Laatste onderwerpen
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 


Rechercher Geavanceerd zoeken

WEEKSAMENVATTINGEN

2 plaatsers

Ga naar beneden

WEEKSAMENVATTINGEN Empty WEEKSAMENVATTINGEN

Bericht van anniet ma 16 apr - 12:03

Deze week was het een emotionele rollercoaster met een lach, dikke tranen van geluk, gejuich, en dikke tranen van verdriet en wat er allemaal niet meer aan emoties teweeg gebracht mag worden. Netflix kan het niet spannender maken dan wat ons koppel heeft meegemaakt deze week. Lees, huiver, maar vooral.. GENIET!

ZONDAG 1 APRIL 2018 (1E PAASDAG):
Heel Slechtvalk-minnend Nederland logde vanmorgen in, in de hoop het 1e paasei van de dag aan te treffen in de kast en niet in de eigen tuin of in het eierdopje naast de croisant met ham en kaas. Niets was minder waar, maar wat willen wij het toch graag. Enigszins jaloers, maar wel met respect voor de wonderen van de dierenwereld, kijken we naar de andere vogelpaartjes op beleefdelente.nl die eieren werpen alsof het 1e paasdag is.. Mhh.. dat is het ook. Wel bemerken we dat de slechtvalken een favoriet zijn. Vaak meer dan 1.000 kijkers en daar zijn we allemaal trots op.

Aan de voorbereiding om te komen tot een ei ligt het niet. We hebben deze Paaszondag 13 paringen mogen constateren en dat is volgens de “paring-kenners” een Mortelrecord. Het lijkt een rustige dag te worden, maar dan raakt de flats de ventilator. Weer een aanval van een vreemde SV. Gaat het dan nooit ophouden? De aanvallen blijken gelukkig geen effect te hebben op de vitaliteit van “ons” stel en van hun onderlinge band.

Dan komt er helaas een droevig bericht voor veel vaste slechtvalkvriendjes die al lang(-er) hier rondlopen. Jan van Dijk, een begrip in slechtvalkenland is op 63 jarige leeftijd overleden. Velen kenden Jan persoonlijk. De lach om wat hij betekend heeft voor de slechtvalken en de traan voor zijn heengaan.

Er is altijd een morgen en morgen is het 2e Paasdag. Het kan nog steeds.

MAANDAG 2 APRIL 2018 (2E PAASDAG):
Een dag die we niet snel zullen vergeten. Op de Mortel is altijd wat te doen, maar vandaag is er van ALLES te doen. De dag begint relatief rustig. Er werd gegeten, flink gepaard (snap niet waar M het libido vandaan haalt), er waren gesprekjes in de kast, met snavelen, '' bonding '', er werd aan de kuil gewerkt door M, alles leek normaal tot eind van de middag. Daar was weer een vreemde vrouw die vandaag absoluut niet wilde opgeven. Aanval na aanval. Camera-stress 3.0 in de chat en laten we zeggen dat de aanvalster niet al te populair was en

Een aantal “pieps” zou hebben gekregen in de chat als dit in de USA werd uitgezonden.

En dan.. NV komt in de kast. Gespannen als een vioolsnaar, maar gaat dan in de leghouding. Ademloos kijken we naar de “lancering” van het 1e ei en we schreeuwen het uit. Felicitaties alom en de “virtuele” bar in het CH (Clubhuis) gaat open en eenieder is blij… echter maar voor even helaas. Tien minuten na de “bevalling” vliegt NV uit en zien we minutenlang op cam3 in het hoekje een heroïsch gevecht. Aanvalster en NV zitten in elkaar gehaakt en dit gevecht gaat door en door. De euforie neemt af en de afschuw neemt toe. Dit is toch geen soap?

M duikt in de kast en begroet het 1e eitje, maar is er niet gerust op. Zeker niet als er een dame met 2 ringen binnenkomt. M duikt als een ware held het hoekje van de kast in. En dan is er geen valk meer te zien… Wat een dag en urenlang kijken we naar een lege kast. Zal het goedkomen morgen? Het veertje schudt van ja, door parmantig heen en weer te wapperen, maar is zij wel zo betrouwbaar? Time will tell.

DINSDAG 3 APRIL 2018:
Vroeg in de ochtend landt de madam met de 2 ringen weer op het rooster en loert naar het eitje.. Afblijven muts.. ze is van NV en nu ophoepelen! En na lang wachten komt daar eindelijk NV en een zucht van verlichting gaat door de chat. Eind goed al goed….? Nee. Nog niet, maar voor vandaag blijft het rustig. Het all-time paringsrecord gaat eraan en we noteren 14 stuks.. Zeker de spanning van gisteren eraf halen door de “oudste beweging ter wereld” te beoefenen. De chatters gaan over tot de dagelijkse gang van zaken en de discussie over de donsveertjes op het korstmos met opgedroogde flatsen zorgt voor algemene ontspanning. Klinkklare onzin chat, maar zo raken we de spanning wel kwijt. NV kijkt soms naar het eitje met een vraagtekenhoofd. Wat is dat en wat moet ik hiermee doen? Onze ervaren M zal hier wel mee helpen. Als een ervaren V gaat M het eitje alvast af en toe verwarmen, maar we weten allemaal dat het echte broeden pas later zal gaan beginnen.

WOENSDAG 4 APRIL 2018:
Wat een heerlijke “rustige” dag. Hier en daar een kleine aanval van een wannabe vervangingsvalk, maar ons koppel negeerde deze nozemmitje (vrouwelijk nozem) volledig. Het was de dag van M. Prooitjes halen voor hare majesteit Wijdbeens, paren met haar terwijl die lekker een vorkje aan het prikken was en als een Engels paleiswacht het ei-ke in de gaten houden. No way dat hier iemand anders dan hij en misschien NV op mogen broeden. Ze moeten nog even bukken voor een binnenvliegende dartpijl vanuit Texel geworpen door Mama C. De score van mama C is met deze ene pijl 220 en dat is een monsterscore, maar wacht….. ze raakt het stopcontact achter de kast en hierdoor is de cloe te verklaren. De Ei-klok tikt langzaam door. Als ware vroedvrouwen en vroedmannen met de kennis over het hele werppatroon van een vrouwelijke valk naderen we in het CH (ChatHuis) de 52 uur. Gaat het 2e ei-ke komen. NV neemt ons in het ooitje (die hebben wel al drie eieren!) en gaat de nacht in zonder ons kijkbuisvriendjes te verblijden met uitbreiding van toekomstig kroost.

DONDERDAG 5 APRIL 2018:
Ja hoor… Het is donderse donderdag. Geen rust vandaag voor het Mortel-setje. Hoewel de dag relatief rustig begon met om 07.00 uur een VOW (Vroege Ochtend Wip) en dat na een rustige nacht voor NV, gaat het weer mis vanaf 10.00 uur. NV wordt aangevallen door een andere vrouwelijke Valk die door Dhjana, Mevrouw Flodder wordt genoemd. Echt even op deze link klikken wat de pica is hilarisch. https://www.mupload.nl/img/vpfiauvzsy9yx.jpg. De gehele dag zitten we te kijken naar (schijn-)aanvallen en enkele malen maakt onze NV een salto en een dubbele flikflak… In de verte horen we Hans van Zetten met gepaste trots roepen “En ze STAAT” of is dat wishfull thinking? Nadat M het zat was en zich er ook mee ging bemoeien en de chat weer koekwaus was dachten we soms dat er weer heel veul aanvallers waren. Gelukkig bleek uit nadere analyse dat het er maar één was, maar die bleef wel de hele dag plakken en zorgde ervoor dat NV niet de rust had om binnen het intern afgesloten tijdslot het 2e ei-ke te werpen. Van paringen is vandaag weinig terecht gekomen, maar we mogen er gevoeglijk vanuit gaan dat de paringen van de afgelopen dagen wel zorgen voor enige reserve.

VRIJDAG 6 APRIL 2018:
Tsja.. na een dergelijke dag is het niet eenvoudig een diepe en verkwikkende slaap te vatten. NV is vaak wakker en kijkt alert naar buiten. Ze is al voor 06.00 uur klaarwakker en dat wijkt af van haar “normale” patroon. Het ei-ke krijgt van beiden nog niet de maximale aandacht, maar M gaat toch een paar keer een poging wagen. Met één ei-ke gaat het M nog wel lukken en ligt als een ware keizer op “zijn” ei-ke. Hier en daar een paar kleine aanvallen van een derde valk, maar zonder het fanatisch effect van de terror spreeuw eerder. Een prima dag toch voor NV én voor het langverwachte 2eei-ke? Rond 20.00 uur ligt M op het eitje, maar schiet dan als een Falcon X raket naar buiten en neemt bijna het ei-ke mee. Wat is er aan de hand? Ons veertje lijkt ook al weg te zijn, maar gelukkig “die” is er nog wel. Onze stabiele factor in moeilijke tijden en hopelijk zien we hem ooit terug in Naturalis, maar hij moet nog wel een paar maanden blijven hangen. De nacht valt en NV returns to her castle en gaat naast het ei-ke slapen… zucht.

ZATERDAG 7 APRIL 2018:
Beleef de lente is vandaag ook letterlijk te nemen. Wat een heerlijk weer en wat maken de vogels buiten weer een hoop geluid. Maar bij de Mortel is er helaas nog weinig voortgang. Het is al meer dan 100 uur ná het eerste ei-ke en nog steeds geen tweede. In de nacht als NV denkt dat er geen kijkers zijn, zien we toch dat ze tweemaal over het ei-ke flatst. Wat een rare kwibus. Het lijkt erop dat NV morgen een date heeft, want ze is in de nachtelijke uren zich veelvuldig aan het poetsen. Op zich was het een rustige dag en zien we geen gevechten. Zou dat vervelende deel dan eindelijk verleden tijd zijn? Opvallend is dat we maar 2 paringen hebben kunnen noteren. Is opoe op visite bij NV, staat M tijdelijk droog of is er iets anders aan de hand? Ze babbelen vandaag wel veel en M wijst NV regelmatig op dat kleine ovale ding in de kast. NV echter zien we vandaag niet op het ei-ke. M doet wel een paar keer een poging, maar daar blijft het dan ook bij. Helaas kan ik deze weeksamenvatting niet frivool afronden. We duimen maar op een goede afloop, want de natuur laat zich niet regelen en dat is maar goed ook. Voor nu oogjes dicht en snaveltje toe. Toedeloe.

Erik Petersen

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 8 april

Ze experimenteert eerst met de ‘s nachts zijdelings tegen je ei aan zitten’-methode. Toegegeven het ziet er best gezellig uit zo naast elkaar, maar effectief ho maar, lijkt ons. Dan wordt de ‘hang een beetje halfzittend boven je ei’-methode beproefd. Dat gaat ook niet werken, weten we zeker. M doet verwoede pogingen om NV te overtuigen dat de aloude manier, waarop zijn grootmoeder het ook al deed, echt het beste werkt. Gewoon je lijf al schuddelend om het eitje draperen. Het heeft geen effect op haar, ze wil niet. Ze wil nu ook geen tweede eitje leggen en eigenlijk wil ze ook niet echt meer haar best doen om te proberen nog een eitje te bevruchten. Met slechts vier paringen vandaag, zien we het zwerk al drijven. Een beetje jaloers kijken we naar andere nesten, vier witdonzige kuukjes in het ene kuiltje, vier roodbruine eitjes in het andere kuiltje en in Brussel zelfs vijf eitjes in een en hetzelfde kuiltje. Ons nare onderbuikgevoel lachen we van ons af in een hilarisch ei-festijn in de avondchat. NV zit nog lang in de antenne en denkt: bekijken jullie het maar!

Maandag 9 april

Werd er gister nog vier keer een paring waargenomen, vandaag weer eentje minder. VWG vroeg zich een paar dagen geleden al in een mooi blog af, of het seizoen voor de slechtvalken van De Mortel als een verloren seizoen moet worden beschouwd. We worden een beetje voorbereid op wat we zelf, als we eerlijk zijn, ook al vrezen, maar nog niet willen toegeven. Zolang een vraagteken geen uitroepteken is, kan er nog van alles gebeuren. Het is immers De Mortel! Ze slaapt immers nog in de kast, ze kuilt af en toe een beetje en M vertroetelt het eitje. Het is eindelijk een beetje rustig rond de toren, zo komen die hormonen van NV echt wel weer op peil. ’s Middags zijn er ineens weer drie valken in de lucht. Das teveul, verzuchten we. Gelukkig vormt de extra valk geen echte bedreiging. Het is een juveniel mannetje, die brutaal op de dakrand gaat zitten en zich voordoet als heerser van de toren. M laat hem even later zien wie de werkelijke heerser hier is en doet de jongen vriendelijk doch beslist uitgeleide: opzouten, joch! NV is een tijdje in geen velden of wegen te bekennen en als ze laat in de avond thuiskomt legt M haar nog eens uit wat de bedoeling is met dat eitje in die kuil. Ze hoort het bijna gelaten aan, stapt de kast in en gaat slapen. Ja, hij hoeft niet voortdurend te knokken, hij heeft makkelijk praten.

Dinsdag 10 april

Ze slaapt staande met eerst het eitje tegen haar buik. Later neemt ze weer wat meer afstand van het eitje. Een nacht vol poetsonderbrekingen volgt. ’s Morgens om zes uur laat ze haar sirene weer horen, teken voor M om in actie te komen. Hij serveert het ontbijt op het rooster. NV mantelt het eitje voor hem af, wat is dat nu? Moeten we dit nu zien als teken dat ze toch binding heeft met het eitje? Het blijft een vraag, ze gaat er snel met het ontbijt vandoor. Hevig krijsend plukt ze de veren van het prooitje, ze dwarrelen van de dakrand naar beneden. Een paring volgt, hoort bij het ochtendritueel, weten we inmiddels. Daarna verdwijnen ze beide uit beeld, tot ver in de middag NV al etend op het dak wordt gesignaleerd. M neemt de zorg voor hun ei ter hand, want NV vertikt het vooralsnog. Als ze ’s avonds in de kast komt, doet ze ons nog even verstelt staan. Zien we werkelijk vorderingen, of fopt ze ons? Naast dat opvalt dat het geel van haar poten, snavel en oogranden prachtig felgeel is, lijkt ze aan het huishouden te slaan. Ze inspecteert alle hoeken van de kast, ze verplaatst steentjes … ze kuilt … en ze zijgt neder óp het ei! Ze zit zomaar op het ei! Op oma’s wijze, volgens grootmoeders recept, zit ze gewoon op dat ene ei. Zou ze nu dan toch gaan broeden? Nah, toch maar niet, na een paar uur staat ze op, gaat met haar rug naar het eitje zitten en gaat slapen.

Woensdag 11 april

Van dat slapen kwam eerst niet veel. Donder en bliksem geselden De Mortel en er viel zoveel regen dat het zwembad op het dakterras in één keer gebruiksklaar was. Een onrustige nacht dus, naast het eitje. M besluit ’s ochtends het ei bij de horens te vatten, er moet nu gebroed worden, het is nu of nooit. Een paar uur lang zit hij op het ei, dan vertrekt hij plotseling, blijkbaar toch van mening veranderd. Er wordt een paring gehoord op de achtergrond en hij brengt NV een prooitje en later nog een prooitje. Hij denkt ook: happy wife, happy life! NV komt nog een keer de kast in die morgen, maar op het eitje gaat ze niet. Met hernieuwde inspiratie blijft M ‘s middags drie uren achter elkaar op het ei zitten en keert het af en toe als een volleerde aanstaande vader. NV zit op de dakrand en poetst en eet. Tot ze weer hevig begint te gillen, M roept wat terug vanuit de kast, maar ze krijgt haar zin. Weer een paring en een prooitje, maar het is nog maar de derde paring van vandaag. Om toch een nestje vol eitjes te krijgen, moet er veel en veel vaker gepaard worden, weten we. Daar komt het vandaag niet van. NV slaapt deze keer met het eitje achter haar staart, ze kijkt er nog eens naar en valt in slaap.

Donderdag 12 april

Resignation and a touch of hope, niet de naam van een nieuw damesgeurtje, maar het gevoel dat ons de laatste dagen bekruipt bij het volgen van de perikelen rond NV en M. Gelatenheid en een vleugje hoop, mooi gezegd Falco. Alles gaat z’n gangetje, er is rust, al een paar dagen zelfs, maar nog steeds zie je op cam 1 alleen dat ene eitje. M doet z’n best, NV doet haar ding, you love her or you hate her for it, maar dat is niet broeden op dit moment. Daar kunnen we met de beste wil van de wereld niets aan veranderen. Wij zijn dan misschien geobsedeerd door dat eitje, NV is dat zeker niet. Eerst rust en dan pas een gezin, eitje meer of minder doet er voor haar niet toe in oorlogstijd. Eten, paren, poetsen en zorgen dat de toren van haar blijft zijn de speerpunten van haar programma. Het dringt ook tot M door dat hij met een kansloze missie bezig is, waardoor het ei steeds vaker en langer alleen komt te liggen. In de chat vragen enkelen zich af of dat eitje niet weggehaald kan worden. Dat zal VWG nu nog niet doen, dat zou wellicht de ultieme verstoring van het seizoen zijn. Destijds heeft Pa, de vorige Mortelman, ook eens tot ver in het seizoen op eitjes gezeten die niet uitkwamen. Die eitjes zijn ook pas veel later weggehaald, bij het schoonmaken van de kast. Als rechtgeaarde Mortelanen houden we toch hoop dat het nog goed komt. Het is pas april weet je.

Vrijdag de dertiende

De datum doet vandaag eer aan. We hebben een heerlijke lentedag, vol rust, pais en vree, filosofische uitstapjes over antropomorfismen en hoopvolle gedachten. Al diverse berichten bewijzen dat er best nog een nest vol kuuks kan komen op De Mortel. Het is vaker gebeurd dat de slechtvalkenvrouw alsnog aan de leg ging na een voorseizoen vol verstoring. Kuuks die in juni pas uit het ei komen, we weten dat het meer uitzonderingen zijn dan regel, maar voor ons zijn die berichten belangrijke strohalmen waaraan we ons vastgrijpen. Ha, dat vraagteken in de blog van Martin is echt nog geen uitroepteken geworden. Het kan nog best! Die hoop en overtuiging krijgt een gevoelige knauw als in de namiddag er weer veel te veel valken rond de toren cirkelen. Is die juvieman van eerder deze week weer terug, dat is M toch die daar knokt? We nemen het allemaal niet zo serieus. Ja mooie vliegshow hoor, maar verder wat spielerei. De aanvallen worden echter heftiger, en het is niet M maar NV die het weer telkens moet ontgelden. De scheervluchten langs het rooster, de tikken die NV op het rooster en later op het dak uitgedeeld krijgt, verraden een meer ervaren valkenvrouw in de aanval. Speuren naar ringen, wie is daar in de aanval. De chaos gaat door tot de nacht valt, waar blijft NV? Pas tegen tienen, als het al helemaal pikkedonker is, landt een valk op de ring naast het rooster. Vanaf het rooster koekeloert ze de kast in, is het veilig? We checken geen ringen, wel O-benen, NV is thuis. ‘Gelukkig’ verzuchten we, we houden stiekem toch al van d’r.

Zaterdag 14 april

Na die dag van gister, met recht vrijdag de dertiende, vragen we ons af hoe het vandaag zal verlopen. Met iedere aanval op NV vervliegt er iets van onze hoop op een seizoen vol kuuks. We discussiëren steeds meer: volgens de een is het duidelijk, er zijn veel te veel valken. De ander vindt dat dit de manier is waarop de natuur het zelf regelt, alleen de sterkste blijven over. Het is overal mis, wordt er opgemerkt, overal gevechten en eitjes die worden opgegeten of niet worden bebroed. Ik zie het nog niet meteen als een teken dat er veel te veel valken zijn. Die toren is gewoon een prachtige residentie en vrijgezelle valken die vanuit Duitsland of België op zoek zijn naar een eigen territorium hebben grote kans om hierlangs te komen. Ze zien een prooi van vier kilometer afstand, ze zijn denk ik nog in Duitsland als ze de Alticom-toren in De Mortel al zien staan. Daar ga je dan toch op af? Waarom niet een kansje wagen om deze stek te veroveren? Waarom zou je doorvliegen om verderop een plekje te krijgen, als het hier ook kan? Een slechtvalk gaat geen gevecht uit de weg, omdat ie denkt: laat ik eerst eens verderop gaan kijken, want hier zit al een stel. Nee, pakken wat je pakken kan, lukt dat niet dan kan je, als je het overleeft, altijd nog verderop gaan kijken. Afijn, de speculaasjes vliegen ons om de oren en ik doe er met groot genoegen aan mee. Want eerlijk gezegd: we weten het niet, we hebben alleen maar onze theorieën. Om terug te komen op vandaag: weer hommeles in de tent. Weer een derde valk die met tussenpozen amok komt maken. De aanvalster, ja hoor weer een dame, is groter dan NV zien we. Misschien komt ze af en toe wat minder heldhaftig over, maar NV laat zich ook niet zomaar van de toren meppen, hebben we inmiddels wel gezien. De gevechten gaan weer door tot het donker is. Uiteindelijk komt NV de kast binnen, voorzichtig via de ring, eerst even om het hoekje kijkend. Accu opladen en morgen maar weer gas erop.

Ciryon, beleef de lente vrijwilliger.

anniet
anniet

Aantal berichten : 2687
Registration date : 29-04-11

Terug naar boven Ga naar beneden

WEEKSAMENVATTINGEN Empty Re: WEEKSAMENVATTINGEN

Bericht van anniet za 21 apr - 22:13

van ErikPetersen Vandaag om 21:49:50

Samenvatting week 14: It Ken Net

Kennen jullie deze uitdrukking nog? Deze was een tijdlang op de TV in 1999 en behoorde toe aan Sonnema (lekkere borrel trouwens, maar dit geheel terzijde). Een paar vrienden liepen naar het ijs toen er een echte Friese ruwe bolster riep “It ken net”. Voor velen kinkt het positief… en de vrienden dachten het gaat dus wel, maar de kenner bedoelde “het kan niet” en ja hoor daar zakten ze door het ijs. Ook hier op de Mortel is het waarschijnlijk “It ken net” volgens de kenners, maar we houden ons vast aan het laatste sprankje hoop.

Samenvattingen per dag is in stadium niet echt de meest interessante lectuur. Of de lezer moet van herhalingen houden. Eind vorige week waren er nog een aantal aanvallen die kloek werden afgewend door NV en soms ook door M. Hoewel M soms als een angsthaas. ehh.. angstvalk in de kast verbleef om te gaan “broeden” op het reeds bijna versteende ei. Na een reprimande van NV koos M weer het luchtruim om datgene te doen waarom NV heeft verzocht of om gewoon lekker naar de kroeg te gaan. We weten het niet, want hij is bijna altijd na het donker uit zicht. Een ding kunnen we over M wel zeggen. Hangover of niet, maar deze baas is altijd rond 06.00 uur paraat om NV te voorzien van een ‘Happy Meal” of haar te verwennen met weer een gele regel in OZ. Een gele regel is trouwens een melding van een paring. Zo kan de lezer van OZ snel zien hoeveel paringen er zijn geweest. Voor diegene di eniet weten wat OZ is. Scroll even naar beneden tot je “Samen onderzoeken” ziet. Aanklikken en de rest wijst zich vanzelf. 24 uur per dag en 7 dagen per week zijn hier toppers actief die ons via die medium ook op de hoogte houden van alle ontwikkelingen.

En dan, terwijl velen op één oor liggen, valt er ná een stevige flats een “ei” op het rooster en zien we gelijk dat het niet het mooi ronde ei is waarop is gehoopt en zeker ook niet op de juiste plek. Helaas is het direct stuk en in de morgen zien we ook dat de kleuren niet goed zijn. Het blijkt een windei te zien. Ja hoor, dat hebben wij weer. Ei nummer twee gaat het ook niet worden. Google ontploft en termen als calciumgebrek, te veel stress etc. vliegen door de chat. Kuuks all over the world, maar hier zitten we mij een versteend ei én een windei. Maar we houden de moed erin. Mortelfans for ever!

Van indringers is de rest van de week vrijwel geen sprake, maar het aantal paringen is van disproportionele aantallen per dag (14 was toch het record?) sterk tanende. Van 2-4 paringen begin deze week naar 0 paringen op vrijdag. Ik ga er gevoeglijk vanuit dat ze de camera niet in de gaten hebben nu en elkaar helemaal kapot verwennen buiten het bereik van deze camera en de microfooninstallatie, maar dat is toch echt te ver gezocht.

Is er dan niets positief te melden? Om de drommel wel. M en NV hebben regelmatig komische conversaties in de kast. M gooit hierbij zijn hoofd in een nekhoek van 45 graden en geeft zijn “preek van de week”, waarbij NV vrijwel stoïcijns zijn gebabbel ter kennisgeving aanneemt. Soms gaat M broeden op het ei in de kast. Velen denken dat het een lekker rustmoment is voor ons ventje en zijn gedachten teruggaan naar betere tijden. Maar he… Er is al altijd een 2019! Beiden zijn en blijven “onze poepies” en ja NV lijkt een beetje lui, maar ze is waarschijnlijk blijkbaar een (te) jonge dame die de mores van een kasteelvrouwe nog moet leren. En M is gewoon een fantastische goedzak met een supergezond Valkenlibido en altijd aanwezig om op welke manier dan ook NV te behagen.

Hoewel de eieren en kuuks ons bij de overige “concurrerende” beleefdelente sites ons om de oren vliegen zijn wij Falconisten nog steeds een kijkcijferkanon. Regelmatig kijken er 800 viewers naar een lege kast en lezen ze mee in de altijd komische, informatieve, maar vooral respectvolle chat. Veel blijven er dus plakken. De ene letterlijk en de andere figuurlijk. We blijven kijken naar de verdere ontwikkeling van onze nieuwe duo en laten zij dit jaar maar gebruiken om aan elkaar te wennen, de Mortel als hun territorium op te eisen en zich voor te bereiden op een fantastisch 2019. Ik ben er zeker dan ook weer bij en jij ook? Voor nu geniet van de fratsen van M en NV. Velen kijken mee en genieten!

Voor nu oogjes dicht en snaveltje toe… Toedeloe.

Erik Petersen
anniet
anniet

Aantal berichten : 2687
Registration date : 29-04-11

Terug naar boven Ga naar beneden

WEEKSAMENVATTINGEN Empty Re: WEEKSAMENVATTINGEN

Bericht van Coriena vr 11 mei - 13:32

Weeksamenvatting 22 april tot en met 30 april
Bericht van Falco P op zo 6 mei 2018 - 19:05

De Mortel – Breda Combi
Een bijzondere week weer. Ondanks het feit dat het in de Mortel niet gaat zoals veel van de valkenliefhebbers hadden gehoopt is de belangstelling voor het slechtvalkenkoppeltje niet afgenomen. Een week waarin ook keuzes werden gemaakt waardoor plots toch kuikens op een beeldscherm verschenen. Nee niet de Mortel, maar vanuit de nestkast in Breda. Met 1 enkele klik een afstand van 80 kilometer overbruggen en een fantastisch schouwspel zien van 4 opgroeiende kuikens. Een goede keuze dus.
Wat brachten de Mortelse slechtvalken ons voor nieuws in de wat lange week van 22 tot en met 30 april. Zie hier de “weeksamenvatting”.

zondag 22 april
Gedonder in de Mortel, figuurlijk en later letterlijk. De Mortel zal ook eens voor wat langere tijd rustig blijven. Aanvankelijk leek de dag weer te starten zoals de laatste dagen. NV overnacht in “staande-slaapmodus” in de kast. Als ze om 06.00u gewekt wordt door M vertrekt ze ook meteen. En M? Ja hoor gaat weer op zijn eitje liggen! Dan geheel onverwacht rond 07.20 uur begint het gedonder in de Mortel. Vreemd want dit onweer was eigenlijk toch pas laat in de middag voorspeld. Niettemin weer hoogspanning rond de toren door een 3e valk. Aanvallen over en weer. Rond 10.40 lijkt het alsof NV deze vreemde indringer uitgeleide doet en keert de rust weer terug. De dag verloopt dan zoals ie de laatste dagen is verlopen. Stil, kalm, geen geregistreerde paring, een prooioverdrachtje en 2 groepsgesprekken van NV en M bij de kast. In de rest van het dagverslag wordt de geschiedenis van de Mortel met betrekking tot de slechtvalken nog eens beschreven. Voor de ingewijden weer een aantal “Och ja-momentje” en voor de nieuwe bezoekers misschien een “Oh ja?-momentje”. . Fijn zulke informatie te kunnen raadplegen en te beseffen dat deze wetenschap mede te danken is aan alle vrijwilligers van VWG, Beleef de Lente en onze eigen Falconisten. Als er wordt afgesloten is het gedonder al weer afgelopen, letterlijk nu. Het voorspelde onweer in de avond in de Mortel is gelukkig achterwege gebleven. M ligt weer op z’n eitje.

Maandag 23 april
Voor deze samenvatting werden ter verduidelijking een aantal citaten van de veelal bekende Froona gebruikt. Wat was er die maandag en voorafgaande dagen te zien?
Een in de nacht in de kast slapende NV. M die overdag regelmatig bij de kast komt, probeert steeds met lief gechup, soms een wailtje NV daarheen te lokken. NV wailt vaak terug, en komt soms bij hem, waarbij mooie communicatie te zien is (Het baltsgedrag wordt benoemd)
Ook een M die weinig interesse meer heeft in het oude ei, hij kuilt wel, eromheen, soms zelfs in de ukkiehoek. (Hoe zit dat met dat kuiltje?)
Verder 2 paringen, waarbij de wiphoek in ere werd hersteld.
Allemaal baltsgedrag. Vele Falconisten hopen op nog een nieuw legsel. Maar wordt er daarvoor voldoende gepaard ?, we dachten toch dat heel veel paringen nodig waren. De Froona-beschouwing leert ons dat zelfs 1 paring al voldoende kan zijn
Kortom, we hoeven niet alle hoop te verliezen. Het blijft bijzonder de ontwikkelingen hier dit seizoen te volgen. En als er geen eitjes van komen zien we een goede binding tussen deze twee valken en van NV met haar toren en hebben we volgend jaar zeker goede kansen

Dinsdag 24 april
De samenvatting kopt * easypeasy **waargenomen paringen: 2 **po: 0 *.
De eerste warmtegolf van dit jaar zit er weer op. Het hele warme weer is naar het zuiden getrokken, het onweer dat altijd op de grens tussen warm en koud ligt, is geweest en de atmosfeer is weer even stabiel.. Voor wat betreft de valken kunnen we het vandaag kort houden. Het is heerlijk rustig, de hele dinsdag door. De valken doen hun eigen ding. Gister het prachtige, informatieve dagverslag en ook vandaag zijn, net als iedere dag, weer allerlei wetenswaardigheden in de chat over de valken uitgewisseld en soms voor de zoveelste keer weer geduldig uitgelegd. Tegen de schemering is het tijd voor het bekende avondritueel van de valken. M kletst NV weer de kast binnen, dat gaat vanavond overigens bijzonder vlot, de cam schakelt over op IR en nog even en dan gooit NV de kop weer in de veren … ze slaapt nog steeds in de kast.

Woensdag 25 april
NV sliep weer in de kast. Ze sliep diep en ze sliep uit en stond om 6 uur half slaperig nog op rooster. We zagen in de vroege ochtend wel 4! paringen. De valken zijn 1,5 uur uit beeld geweest. Verder zagen we M veel het rooster bewaken, NV het dak, vanuit antenne en vanaf wiphoek, en soms vlogen ze wat rondjes om de toren.
In de vroege middag zagen we een gesprek met M in de kast en NV op rooster. Er leek even een vreemde, maar die was zo weer weg, NV zal uitgeleide gedaan hebben. Zij blijft de hele middag op de wiphoek waken. In de vooravond scheurt ze er vandoor, er is een prooioverdracht in de lucht. NV gaat eten op dak , later vliegt ze met restprooi weg.
Er volgt nog wat mooi vliegwerk boven dak. En daarna een prachtig bijna 5 minuten durend baltsgesprek in de kast, waarna M verdwijnt naar zijn eigen slaapplek, en NV even gaat kuilen. Ze staat met volle krop in de kast.
So far so good, baltsgesprekken, gezamenlijke vluchten, even kuilen door beiden, paringen en een waargenomen prooioverdracht en een NV met goed gevulde krop in de kast. De Mortelvalken baltsen nog steeds .

donderdag 26 april
De samenvatting van de donderdag bevat weer de nodige uitleg over bepaalde gedragingen van de slechtvalken. De drie paringen en prooioverdrachten zijn geregistreerd. Het lijkt een gewone dag te worden. Echter een vervelende bijkomstigheid is dat er deze dag tot 2 keer toe weer een vreemde valk ten tonele verschijnt. De eerste rond de middag wordt door NV vakkundig uitgeleide gedaan. De tweede pestkop, 1-ring genoemd, maakt het wat lastiger en heeft zelfs de brutaliteit om tot 2 keer toe in de kast te duiken. Dit speelt zich rond vijf uur af en heeft toch de hele avond geduurd voordat NV kennelijk haar heeft weten te verdrijven. Het is nu echt wel haar toren, haar kast en haar man. Om half tien was ze er kennelijk in geslaagd 1 ring van de hei te jagen, want ze stond op rooster, wailde een keer en stapte binnen, kletsnat, maar zelfverzekerd was haar eerste gang naar de kuil. Is de band met M en de toren sterk genoeg? Heeft NV voldoende kracht hierdoor om in baltsstemming te blijven? We kunnen gelukkig , mede dankzij VWG en BDL alle ontwikkelingen van dit slechtvalkenpaar morgen weer verder gaan bezien

Vrijdag 27 april
Een onrustig nachtje voor NV blijkt uit de verslaglegging. Midden in de nacht de kast uit, dan weer terug en rond 05.15u weer weg. Zou ze zenuwachtig zijn op deze Koningsdag? De rest van de dag hoor je NV en M regelmatig met elkaar communiceren, of in de kast of al wailend vanaf de toren. In de voormiddag wordt er snel korte metten gemaakt met een kort bezoekje van een 3e valk. De twee verblijven dan soms geruime tijd van elkaar op favoriete plekjes op de toren. Ook zijn ze enkele uren nergens te zien. Als de klok van acht slaat roept NV, M een paar keer. M verschijnt op rooster, blijft daar een hele tijd zitten wachten tot NV komt, maar vertrekt dan weer. Want NV heeft nog geen zin om af te dalen. Even later zit hij weer vol verwachting in de kast en besluit om wat te broeden. NV vliegt ruisend langs de kast en keert terug in de antenne, die gekkerd. Maar dan komt ze eindelijk de kast in. M chupt lief, en NV vertelt hem dat ze heel, heel misschien, toch nog een eitje gaat leggen tijdens koningsnacht. Het bekende avondgesprek tussen M en NV.

Zaterdag 28 april
Het was een dag, zoals het bij de slechtvalken hoort te zijn. Rust.
NV heeft goed geslapen. Er is heel goed gegeten, tussen de middag zaten ze al met volle kroppen , maar laat in de middag hebben we NV nog een grote maaltijd zien verorberen op het dak. Het was voornamelijk een rust en uitbuikdag, zeker voor NV, die de hele dag wel bij de toren ergens was. In vroege de ochtend hebben we 1 paring waargenomen. Prooioverdrachten zagen we niet , maar wel dat er gegeten en geplukt werd. Erg mooi waren 2 lange baltsgesprekken in de kast, opvallend was dat bij het eerste baltsgesprek NV het initiatief nam en als eerste in de kast was. En na beide kastgesprekken bleef , ging kuilen, even in de ukkiehoek kijken en steentjes rondom de kuil pikken en proeven

Zondag 29 april
Zou je zeggen dat de zondag normaal een rustdag is, voor onze valken vandaag niet. Actief zou je gerust kunnen zeggen blijkt uit de samenvatting van de dag. Rond 2 uur lijkt de rust weer eens verstoord te worden, M zit in de antenne (*) en NV loopt gakkend over de rand van het dak te stampen. Er vliegt en derde valk over, geen aanvallen, NV leidt haar vrij rustig de Grotelse Heide af. Een echte prooioverdracht en het afstaan van een restprooi en we zagen vooral NV goed eten. Maar liefst 6 paringen. Grote antenne, kleine antenne werden afgewisseld. We zagen M lokken, kuiltjes graven en proefbroeden, maar ook NV kuiltjes maken en steentjes rapen. NV gaat weer slapen in de kast.

Maandag 30 april
NV weet in de nacht met het onweer boven de toren toch redelijk veel de slapen. Om 05.30 uur meldt de nachtploeg dat NV wakker is. Rond de klok van 07.00 wipt NV naar de dakrand en komt M voor het eerst in beeld en gaat natuurlijk ff op het eike zitten. Om 07.20 hebben NV en M in de kast weer hun eerste gezamenlijk gesprek. Opmerkelijk, want verder op de dag zal dat meer gebeuren, namelijk om 14.15, 14.45, 17.30 en ’s-Avonds natuurlijk, al wel wat vroeg om 19.30 uur (tijdens een HOP-momentje). Veel overleg (baltsen) dus tussen die twee. (Binding?) Voor de rest doet ieder weer zijn eigen ding, is er geen geregistreerde PO, maar weer wel 3 paringen (rond 12, 13 en 15 uur) onder meer op de WH. Om 17.30u zit NV dus al in de kast, vroeg, heel vroeg. Na het avondgesprek van 19.30u begint ze al te knikkenbollen. ……Nog ff dan en ze gaat slapen!

Een volle week de slechtvalken de Mortel met toch weer de nodige interessante bijzonderheden die het de moeite waard maakte om ze te blijven volgen.

Falco P

_________________
Het leven is soms veel te kort,geniet ervan en durf te leven!
WEEKSAMENVATTINGEN Tome510
Coriena
Coriena

Aantal berichten : 148080
Registration date : 01-03-09
Leeftijd : 58
Woonplaats : Lage Zwaluwe

http://slechtvalkenliefde.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

WEEKSAMENVATTINGEN Empty Re: WEEKSAMENVATTINGEN

Bericht van Coriena vr 11 mei - 13:32

Weeksamenvatting van 1 mei tot met 6 mei 2018
Bericht van Falco P op ma 7 mei 2018 - 10:35

Weeksamenvatting 1 mei tot en met 6 mei 2018

Deze week werden de dagsamenvattingen allemaal verzorgd door “ons” aller bekende Margootje. Elke dag maar weer de gebeurtenissen van ons slachtvalkenkoppeltje vastleggen, enerzijds voor de trouwe bezoekers van Beleef de Lente, anderzijds het vastleggen van onderzoeksgegevens die in de toekomst gebruikt kunnen worden voor natuurwetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van de slechtvalk. Informatie verkregen uit vastleggingen in het OZ en de chatroom van de Slechtvalken-site.
Omdat het echte “spektakel” wat achterwege blijft zijn deze week de verslagen voorzien van erg nuttige randinformatie, met boekverwijzingen en naar de alom bekende Froona-site. Vooral voor de nieuwkomers is deze aanvulling een geweldige manier om bepaalde waargenomen gedragingen van de slechtvalken te kunnen begrijpen.
De volledige dagverslagen zijn terug te lezen op https://www.slechtvalkenliefde.com. In dit weekverslag zijn voornamelijk de onderzoek gerelateerde bevindingen vastgelegd.

Dinsdag 1 mei
Al vroeg in de ochtend zoekt NV die in de kast overnacht heeft wailend contact met M. Deze komt voor een kort “gesprekje” en vertrekt weer. Ietwat later vertrekt ook NV uit de kast en uit geluiden op de achtergrond is aannemelijk dat sprake was van een prooioverdracht. In de komende paar uur in de ochtend wordt er tot 2 keer toe kennelijk een vreemde valk uit het luchtruim verdreven, waarna de rust weerkeert. De twee vliegen veelvuldig rondjes om de toren. Uiteindelijk levert de dag 2 waargenomen paringen op en voortijdig afgebroken paring om een indringer te escorteren buiten het luchtruim van de toren. In de avond vindt het bekende “avondgesprek” weer plaats in de kast, waarna M vertrekt en NV uiteindelijk ijn de kast weer in slaap valt.

Woensdag 2 mei
Niets bijzonders en toch weer apart. Echt weer zo’n de Mortel dagje. Uiteindelijk was er vandaag 1 paring en 1 prooioverdracht. Natuurlijk dat er zaken buiten beeld afspelen. Ook deze paring en PO waren in de chat niet opgemerkt, gelukkig waren er beelden opgenomen. De prooioverdracht was in de kast, M kwam met een geplukt zangvogeltje. In de middag is NV ook nog gespied om de hoek van de wiphoek, achter de hekken, eerst over de rand banjeren, en daarna plukken, veel plukken, dus grote prooi, en eten. Ze had er een heel maal aan.
In de avond hadden we de hele aparte avondontmoeting van 2 en een half uur. M kwam zoals gebruikelijk naar de kast, stond bij de kuil met Rémi (het oude ei) en chupte lief naar NV die op rooster stond. De houding van NV leek heel onverschillig, ze keek wat om zich heen, leek M bijna te negeren. (verklaarbaar en herkenbaar gedrag) Na 2,5 uur was het inmiddels wel hartstikke donker en vond M het welletjes, “als jij nu niet de kast inkom, dan vertrek ik”, maar onze verrassende NV was hem voor en .....vertrok!!!!, met M in haar kielzog. Joost mag weten wat dit nu weer voor actie was, ze werden wel in de buurt gehoord, en ja hoor, even later kwam NV tóch gewoon naar de kast , vanonder het rooster vandaan.

Donderdag 3 mei
Na een nacht, waarin NV wat waakzaam leek, begon de ochtend al voor zessen met een paring op de wiphoek. De ochtend verloopt rustig, af en toe verschijnen de twee samen of afzonderlijk van elkaar in beeld of hoor je ze wailen. Dan is het stil tot half vier. In de Dagsamenvatting wordt extra stilgestaan bij het fenomeen Prooioverdracht. Hierna zagen we M een aantal keer heen en weer de kast in gaan, hij diepte zijn nieuwe kuiltje nog eens uit, en bij een volgend bezoekje weer het oude kuiltje. NV mag kennelijk kiezen. Nadat een luchtballon op de achtergrond richting de toren drijft en wat later weer uit beeld is het weer tijd voor het avondgesprek. Om 21.00 uur ging M chuppend lokken en wailwail, daar kwam NV aan, en een echt baltsgesprek volgens de hoffelijke regels van het spel volgde inclusief snavelen. Er was ook te zien dat beiden de kroppen nog voller gegeten hadden. Toen M de kast verliet, ging NV naar het kuiltje. Welke? Eerst naar de oude, toch maar niet, het nieuwe kuiltje groef zij eventjes dieper en ging er toen bijzitten.

Vrijdag 4 mei
In het dagverslag ruim aandacht voor aanvullende info over baltsgedrag, valkenkleuren en testosteron en baltsgeluiden. De dag zelf dan. Een onrustige nacht van NV. De rest van de dag vliegen de twee wat rond de toren. Wordt er links en rechts op de toren wat gegeten, kennelijk worden er nog wat resten uit de “koelkast” gehaald. Het nodige gechup en gewail naar elkaar levert een paring in de kleine antenne, halverwege de ochtend op. In de avond komt M weer naar de kast, NV is uit beeld. M graaft de oude kuil weer uit en gaat er prinsheerlijk inliggen met ei halfnaast/onder zijn vleugel. hij ligt daar ruim 1,5 uur en besluit dan maar haar te gaan halen. We horen in een half uur een paar keer wailen en dan komen ze samen chipchuppend fluitend naar de kast. M laat zijn mooie diepe kuil zien en dan draait NV zich eens om, hier hadden we gistern toch ook een kuil?, gaat dan in de hoek staan en kijkt M weer aan, die vertrekt. NV gaat dan naar de oude kuil, die M heel diep gemaakt heeft graaft heel even en gaat er dan in zitten. Het is de avond van Dodenherdenking. Ook in de chat wordt hier aandacht aan geschonken. Persoonlijke verhalen uit het verleden maken dan toch wel indruk. Iets wat we nooit mogen vergeten. Elk jaar weer een bijzondere dag…..

zaterdag 5 mei
Chuppen, wailen, cacking (wat wij gakken noemen) deze vogelgeluiden worden in de dagsamenvatting onder de loep genomen. De dag zelf begint met een Hop. Geen beeld op Beleef de Lente maar andere waarnemingen laten zien dat NV bijtijds de kast verlaat, M ten tonele verschijnt en er een poging om te paren plaatsvindt. “You are to close baby! “. M heeft weer een groot deel van de dag het heen en weer bij de kast. De rest van de dag zien we vooral M, met inderdaad een volle krop steeds maar naar de kast gaan of op rooster. Hij is zeker 16 keer heen en weer gegaan. NV is veel uit beeld, soms in antenne of op dakrand, 1x heel even samen met M op rooster. Rond half acht vanavond horen we NV gakken. Een ander geluid dan we gewend zijn. Potverdrie er vliegt toch weer een derde valk. NV doet wat achtervolgingsvluchten en landt in kleine antenne. Daar komt de ander, en sjeest op haar af. Een andere valkenvrouw weer uiteraard, mannen zouden door M worden weggestuurd. NV laat het er niet bij zitten en doet nog wat vluchten achter de vreemde aan rond de toren, even komt ze naar rooster, terwijl M in de kast zit, en dan gaat ze weer door. Na drie kwartier leek de rust volledig weergekeerd. NV heeft de ander effectief weggejaagd. M was even ergens anders, maar komt om half negen bij de kast. Af en toe chupt hij naar NV in de hoge antenne, en hij kijkt naar dak. Om half tien besluit hij haar te halen en na een kwartier komen ze samen naar de kast. M zingt zijn zoete liedjes bij zijn kuil, en NV buigt heel soms ietsje terug naar hem met enkele chupjes, maar blijft meest staan luisteren. M bezweert haar wel ruim een half uur en dan vertrekt hij. NV blijft staan en gaat de nacht in.

Zondag 6 mei
Het dagverslag neemt zijn aanvang met een boekverwijzing over de gezamenlijk jacht door slechtvalken. Vaak zijn de valken ook buiten ons beeld. Wat zouden ze dan doen?
Naast veel verteren, luieren en rondkijken moet er natuurlijk ook eten komen.
Omdat we ze steeds wel gelijktijdig ergens in beeld zien, en er aan de meestal dagelijks goedgevulde kroppen te zien , is het aannemelijk dat ze ook samen jagen. Dat zien we helaas niet op de cams. Daarvoor moet men buiten ook veel geduld en geluk hebben om dit te kunnen waarnemen.
Na een redelijke nacht vertrekt NV voor half zes van rooster, M komt direct naar de kast en gaat even bij ei liggen. Rond negen uur wordt een derde valk over dak vliegend gezien. NV staat te gakken op de wiphoek, daar scheurt de ander over haar heen . NV gaat 2x naar rooster voor overleg met M, die vanuit de kast chuppend blijft aanmoedigen. Kennelijk lukt het NV om de indringster snel te verjagen, want om half tien zit ze rustig in de antenne (*)en wordt er gepaard. De rest van de ochtend wordt er af en toe wat rondgevlogen , en zijn ze ook een tijd uit beeld. Tussen 2 en 3 horen we NV nogmaals gakken, ze komt ook naar rooster, M komt daar bij haar. We kunnen daarna geen derde meer waarnemen en later op de middag lijkt de rust weergekeerd. NV wordt weer eens etend op dak gezien en M heel even chuppend naar de kast.
Dan zijn ze lang uit beeld weer, pas eind van de middag horen we heel af en toe gewail in de verte. Dan komt M naar de kast, hij heeft zichtbaar goed gegeten , chupt , gaat naar rooster, chupt harder en weer de kast in, en dan landt NV heel hoog in de antenne (*). We kunnen haar hoge wail nog net even horen over de wind heen. Later gaat ze op de dakrand voorbij de cam zitten (*) en M blijft op rooster. Af en toe wordt er gecommuniceerd, gechupt dor M vaker dan gewaild door NV. Ineens kwart voor negen is M van rooster weg en komt NV met goed gevulde krop binnen. Zij staat laag en luid te chuppen en jawel daar komt M een prooitje brengen. Ze gaat ermee naar dak. M kuilt even en gaat erbij liggen. Spoedig komt NV terug, ze wailt even en komt direct de kast in voor een prachtig baltsgesprek, M buigt hoffelijk diep in het kuiltje en zingt zacht, soms zegt ze iets terug, ook zacht. Dan vertrekt M, ..naar de bekabeling bij de wiphoek. We zien een schitterend beeld van hem tegen de zonsondergang.
Intussen heeft NV behoorlijk de kuil uitgediept met haar enorme klauwen en staat ze bij de kuil. De avond valt in de Mortel. De dag gaat voorbij, een nieuwe week staat voor de deur…
Met dank aan Margootje
Falco P.

_________________
Het leven is soms veel te kort,geniet ervan en durf te leven!
WEEKSAMENVATTINGEN Tome510
Coriena
Coriena

Aantal berichten : 148080
Registration date : 01-03-09
Leeftijd : 58
Woonplaats : Lage Zwaluwe

http://slechtvalkenliefde.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

WEEKSAMENVATTINGEN Empty Re: WEEKSAMENVATTINGEN

Bericht van Coriena do 17 mei - 6:22

Weeksamenvatting maandag 7 mei tot en met zondag 13 mei
Bericht van Falco P op di 15 mei 2018 - 19:15

Weeksamenvatting maandag 7 mei tot en met zondag 13 mei

Maandag 7 mei 2018
De samenvatting wordt deze keer verguld met informatie over de wijze waarop de prooi die door de slechtvalken gevangen wordt, op bepaalde plekken wordt bewaard. Het begrip “koelkast” bij de valken wordt op deze manier op een duidelijke manier uitgelegd.
De dag zelf is warm, zelfs zomers heet wat niet alleen voor sommige mensen niets is, ook valken houden zich dan graag gedeisd. Over de dag dus weinig bewegingen van de valken. Een paar keer kast en enkele keren gesignaleerd op de grote antenne. Opmerkelijk is in de middag de parkieten-prooi die M binnen brengt. Iets daarna lijkt er wat onrust op de toren. Kuiko die ter plaatse is meent de aanwezigheid van een juveniel te hadden waargenomen. De rest van de dag verloopt gewoon. Wat na half zeven wordt er nog een paring waargenomen. Om 21.30 uur vlak voordat het donker wordt komt eerst M inde kast, kort gevolgd door NV. Het avondgesprek (baltsgesprek dus) duurt zo’n 10 min. M vertrekt dan uit de kast en NV blijft overnachten
Dinsdag 8 mei 2018
Ook vandaag weer een warme hete dag. In de samenvatting wordt de nodige Froona-info gegeven over wat de warmte en hitte met de slechtvalk doet en hoe ze daar mee omgaan.
Zoals gezegd, warm dus. Tussen 08.00 en 09.30 zien we 2 paringen en NV die wat eet op het dak. Dan tot 14.30 niets meer. M komt dan 2 bezoekjes aan de kast brengen. Rond 17.30 uur M op rooster refreshcam , en een minuut later staat een valk te eten. Als dat NV is is er wellicht een prooioverdracht geweest. In de avond vliegen de twee nog wat rond de toren. M gaat weer bijtijds de kast in en probeert NV weer binnen te krijgen. Geen reactie van haar, waarop M uiteindelijk wegvliegt uit de kast. Om 22.00 uur komt NV wailend de kast in. Helaas geen M en dus geen serenade voor haar. De nacht is voor haar, alleen.

Woensdag 9 mei 2018
We beginnen met NV die in de kast slaapt én de wetenschap dat de Mortel elke dag een verrassing brengt. Vandaag was er een gast. In de ochtend zagen we M met volgepropte krop op het rooster, op dak zagen we een valk eten, en tegelijkertijd zat er een valk in de antenne (*). We weten dat de cams niet synchroon lopen, maar deze situatie bestond een half uur. De derde werd geduld, het zal wel een juveniel geweest zijn. Daarna geen derden meer in beeld geweest.
In de middag komt M weer bij de kast . Rond 17.00uur zien we dat er een baltsgesprek gaande is, waarna NV weer vertrok.
De avond was mooi.. Om 21.00 uur gaat M naar de kast, wil de kuil rondom het nog steeds aanwezige ei eerst uitdiepen, nee toch maar niet en begint aan een nieuwe en gaat er even inliggen. NV komt binnen 10 minuten. We zijn wederom getuige van een baltsgesprek in de kast, met even snavelen en al. NV gaat tijdens dat gesprek naar de ukkiehoek en graaft dan, in zijn bijzijn! de nieuwe kuil uit. Alsof ze hem wil laten zien dat ze weet wat er moet gebeuren. Als M vertrekt, graaft ze die kuil nog eens uit.

Donderdag 10 mei 2018
De samenvatting start met een kort verwijzing naar de ontwikkelingen bij de slechtvalken in Breda, onder meer over het ringen Ook nu weer is aanvullende Froona-info te lezen. De Mortel begint al vroeg. Om 05.45 staat NV al te wailen in het rooster, wat kennelijk wordt opgemerkt door M want die verschijnt ter plekke. Het baltsgesprek wat volgt duurt 10 min, waarna NV vertrekt. In de ochtend is M vaak bij de kast en NV op het dak. Er worden die ochtend 2 paringen waargenomen. Eind van de ochtend zien we de 2 tegelijk vertrekken en wat later komt M in de kast en is te zien aan zijn veren dat er een jacht is geweest met kennelijk een prooi die is gevangen. Kort na de middag is M regelmatig binnen en doende met z’n nieuwe kuil. Wat Froona-info geeft hierover weer wat meer duidelijkheid. Op enig moment komt M met een restprooi duif in de kast. Er wordt gechupt, gewaild en er vind een prooioverdracht plaats met NV. Om 20.30 uur komt M naar de kast en begint weer aan z’n kuiltje. Gevolgd door onverwachts opgewonden chuppen en NV die de kast in komt, waarbij nog net te zien is dat een 3e valk voorbij vliegt. NV vertrekt direct en heeft kennelijk in een rap tempo de indringer het territorium uit gewerkt. Als ze terug bij de kast komt volgt er weer het gebruikelijke baltsgesprek. Na 10 min vertrekt M uit de kast en gaat NV onder de binnen-cam staan. Maar ja, de Mortel he! Als iedereen denkt dat dit het is, komt plots M weer de kast in en begint opnieuw voor NV een serenade te houden. Na 10 min is hij weer weg, NV nestelt zich in de nieuwe kuil en gaat zo de nacht in.

Vrijdag 11 mei 2018
Omdat we nog steeds paringen zien tussen M en NV begint de samenvatting van vandaag over dat fenomeen. De Froona-wijsheden maken snel duidelijk dat het wel een gecompliceerd gedoetje is. Maar weer verhelderend om dat eens te lezen. Na een rustige nacht , gewoon af en toe wakker staat NV al rond vijfen naar buiten te kijken. Half zes, was het krieken van de dag, NV gaat naar buiten en M komt naar de kast. NV gaat onder de dak-cam staan wailen en M gaat in de oude kuil bij het ei liggen. Om kwart over 7 zien we een paring op de buiten-cam. Om 07.30u hebben de twee in de kast hun ochtend baltsgesprek. In de middag komt M met al een volle krop een paar bezoekjes aan de kast doen. Een keer pgewonden chuppend waarbij een valk wailend langs de kast komt. Aan de opwinding van M te zien lijkt het dat er wat onrust is buiten. Later zitten beiden op de dakrand rustig te eten. En dan komen beiden ineens met heel volle kroppen tetterend de kast in. NV gakt. Er is een vreemde die niet welkom is in hun luchtruim. Ze verdedigen samen de kast. NV gaat als een speer erachteraan en landt even later in de antenne. M graaft onderwijl zijn nieuwe kuil weer uit. De rust lijkt weergekeerd. --NV bewaakt het fort vanuit de hoge antenne (*) tot donker. M komt om 20.30 uur naar de kast, graaft in de nieuwe kuil, gaat er uiteindelijk maar in liggen , wachtend op zijn dame.
Maar...zij komt niet. Het is 22.00 uur geweest in de avond, rarara waar blijft NV? Om 22.45 u komt ze aan. Ze landt op de rand onder het rooster. Blijft dan een poos uit beeld naast de kast, M luistert en chupt, en dan komt NV op rooster. Ze wailt wat klaaglijk af en toe, en M in zijn kuil staand nog steeds chupt heel zachtjes. NV lijkt er wat ..wanordelijk uit te zien op de refresh...Uiteindelijk valt M in de kuil in slaap. NV blijft om zich heen kijken.... Wat een raar Morteleinde van de dag.

Zaterdag 12 mei 2018
Verrassend dus, M die in de kast ligt te slapen. Om 05.00u is het tweetal al wakker en vertrekken M en NV. Voor de rest gebeurd er eigenlijk niet zoveel op en rond de toren. Een reden voor de dagsamenvatter om het “Mortel-gevoel” eens aan het papier toe te vertrouwen, zodat lezers die nog nooit bij “de Wortel uit de Mortel ” (de toren en spottersveldje) zijn geweest, zich mogelijk iets konden voorstellen. De dag zelf toch. Rond 12.40 zien we dat NV met een prooi op het dak landt, deze mee sleept naar KK hoek en daar begint te plukken en te eten. NV verblijft daarna zo de hele dag op en rond de grote antenne op het dak. M heeft regelmatig weer zijn draaideur-momentjes, kast in en kast uit. Ook gaat M weer op z’n nieuw gemaakte kuiltje liggen, dat hij regelmatig oppoetst. Opmerkelijk is wel dat we vandaag geen prooioverdrachten hebben waargenomen en ook geen paringen. Om 18.45 gaat M al op z’n kuiltje liggen. . Om 21.15 uur ligt M nog in z’n kuiltje en zien we NV op het dak aan het plukken en nog wat eten. En dan om 21.25 uur verschijnt NV op het rooster om vervolgens in de kast met M het bekende avondgesprek te houden. Chuppen, wailen, snavelen. Na 5 minuten vliegt M weg en lijkt het oude patroon weer te zijn hersteld. NV weet zich dan geen raad met dat vreemde ding in dat kuiltje. Er op, er langs. NV zal uiteindelijk deze nacht wel in de kast overnachten.

Zondag 13 mei 2018
De dag wordt samengevat door een nieuwe auteur, gemotiveerd door een ander Falconist. Geweldig te zien dat dit gebeurd. Naast de Mortel slechtvalken, weet hij ook de stand van zaken in Breda door te geven. Maar goed de Mortel dus op deze Moederdag. NV ontwaakte dus in de kast. Door de nodige verbindingsperikelen is het vandaag lastig de valken te volgen. Er is ook weinig spannends te melden over vandaag. Het aantal paringen bleef steken op 0 en we hebben 1 prooioverdracht waargenomen. De nestkast wordt nog wel met enige regelmaat bezocht door NV en M. Als de avond valt in de Mortel is M inmiddels al weer in kast verschenen. NV zit dan nog steeds in het donker op de wiphoek te wachten tot haar moment. Ze zal wel buiten de kast blijven vannacht. Als onze samenvatter dan zijn verslag afsluit en opbaar maakt is daar het Mortel-momentje. NV komt toch naar de kast! M stevig aan de babbel in de kast en NV buiten op het rooster. NV komt schoorvoetend naar binnen en “luistert” naar M. Nadat M weer zijn verhaal heeft gedaan vertrekt hij met onbekende bestemming. NV gaat ver weg van het ei in de kast haar avondtoilet doen en is de dag voorbij.

_________________
Het leven is soms veel te kort,geniet ervan en durf te leven!
WEEKSAMENVATTINGEN Tome510
Coriena
Coriena

Aantal berichten : 148080
Registration date : 01-03-09
Leeftijd : 58
Woonplaats : Lage Zwaluwe

http://slechtvalkenliefde.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum