een uurtje later M even in de kast zien en V etend op de WH. De valken zijn dan weer een tijd uit beeld tot onze reporter ter plaatse, Von, een valk in de hoge antenne meldt. Daar blijft ze lang ziitten, tot om 13:45  Von een plotselinge live paring daar ziet! Pas tegen 16:00 uur volgt weer actie: M zit een prooi te plukken op de 1e ring, vliegt ermee naar de WH, maar als V zich meldt lokt hij haar mee naar de kast, waar de PO volgt. V gaat dit vervogens lekker opsmikkelen op de WH. Om 16:45 komt V roosterzitten en horen we van Von dat M zelf zit te eten op de 1e ring, deze patstelling duurt wel even. Een uurtje later verschijnen beiden bij de kast, M blijft achter en V gaat zitten wailen op de WH. M verzaakt echter zijn plicht, waarna V hem komt opzoeken in de kast: een avondgesprek volgt. Als M zich uit de vleugels maakt, blijft V voor het eeerst even in haar kuiltje zitten om dan om 18:48 toch ook te vertrekken. Waargenomen: 2 x PO en 2 x Paring
Hyacint
Hyacint

Aantal berichten : 489
Registration date : 16-05-13
Leeftijd : 57

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op di 26 feb - 19:04

DAGSAMENVATTING DINSDAG 26 FEBRUARI 2019 Er schiet me vandaag een liedje te binnen van Peter Koelewijn. Weet je wat ik zie als ik de Dakcam zie….allemaal beestjes….zoveel beestjes op de lens. Een groot gedeelte van de dag zien we tientallen kleine beestjes als een horde onscherpe doerakken ons beeld vertroebelen. De verwachting is dat een restantprooi de oorzaak is van deze bizarre camerabeelden. Als ze maar niet flatsen, want er zit geen ruitenwisser op de lens! Wat kunnen we vertellen over vandaag. M komt met de precisie van een Zwitsers uurwerk altijd rond 07.00 uur in de kast en dan begint ook onze kijkbuisdag, want V slaapt (nog) niet in de kast. Iets met vader en wens en gedacht…, maar die komt echt nog wel. De hoorbare paring heeft ook vandaag weer plaatsgevonden en wel in de vroege ochtenduren. Dit was echter de laatste door de kijkers geconstateerde paring. Het moyenne qua paringen lijkt lager dan vorig jaar, maar toen hadden we extra ogen in de vorm van *. * is de link die niet genoemd mag worden… een soort van Voldemortlink. M zorgde er vandaag wel voor dat V niet omkwam van de honger en nam zeker driemaal een prooi mee voor hare veerlijkheid, waaronder één spreeuw. Tevens waren ze vandaag even samen in de kast, waarna M weer bezig ging het verkeerde kuiltje. Wat een uilskuiken… ehh.. valkkuiken is die toch. De avond valt en weer een lekkere dag zonder vervelende zaken waarbij ons koppel heeft kunnen werken aan rituelen die hopelijk resulteren in een trosje kuuks. Maar wacht, ik vergeet nog iets. Ons VEERTJE is weg. Snifff.. Mijn anker, mijn bewijslast dat de cam niet stilstaat, mijn soepel bewegende vederlichte vriend die altijd frivool zijn rondjes draaide… is niet meer. Waar die is zal altijd de vraag blijven, maar dat ik hem mis, dat is zeker. Veertje was niet een vriend van ons allen, maar ik koester warme herinneringen aan hem. Adios Veertje. Het gaat je goed.

door E.P.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Eleonore op wo 27 feb - 20:00

Samenvatting woensdag 27 februari 2019: “Thuisbezorgd en afhaalhap”
“Chup, chup!” M meldt zich vanmorgen vroeg om 7 uur precies op het rooster. Kijkt alle kanten uit... “waar hangt V toch uit?”. Niks. Dan maar weer een rondje vliegen. Na een minuut weer terug, weer chuppen... geen reactie. Op de vleugels maar weer. Dat herhaalt M nog een paar keer, tot hij rond half 8 eindelijk zijn zin krijgt: een paring met V. Via een van de cams was hij te horen ☺️. Iets later meldt hij zich weer in de kast, hij heeft duidelijk grootse plannen. Maar gaat wel het verkeerde kuiltje uitdiepen (vinden wij, de BDL-toeschouwers), even later toch maar naar ‘de juiste kuil’. Een kwartier hierna is er een paring pal onder de dakcam (wat hebben we toch vroege, oplettende waarnemers in de chat, dank jullie wel!). Om 8.40u, de zon schijnt fijn de kast in, roept V vanuit de kast naar M, ze heeft honger! M komt inderdaad iets brengen en geeft haar een klein prooitje dat V met de kop omlaag aanneemt. Ze vliegt ermee weg en gaat het ergens oppeuzelen. De uren hierna is V een keer in de kuil gezien, in de kast, M heel vaak en hij poetst er ook nog zijn veren en nagels bij. Hij straalt het uit: ‘Ik ben helemaal klaar voor dit broedseizoen!’ De hele dag door zijn M en V of M én V voor de cams te zien. Er lijkt onrust te zijn rond half 3, ze wailen en gakken, soms ook buiten beeld. Daarvoor was M met een prooitje en even later weer zonder dat prooitje te zien. Na een prooioverdracht in de kast om half 4 zien we ze beiden nog een paar keer op de dakrand en in/bij de kast. Rond 17 uur wordt de avondprooi naar binnen gewerkt en vanaf 18.30u is het blijkbaar ‘valkenbedtijd’. Wanneer kom je eens in de kast slapen, V? Alle waarnemers en Excel-noteerders: Bedankt weer! P.S.: Zie ook de clip van Aaltje: 'Bijzondere prooioverdracht'

_________________
Dagsamenvattingen 2019 De Mortel 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 245
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 56
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Twietie op do 28 feb - 15:40

Mooi verslag Eleo, dankjewel!
Twietie
Twietie

Aantal berichten : 5773
Registration date : 29-05-15
Leeftijd : 68
Woonplaats : Eindhoven

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op do 28 feb - 19:29

Dagsamenvatting 28022019

Rustige dag, gaat goed met de Mortelvalkjes.
M probeert V maar naar die kast en zijn kuilen te lokken. Hij kwam daartoe vandaag maar liefst 25 x naar de kast. Het lukte vandaag 2x met een prooitje om haar even bij de kast te krijgen. Hij werkte 4x aan de kuil. Dé Kuil, de kuil die wij kijkers wenselijk vinden om eitjes in te zien straks.
We namen totaal 3 prooi-overdrachten waar en 3 paringen, 1 hoorbare en 2 vol in beeld op de wiphoek. V zat daar lang vanmiddag. Cam werd mooi ingezoomd op haar opdat we haar goed konden bewonderen.
M kwam vlak voor schemering de laatste keren, zat prachtig te 'lokwailen'op rooster, V vloog even rond maar kwam niet.
She plays hard to get, '' onze'' V.
Morgen zien we ze weer ☺️
clip Aaltje: Grote bonte specht

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Ciryon op vr 1 maa - 19:41

DAGSAMENVATTING vrijdag 1 maart 2019 waargenomen: *paringen: 3**po’s: 3**eitjes: zondag zegt Harmen*
De toren is vanmorgen ingepakt in watten, alles is Mortelgrijs. Het kan er boven op die toren zo lekker spooky uitzien, als het goed mistig is, alsof er helemaal geen wereld meer is. Of het nou door dit weer komt, maar V is vanmorgen opmerkelijk lang in de kast te vinden. Zou ze dan toch eindelijk een beetje huiselijker, of nestelijker, worden misschien? Het wordt ook wel tijd hoor, M lijkt vanmorgen ook een beetje genoeg te hebben van het getreuzel van zijn wijf en laat haar op zijn beurt erg lang wachten op haar beurt. Of is het gewoon een gevalletje hoofdpijn? Uiteindelijk wint zijn voortplantingsdrang het, waartoe zijn wij op deez aard, en er volgt een paring. Gelukkig maar, want zonder paren zeker geen kuuks. Tegen het middaguur wrijven we ons nog eens extra in de ogen, zien we dat goed? Wiebelt daar ineens het veertje van E.P. weer? Een miraculeuze wederopstanding: het veertje bungelt weer vrolijk in de wind. Weliswaar lijkt ie wat ingekort te zijn, maar toch. Wat een opluchting, kunnen we toch weer checken of het beeld nu stil staat of niet, ons baken is terug. Wat zal E.P. blij zijn, denk ik nog even. Overigens lijken alle links die we plaatsen Voldemortellinks (dank EP), want ook de link naar de site van VWG, beheerder van de kast en de cams, verdwijnt geruisloos uit de chat. Ach, die link kun je ook vinden als je vanaf de chat even naar beneden scrollt naar het blauwe vlak met info. Jaaaa, nieuwe Mods vegen schoon, jongens ;-). Ondertussen trekt de mist op en waait V op het rooster bijna uit haar Pinopak, even later vertrekt ze. Gedurende de middag draait de dakcam weer van de AH naar de WH, maar ondanks dat er vandaag weliswaar veel valk te zien is, is er weinig valkenactie. Laat in de middag is er dan toch even onrust, zouden er indringers zijn, V is in ieder geval behoorlijk boos. Vlak daarna volgt een snelle paring achter de paal, V’s voorkeursplekje: ergens achter. Ze is vandaag zoveel bij de kast, zou ze dan eindelijk blijven slapen? Zien we een hangkont? In ieder geval tijd voor de eipoll! Dan flatst V over de rand, “ah meestal gaat ze daarna er vandoor” klinkt Kriel in de chat en verrek, daar gaat ze. M komt met het avondeten, zit nog even in de kuil en V gaat langzaam op in de duisternis. Tot Mortel … hugh 1

_________________
Nar
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 713
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 58
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op za 2 maa - 23:08

E.P., 2 mrt 19:17u
Zaterdag 2 maart 2019 (EP) De 1e twee weken van BDL zitten er bijna weer op. Onze gevederde vrienden hebben ons weer vermaakt en de kijkdichtheid neemt toe. Los van een hoorparing, was er ook een breedbeeldparing op de WH aangezien de camera op maximale zoom stond. Ok de innerlijke mens… ehh.. valk kreeg de noodzakelijke aandacht. Vandaag stond kakelverse spreeuw (Zie hiervoor onderstaande foto) op het menu en we hebben een aantal PO gezien waarbij M keurig hare veerlijkheid voorzag van ontbijt en lunch. De laatste dagen zien we steeds meer activiteiten in en rond de kast, echter heeft V nog niet de rust gevonden om tijdens de nachtelijke uren te bivakkeren in de kast. We zien M een tijdlang op het rooster zitten en meesmuilend naar beneden kijken naar de tweebenige vreemd uitgedoste wannabee predator in zijn bananenpak of boerenkiel. Slechtvalken hebben niets met carnaval, dus M laat een precisie flats ontsnappen met de accuratesse van een sniper in de special forces. Na lang wachten komt V eraan gevlogen en zitten ze samen in de kast. Net als M zijn preek van de week wil uitspreken, vliegt V als door een wesp gestoken weg en duikt M er achteraan. De avond valt en M is weer terug op zijn post. De koene gevleugelde ridder wacht tevergeefs op het rooster om V over te halen om de nachtelijke sponde te betreden. De scharlaken kleuren op de DakCam worden donkerder en het is klaar voor vandaag, maar dat is dus niet het geval. Al het infrarood aangaat komt M de kast in komt even later V op het rooster. Google-translate kan helaas niets met het gesprek, maar dit dat tot nu de langste gesprek is is zeker. M vertrekt na circa 10 minuten en V blijft en blijft en blijft…… niet en gaat weg. Morgen is er weer dag. Carpe Diem!
door E.P.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Ciryon op zo 3 maa - 21:13

DAGSAMENVATTING zondag 3 maart 2019 waargenomen: *paringen: 3**po’s: 4**eitjes: half maart pas joh*
Jemig het is nog zaterdagavond als ik al begin aan de samenvatting van zondag. Vooruitwerken, anders nooit mijn forté. We zitten allemaal in spanning want de normale periode voor de eileg van slechtvalken komt naderbij en zoals gewoonlijk kunnen wij niet wachten. Meestal zo ongeveer half maart begint het wijf met de leg van prachtige roodbruine eitjes in het nest van keitjes. Ze begint met broeden als het één na laatste ei is gelegd (toch?). Tot het zover is, zie je ook de al gelegde eitjes lang bloot en alleen in de kast liggen. Ze broeden rond de 30 dagen aaneen voor er piepkleine witte donsjes uit de schaal breken. Zo, dit was alvast even om iedereen lekker te maken voor wat komen gaat. Hopen we tenminste, want vorig jaar kregen we de kous akelig op de kop. Voor het zover is, komt V steeds vaker in de kast overnachten en hoewel ze al wel vaker in de kast komt en er soms een langere periode blijft zitten, heeft ze nog niet in de kast geslapen. Daar wachten we dus op. Harmen zei eerder deze week dat ze vandaag de nacht in de kast door zou brengen (oooow, ik dacht dat het om eitjes leggen ging, maar het ging om overnachten in de kast! ai stupido, sorry Harmen voor dit klutsei). Vorig jaar won ie de eipoll dus wie weet … heeft ie nu ook gelijk (al is succes in het verleden geen garantie voor het heden). Eens kijken wat vandaag heeft gebracht: nou … vooral regen! ’t is grauw en grijs en nat, getverderrie. Als ik tegen 11 uur BDL open zie ik een verzopen valk op het rooster zitten. Al hoewel, het zou ook een duif in carnavalspak kunnen zijn. Het carnaval is losgebarsten en soms waaien flarden polonaise langs de kast en ‘s avonds vooral ook hiphop. Er staat een stevige bries en M zit als een ware Marilyn Monroe op ’t hoekje (’t is per slot carnaval). Het vetje bungelt nog net een beetje zichtbaar onder aan het rooster. Ff OZ checken voor wat er allemaal gebeurd is. Stipt om 7 uur meldde M zich vanmorgen. Hij ving een ekstertje voor V en terwijl ze het beestje verorberde vond een paring plaats. Eat, sleep, mate, repeat, tussendoor even jagen en verjagen, het leven van een slechtvalk in een notendop. Ik moet zeggen dat er nog niet zo veel gepaard wordt hoor. Als VV en VM tegen het seizoen aan zaten, dan ging echt de beuk d’r in, ze paarden wel 10 keer op een dag. De 2 à 3 keer van dit stelletje steekt daar schamel tegen af. Ok, M (FKA VM) doet zijn best haar te behagen, maar laten we hopen dat ze buiten beeld wat meer inspiratie hebben, want het paargemiddelde moet nog ff letterlijk en figuurlijk wat worden opgekrikt. In verschillende valkenkasten zijn al eerste eitjes gelegd, vroeg dit jaar, de hele lente is vroeg dit jaar en de herfst ook. Laat in de middag is M aan het showvliegen rond de toren, met frutselprooitjes en loklafjes probeert ie uit alle macht V te verleiden. Ha, geef mij zo’n kerel! In Waeverstad branden de lampjes en is het feest, het weer doet er niet toe namelijk. Jammer Harmen, V slaapt ook vannacht niet in de kast. We moeten nog ff geduld hebben. Ik verheug me op morgen, lekker alle Rembrandts van het Rijksmuseum bekijken en daarna checken of V misschien maandagnacht in de kast blijft. Proost Dagsamenvattingen 2019 De Mortel 1103361968

_________________
Nar
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 713
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 58
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Hyacint op ma 4 maa - 19:42

DAGSAMENVATTING Maandag 4 maart 2019. Helaas begint deze onstuimige winderige dag met een grote storing van de cams. Zoals VWG ons heeft laten weten moeten ze vandaag naar de toren om de boel weer ter plekke op te starten. Gelukkig is er nieuw lees- en kijkvoer voor ons klaar gezet. In het blog van Piet wordt verteld over de dominantie van de vrouw en in het clipje van Aaltje zien we dat de dag gisteravond eindigde met een spreeuw op visite in de kast, meteen omgedoopt tot Sjors in het Proathuus! Deze (of zijn maatje Sjimmie, een andere spreeuw) bleef voor de nacht logeren naast de kast. We gaan er maar van uit dat hij vanmorgen weer op tijd is vertrokken. Gistermiddag zagen we M een paar keer met een klein prooitje, formaat koolmees. Het leuke is dat juist met kleine prooitjes hij V kan imponeren, want dit bewijst zijn formidabele vakkundige en snelle jachttechniek! Ook bewijst hij hiermee voor voldoende voedsel te kunnen zorgen voor haar en de kuikens en wordt de band tussen hen verstevigt. 'Hoe vaker hij haar voedsel aanbiedt tijdens de balts des te synchroner gaan hun beider voortplantingssysteem lopen en hoe meer bereidwillig ze dus wordt tot paring' (bron: Froona). Om 13:15 uur weet VWG het beeld te herstellen, dank aan VWG! Daaropvolgende half uur heeft M druk chuppend het heen en weer op het rooster. Even na half 3 is hij er weer en V boven op de WH, waar even later een wiebelige paring plaatsvindt in de volle wind! Na vertrek M blijft V daar nog 50 minuten zitten tot ze met een mooie zweef vertrekt en binnen de minuut terug is met klein prooitje. Zal dus een PO zijn geweest op het dak buiten beeld, V gaat het lekker opsmikkelen op de WH. Het lijkt een kleine prooi met lange poot, een langpootspreeuw volgens vogelaar Bolid, de laatste in zijn soort. Nadat het prooitje is verorberd volgt alweer een mooie paring in beeld op de WH. Mooi volgens het boekje: eerst prooitje brengen en dan paren. Dik een half uur later meldt M zich weer even in de kast en volgt alweer een paring op de WH, tempo gaat dus omhoog. V staat dan al ruim 2 uur op de WH vanaf half 3. Daar blijft ze staan tot 18:00 uur, maar eerst volgt de 4e zichtbare paring nog van vandaag om half 6. V arriveert om 18:10 bij de kast, M komt een half uurtje later nog even voor het avondoverleg en dan eindelijk.....V blijft zitten in de kast! Nu maar hopen dat ze blijft voor de nacht. Waarneembare score vanmiddag: 1 PO en 4 x Paring.
Hyacint
Hyacint

Aantal berichten : 489
Registration date : 16-05-13
Leeftijd : 57

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op di 5 maa - 16:37


DAGSAMENVATTING 05032019

Die V, jahoor, ze bleef in de kast slapen. Met het koppie in de nek. Ze was vroeg wakker, maar wachtte tot M er was. Rond kwart voor acht kwam hij langs, na al wat wailcontact onderling, vloog hij langs en volgde zij hem , zij landde op de wiphoek en jawel, meteen een paring.
De rest van de ochtend zagen we M  heen naar de kast en telkens weer wegscheuren. V vergezeldde hem een paar keer en we zagen V alleen ook met enige regelmaat gakkend op rooster. Wat zou er toch zijn? Kuiko , onze reporter ter plekke ging op deze dikke dinsdag poolshoogte nemen en deed verslag:

-ter plekke- Kuiko, 5 mrt 11:06u *Drie stuks in de lucht. Geen strijd,alleen 'wegbrengen '.*
--Kuiko, 5 mrt 13:08u  *Volgens mij is er echt geen enkele reden voor paniek. De passanten zijn niet agressief en worden zo ook niet bejegend door M en V. Ze moeten gewoon opdonderen en ergens anders gaan spelen Smile *
**  Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Aw2Ryai               https://imgur.com/Aw2Ryai      -Foto van Kuiko, V in antenne    **

Derden zijn niet voor onze cams verschenen, wat een goed teken is ook. Ze weten ze uit de buurt te houden .Kuiko zag tevens een buizerd daar in de buurt, ook daar kunnen de valken soms tegen schreeuwen. In de middag zagen we 2 valken  op dak en veren die rondvlogen, M kwam daarna weer naar de kast en we zagen een valk eten op de achterste rand van het dak. Daar waar Kuiko vanmorgen ook V al had gezien.

**  Dagsamenvattingen 2019 De Mortel 3oehRFC            * *https://imgur.com/3oehRFC        -Foto van Kuiko, V op achterste hoek dak **

Dus tussendoor is er gewoon genoeg tijd om te eten ook. In de middag hoorden we weer gewail, wat klonk als een prooioverdracht, M kwam de kast in, V vloog een aantal maal achten langs de kast en landde met prooi op de wiphoek. Kort daarna was er weer een paring .
Steeds zien we ook dat ieder een kant van de toren bewaakt. Als M op rooster is, zit zij aan de achterkant, als V op de wiphoek eet, zit hij aan de achterkant.

In de namiddag was de rust weergekeerd en zagen en hoorden we nog een Prooi-Overdracht (PO ) en een paring op de wiphoek (WH).(zie ook Mortelwoordenboek op OZ-sheet).
V poseerde dan nog en poos op de wiphoek waar ze mooi in ingezoomd beeld stond.
Tot half zeven. Toen vertrok ze, M kwam gelijk op rooster, even chuppend, vertrok en toen was er gewail hoorbaar.......en toen niks meer. Het is half acht en pikdonker. V slaapt zeker buiten..
Morgen zien we ze weer Smile, of eerder, wie weet..

We zagen vandaag via de cams M 19x naar de kast komen. Er werden geen kuiltjes geschraapt. We namen 3 PO's waar en 3 paringen , alledrie op de wiphoek.

Clip Aaltje: Ze blijft slapen

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Eleonore op wo 6 maa - 19:00

Samenvatting woensdag 6 maart 2019: “Graven in de koelkast, nesteldrang neemt toe?!”
M zit aandachtig vanaf het rooster omlaag te kijken, zijn borstveren wapperend in de wind. Het is bijna half 7 in de avond, een uurtje gelden was V nog lekker huiselijk bezig: graven in de koelkastkuil (ja, toch weer), rondjes draaien en veren poetsen. Zie ik dat goed? Heeft ze al een klein hangkontje? Of is de spreekwoordelijke wens de vader van de gedachte... Volgens Birdie wordt vanavond om 21.21u het 1e ei gelegd... het kan nog! De Ei-poll is door ruim 25 valkenfans al ingevuld en staat nog steeds open. Na afgelopen 4 maart heeft V niet meer in de kast geslapen; misschien is dat waarom M zo omlaag kijkt vanaf het rooster... V zit daar ergens... In de blog van vandaag legt Erik Petersen duidelijk uit wat waar precies is op de toren, met een foto erbij (van freebirds.nl). Leuk om te zien waar V en M allemaal kunnen uithangen! Vanochtend, M was er om 6.46u al en drie kwartier later levert hij een prooitje af voor V. Diverse PO’s zijn gezien vandaag (ongedefinieerde prooien of stukjes prooi) en onze reporter ‘ter plaatse’ Kuiko meldt een ‘stevige’ paring onder de wiphoekcam om elf over elf. Meerdere andere paringen zijn gehoord en gezien, dat ligt goed op schema. Mooie vliegacties waren er ook, van M die ‘in pijlvorm over Kuiko heenraasde’ tot mooie zweefvluchten en het rechtstreeks de kast invliegen door beide valken. Het schemert al behoorlijk in de Mortel, M zit met een goed gevulde krop op de kastrand maar vliegt zojuist weg (18.49u). In de chat wordt ‘thee gezet’ en we hopen dat V weer snel in de kast komt slapen. Geen clips van Aaltje vandaag, wel veel vrijwillige OZ-noteerders, dank je wel Bolid, Sonja, Coriena, Kuiko, Knuf en Uiltje.

[img]Dagsamenvattingen 2019 De Mortel GStEYR8[/img]

_________________
Dagsamenvattingen 2019 De Mortel 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 245
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 56
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op do 7 maa - 21:02

DAGSAMENVATTING DONDERDAG 7 MAART 2019 Een keer achterstevoren beginnen lijkt me een keer leuk. Ik kom net thuis en daar zie ik V in de kast en het eerste “juichgevoel” is binnen. Hopelijk is dat gelijk het einde van de dag en het begin van de nieuwe morgen! Het kan toch niet zo zijn dat hare Veerleijkheid een beetje binnen gaat zitten voor dat toefje wind? Terug verder in de dagtijd zien we een ‘’waarschijnlijke paring” en die is ook weer nieuw en een tweetal prooioverdrachten. Verder niets nieuw te melden? Jawel hoor, want Kuiko was live @ de Mortel en bezong wat hij zag…. Het dondert en het bliksemt en het regende meters bier. Dat het carnaval voorbij was begrepen we al, maar het feit dat er onweer was, was welkome informatie. Ik was de gehele dag weg dus moest het doen met de info uit OZ (linktip https://docs.google.com/spreadsheets/d/1U3CIr1CHDLk6xwqgTZVOroSpOkDZ8VWwGgjeDJbzNTg/edit#gid=182616768), maar daar stond niet veel in en dat is te danken aan de rust op de Mortel. Dan maar de chat van de gehele dag kopiëren en in Word zetten. Dames en heren.. 24 pagina’s met heerlijke chat. Het teruglezen was een genot en het ging in 85% van de regels nergens, maar TOCH ergens over. Als de eitjes (minimaal 4) en de kuuks komen (dito aantal, maar liefst eentje meer) hebben we het nog steeds over onzin, maar ga ik echt niet meer de gehele chat doorlezen. Ik ga dan denk ik maar mijn zomervakantie opnemen. #dankvoordegezelligheid. Ik sluit de samenvatting af en zie V nog steeds in de kast. Ze mag de kast niet uitkomen. Letterlijk en figuurlijk!

door E.P.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Hyacint op vr 8 maa - 19:45

DAGSAMENVATTING vrijdag 8 maart 2019. Afgelopen nacht heeft V voor de 2e keer in de kast geslapen, maar ze was niet alleen op de toren. In het filmpje van Aaltje vandaag is te zien dat er een logee onder de kast heeft overnacht. V schrok zich een hoedje de volgende morgen op het rooster toen die gast vertrok. Vandaag zijn de valken weer vaak in beeld, al om 8:45 uur volgt een paring, rond half 10 een prooioverdracht en vervolgens zien we regelmatig 1 van de 2 op de dakrand zitten. Vandaag zijn ook een aantal Clubhuizers ter plekke bij de toren en zij melden ons dat er vanmiddag even een ander paartje valken polshoogte kwam nemen. V bleef echter stoicijns onder de dakcam zitten en liet het stoere werk aan M over: ze zagen M even een derde verjagen en ook 2 keer aantikken, maar daarna keerde de rust weer. V zit weer graag in de hoge antenne, waar de mortelgangers ook live een paring konden zien. Daarnaast kreeg ons paartje bezoek van 6 buizerds rondom de toren, maar dat is makkelijk verjagen. Na 15:00 uur zit V weer helemaal zen een tijdlang op de WH, waar zowel om half 4 als om even na 4 uur een mooie paring plaats vindt. Met de prooitjes en de paringen zit het wel goed, vreemden worden blijkbaar ook kordaat verjaagd en last but not least: V komt weer rond 18:30 uur voor de nacht naar de kast! Zit de eileg er dus toch al snel aan te komen? Na een kort welterusten van M een half uurtje later, zit ze daar nu nog steeds op wacht. Waarnemingen: 3x paring en 1x PO.
Hyacint
Hyacint

Aantal berichten : 489
Registration date : 16-05-13
Leeftijd : 57

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op zo 10 maa - 20:43

Zaterdag 9 maart 2019 (Erik)
De tweede nacht op een rij en de derde in totaal heeft V de nacht doorgebracht in de kast. Een prima teken en aangezien de Slechtvalkeieren in Nederland als zoete broodjes ons netvlies bereiken, gaat het hier ook wel een keer tijd worden. Vandaag hadden we weer een paar extra ogen in de vorm van de 3 vrouwelijke musketiers.. eehh.. falconiers die live op het plaats delict waren. Birdie melde ons net voor het middaguur dat M een prooi sloeg en dan is het niet zo dat onze mannelijke valk met een 50 centimeter liniaal om zich heen aan het meppen is! Nee, het slaan van een prooi door een slechtvalk is een ongewoon snelle aanval met bijbehorend contact, waarbij de prooi direct dood is. Het was vandaag een regenachtig dag, maar zo te zien heeft M daar weinig last van (zie onderstaande foto). We kregen vandaag een melding van een andere valk, maar die moest met gierende vleugeltjes vertrekken naar andere oorden aangezien V haar territorium verdedigde als een jarenlang residerende freule! Langzaam werk ik aan het einde van dit verslag… dan is het 17.15 uur en komt V in de kast. Ze ziet er anders uit, gaat kuilen en staat alsof….Iets met wEins en vader van de gedachte! Het aantal kijkers neemt toe alsook de spanning. M komt even buurten en wijst V op de juiste kuil. Wat een eindbaas die M. De avond valt en de chat ontploft, maar V gaat stoïcijns uit de wind staan en doet regelmatig haar oogjes dicht. Tick.. Tock.. Tick.. Tock en wEI, maar wachten op het 1e ei. Dat gaat denk ik nog wel even duren. Zo niet, dan moet ik dit verslag aanpassen. Voor nu.. oogjes dicht en snaveltje toe.. Toedeloe.door EP

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op zo 10 maa - 20:43

Dagsamenvatting 10032019
Storm op de Mortel
Dachten we gisteren dat V het ei ging leggen..ze zat 's avonds ook heel raar scheef in de kast, en lag tegen de drempel...Vandaag verbleef de dame vooral op dak. In de middag zat ze op de drempel naar buiten te koekeloeren. M kwam voor een gesprekje in de middag, zie clip Aaltje, waarna V weer het dak verkoos en tot op heden 20:38 uur, niet in de kast is teruggekeerd.Als we V zagen bewegen vandaag was het zwaar waggelend. Paringen of prooioverdrachten zijn kennelijk niet waargenomen.
Morgen zien we ze weer ☺️

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van anniet op ma 11 maa - 19:44

Dagsmenvatting met storm
Geen valk te zien ‘s morgens vroeg , V was namelijk al sinds het begin van de vorige avond aan het pierewaaien geslagen en niet meer teruggekomen.  M komt tegen half 7 met een prooi en daar is V alweer, die hem gauw weggrist. M heeft zijn poten nog niet eens afgekloven als V alweer voor de deur staat. Samen bespreken ze hun dagplanning, waarna M op de vleugels gaat. Met een énorme gaap gaat V bezig met een braakbal die haar in de weg zit. Tegen 11 uur zien we de eerste paring bij de wiphoek, waarna M maar liefst twee kuilen komt uitkuilen voor het geval dat de eitjes ze om de oren gaan vliegen. Hij chupt opgewonden, vertrekt, komt weer terug, vliegt naar de WH en daar is dan alweer een paring. V waggelt de rand over, M gaat weer door met z’n korte bezoekjes aan de kast, en dan komt er een 3de paring, ditmaal gevolgd door het sierlijk wegzweven van V die meteen ook maar een kuilinspectie gaat doen.
Maar er lijkt onraad te zijn : er moet duidelijk een onzichtbare vreemdeling verjaagd worden. Vooral V blaft opgewonden en op hoge poten vanaf de rand  naar deze ongewenste bezoek(st)er.
Even later blijven ze beide de omgeving goed in de gaten houden, maar een  paring lijkt nu wel even belangrijker. Een tijd lang blijven ze weg bij de toren, maar tegen 16.15 landt V op de wiphoek en even later komt ook M op de kastrand. V gaat alweer behoorlijk tekeer tegen een onzichtbare vreemde en beide valken verdwijnen uit beeld. M komt terug naar de kast en piept wat zenuwachtig, maar 10 minuten later zit V ook alweer op de WH. En daar komt dan weer een wip !
Sinds de laatste paring blijft V wiphoeken, en is M de hort op. Na een half uurtje vliegt ook V weg van de toren, komt vrijwel meteen weer terug ; verdwijnt dan opnieuw terwijl je een soort langgerekte wail hoort. Wie wat waar hoe ? Kweenie … Opnieuw landt V een halve minuut op de hoek, zijn ze aan het spelen op de wind ?
Maar dan komt het grote werk : V heeft prooi geslagen en peuzelt deze bij de wiphoek op. Een dik half uur later komt M vanuit de nestkast aantrippelen. Dan volgt daar... je raadt het nooit, een Paring! Vervolgens gaat V lekker uitbuiken in een avondzonnetje dat met een rode gloed op haar veren schijnt. Half uurtje later zoekt ze haar kast op voor de nacht. Zou haar eerste eitje er ook zin in hebben ?

7 Paringen gezien om : 11.05 uur, 12.01 uur, 12.50 uur, 14.10 uur, 15.45 uur 16.36 uur, 17.57 uur.
anniet
anniet

Aantal berichten : 2475
Registration date : 29-04-11

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op di 12 maa - 19:54

Dagsamenvatting 12032019

V sliep rustig in de kast. M kwam rond zeven uur ontbijtje brengen en na het eten werd er gepaard. Na een uurtje kwam M even met V mee naar de kast. Ze bleef. Ze koos de middelste kuil en draaide 3x in de rondte, schraapte daarbij en hup, in één keer een mooie kuil. Toen ging ze steentjes pakken en omdraaien.Was ook snel klaar. Lekker duf naar buiten kijken. Maarja, er was weer iets dat haar zen-gevoel onderbrak. Ze stond even boos op rooster, M kwam langs, ruilde van plaats in de kast en V ging vijf minuten vliegen. Was er een indringer?

Er was snel weer rust, en V ging nog een uur in de kast staan. Om half elf verkoos ze de wind. Ze bracht de rest van de dag ofwel op dak of elders op de toren door. M bleef prooitjes aanslepen, maar was nooit lang uit beeld, hij haalt ze zeker dichtbij, zoals zaterdag door Birdie en Coriena en Kuiko ter plekke werd waargenomen, pats! prooi slaan door M direct boven het spottersveld, dus voor de toren.

Wel was er vanmiddag heel even twee keer een vreemd mannetje met een oranje en een zilveren ring op rooster. Zie de clip van Aaltje: Nog geen ei, maar vreemde man. Hij keek nieuwsgierig-zenuwachtig naar binnen, en ging er meteen, zonder gedonder, vandoor toen M eraan kwam. M bracht daarna binnen een half uur alweer twee keer een prooitje voor zijn V. Eten moet ze, hoewel die krop vanmorgen vroeg al vol zat. V ging ergens uitbuiken en rusten,..en nog dikker worden ..M bewaakte het rooster tot vier uur. Dan is hij zeker weer op jacht gegaan want na een half uur zagen we veertjes op dak waaien, wat wijst op het plukken van verse prooi.Om vijf uur heeft M zijn positie op rooster hernomen en ging rustig zitten poetsen en snavel afvegen.

Er werden steeds glimpen van V achter op dak waargenomen gedurende de middag. Om zes uur vloog M weg van rooster en zag het geoefend oog van mama_Coriena een paring verstopt achter de paal, op de tegengestelde wiphoek, zoals Bolid die achterste hoek noemt.

Daarna zagen we weer veertjes daar opwaaien, V zat weer te eten van restprooi, en M, die kwam meteen wéér met een best forse prooi daar aan. Toen ze na een half uur was uitgegeten kwam ze op rooster bij de kast, waar M nog wachtte....en vertrok meteen weer!
M bleef nog een half uur zitten wachten op de drempel.
Nu is het donker en bijna kwart voor acht en..zitten we naar een lege kast te kijken. Komt ze nog heel laat? Of blijft ze liever nog een nachtje uitwaaien? We wachten af. Zeker is : Morgen zien we ze weer Smile)

clip Aaltje : https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/filmpjes/bekijken/nog-geen-ei-maar-vreemde-man

2 paringen 4 po's

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op wo 13 maa - 19:50

DAGSAMENVATTING WOENSDSAG 13 MAART 2019
De spanning loopt iedere dag en ieder uur verder op en we kunnen het ei wel uit V kijken, maar de eigenwijze, jonge edoch prachtig gevederde dame had vannacht geen zin om in de kast te slapen. Ja joh.. Ga lekker pitten in de regen en de wind in plaats van verblijven in een droge kast, waarbij je nog veel bewonderaars hebt.
Ons koppel gaat vandaag in ieder geval niet met een knorrend valkenmaagje naar hun slaapplek, want we hebben 5 PO gezien. Het aantal gespotte paringen vandaag was 1, maar die was dan wel lekker op het rooster.
Dat de 1e ei-leg aanstaande is is wel duidelijk. Beiden zien we vandaag veel in en om de kast, ze babbelen met enige regelmaat met elkaar en de kuiltjes krijgen ook voldoende aandacht.
Tick.. Tock.. Tick.. Toch.. De tijd strijkt voorbij en vandaag zou zomaar weer een dag worden die van de Ei-poll-lijst kan. Als je het blog van Margootje nog niet hebt gelezen, doe dat dan alsnog. Buitengewoon informatief en dan weet je meer over de voortekenen die horen bij een aanstaande ei-leg.
Het scharlaken rood van de invallende avond gaat langzaam over in pikzwart. M wacht met onvoorstelbaar geduld in de kast op V, maar die geeft een perfecte imitatie van een vogelgeworden “No Show”.
Ruim na 19.00 uur is M het zat en neemt de kuierlatten en vliegt weg.. de nacht tegemoet. Op weg naar morgen, maar wacht….. V landt op het rooster, doet een aantal schijnbewegingen, maar gaat dan eindelijk de kast in. Weliswaar met gepaste druk en onder deskundige leiding van een aantal kijkers, die V sommeren om naar binnen te gaan.
We tikken bijna de 700 kijkers aan en V gaat aan de poets.. zucht. Daarna gaat ze naar buiten staren. Morgen weer een nieuwe dag met bijbehorende kansen of gaat V ons in de nacht verrassen. We zullen het zien.

door E.P.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Eleonore op do 14 maa - 18:19

Samenvatting donderdag 14 maart 2019: “Het 1e ei!”
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen... V heeft vanmiddag om 15.20u haar 1e ei gelegd! En dit terwijl 600+ kijkers ‘live’ meekeken. Diegenen die er nog niet waren, werden via andere chatclubhuizen en allerlei social media gewaarschuwd.. Toen V om 15.34 ging kuilen en daarbij opstond, meldde Marjo 6.0 dat ze het ei zag. Ei-genlijk hadden velen van ons niet eens in de gaten dat V om 15.20u haar ei al gelegd had! Het voorteken – een kleine persing was er wel, zoals vogelkijker123 wel zag en in de chat “volgens mij is de slechtvalk een ei aan het leggen” schreef. Goed gezien,Vogelkijker123! Wat ging hier aan vooraf? V sliep in de kast en vanochtend vroeg vertrok ze om half zeven toen M zich op de drempel meldde, hij had geen prooi bij zich. Na een kwartier vertrekt hij en brengt rond 7 uur wel een prooi die V uit z’n snavel grist en ermee naar de wiphoek vliegt. Terwijl ze aan het eten is ziet Bolid twéé slechtvalken vliegen, en dat een aantal keer totdat M de 3e valk uitgeleide doet. Nog voor 9 uur de eerste paring van vandaag en later vanochtend zit V een paar uur in de kast. Buiten wordt het steeds onstuimiger, het plenst geregeld en de wind waait weer stevig. Vol in beeld worden we getrakteerd op een 2e paring, nu op het rooster. Hierna zit V weer in de kast, in de kuil, sorteert steentjes en gaat dan weer in de hoek bij de deurpost staan. Keurig brengt M weer een prooi die V op de dakrand opeet. Om 15u komt ze weer naar de kast, ze gaat kuilen en is onrustig. 20 minuten later was het dus zover; de chat ontploft, het aantal kijkers stijgt boven de 850 en de felicitaties vliegen om je oren. Het wachten was daarna op M’s reactie als hij ‘zijn’ ei zou zien. We werden niet teleurgesteld: als keurige vader brengt M eerst een dikke prooi (een Kievit?) voor V die ze op de wiphoek gaat opeten, hierna komt hij naar de kast en gaat vrijwel direct op het ei zitten. Hij bl-ei! Eindelijk weer in z’n element met papa-uurtjes, schrijft Vogel in de chat. Een stevige paring om 17.18u op de wiphoek belooft nog meer eitjes. Zonet heeft V gedoucht op de wiphoek (zie campic hieronder), ze kan zich helemaal oppoetsen voor weer een nacht in de kast... op haar 1e ei!
Dank je wel iedereen (en dat zijn er veel) die vandaag weer alles genoteerd hebben in OZ! Dank Aaltje, voor de clip ‘Het Eerste Ei’. Ondergetekende mag zich tot slot bl-ei verheugen om het winnen van de Ei-poll. Een fijne avond nog iedereen ☺️

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Z5u8T52


Laatst aangepast door Eleonore op vr 15 maa - 22:16; in totaal 3 keer bewerkt

_________________
Dagsamenvattingen 2019 De Mortel 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 245
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 56
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van margootje op vr 15 maa - 19:32

Dagsamenvatting 15032019
Rustdag.
Het gaat prima allemaal. V verbleef vannacht in de kast bij haar ei. Vanmorgen was er eten voor haar op dak en kwam M haar aflossen. V was vanmorgen en vanmiddag ruim een uur bij de kast, en de rest van de tijd elders op de toren, uit ons beeld. M kwam ook regelmatig naar de kast. Beide valken lagen soms even, bij of op het ei, een soort inliggen. Ze houden het ei uit de kou, maar broeden niet echt. M vanmiddag zelfs 1,5 uur.M stond ook lang op de drempel zijn fort te bewaken.
Gegeten werd er voldoende. Er waren 3 PO's zichtbaar en 1 hoorbaar en er was 1 paring zichtbaar en 1 hoorbaar. Er zal vast en zeker meer gebeuren, maar dat is buiten onze waarneming. Rond half zeven stond V op dak te wailen, waarschijnlijk onder de dakcam, omdat ze goed te horen was.M gaf geen sjoege en bleef op de drempel. V houdt van buitenlucht, om zeven uur was ze nog niet in de kast. M ging er maar weer bij liggen.
Dan chupte hij zacht en vertrok. Niet ver want zijn gechup beef hoorbaar.We hoorde hem nog 20 minuten chuppen als brugman, dat V toch echt bij het ei moet gaan slapen. Dat deed ze uietindelijk. Om 1920 kwam ze op rooster, waaide nog even uit, en stapte de drempel over.
Morgen zien we ze weer Smile)

Dagsamenvatting 16 maart 2019
Zaterdag 16 maart (EP): Vandaag is het een spannende dag want volgens statisch verantwoorde ei-telwetten is het realistisch dat onze huidige Remie vandaag een broer- of zusEI krijgt. Als we de geconstateerde paringen mogen geloven gaat er zeker nog wel een ei komen en zo niet meer. Vandaag was onze reporter Kuiko wederom op het plaats delict en melde het navolgende: “Ik loop in het bos wanneer ik opeens paniekgekrijs van een valk hoor, de andere valk (het zijn er twee) gaat er duidelijk achteraan. Ik sta hier helemaal verkeerd met de kruinen van de bomen boven me precies waar de actie is. Ik probeer zo snel mogelijk op het parallelle paadje langs de prikkeldraad te komen. Ik zie nog net hoe de valken elkaar achtervolgen maar raak ze dan meteen kwijt. "Zo, die moest weg", peins ik, en meteen besef ik dat ik helemaal niet weet wie er zo paniekerig vlucht. Het kan ook M zijn die moet vluchten. Ik heb er het vertrouwen in dat M zijn dapperheid in deze tijd ongekende grenzen kent.”. Wat is het toch heerlijk om zo live mee te kunnen genieten van de escapades van ons olijk duo op de Mortel. Om 17.00 uur is de kast al een tijdje leeg (kraamtijdrust volgens enkele chatters) en komt M binnen met een kleine prooi en blijft lang wachten. V trapt er niet in en M besluit na 15 minuten samen met prooi weer te vertrekken. 1e poging van M om V de kast in te krijgen is mislukt. Niet veel later komt M terug en gaat van de weeromstuit maar zelf op het eitje leggen. De Tupper... ehh ... Valkenware-party van V loopt blijkbaar stevig uit. Even na zeven uur belieft het onze freule om avondtoilet te maken en landt ze op het rooster. In de tussentijd hebben we kunnen genieten van de chat over vroeger. Zelfs
ik was stil (en dat is een unicum) en luisterde stil en ademloos naar verhalen over helaas overleden chatters/SV-liefhebbers en voorgangers van V en M. Met 600 kijkers zien we rond 20.00 uur V rustig op het ei liggen. Gaat het vanavond nog lukken? Wie weet… Voor nu.. Toedeloe!

Laatst aangepast door margootje op ma 20 jan - 16:59; in totaal 2 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 13451
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen 2019 De Mortel Empty Re: Dagsamenvattingen 2019 De Mortel

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 6 1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum