Laatste onderwerpen
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 


Rechercher Geavanceerd zoeken

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

+9
Coriena
Hyacint
knuffeltje
Ciryon
Twietie
Freddie B
Eleonore
krielkip
margootje
13 plaatsers

Pagina 2 van 5 Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje zo 25 maa - 21:59

Nieuwe blogs van en voor alle BDL-volgers. Vanaf nu verschijnt er ieder weekend een weeksamenvatting over de slechtvalken in De Mortel. Zo bent u weer snel op de hoogte van wat er in de afgelopen week allemaal is gebeurd. Twee enthousiaste BDL-volgers, Erik en Ciryon, verzorgen deze blogs voor u!

Prooioverdracht M aan NV
Maandag 19 maart 2018:

Een dag van acceptatie en voor velen het begin van ongewenst afscheid moeten nemen. Onze oude ongeringde “V” is nu zeker niet meer onze vertrouwde “V”. Het bewijs is overweldigend (zie vorige weblogs) en onze nieuwe eveneens ongeringde V krijgt de naam NV (Nieuwe Vrouw). Na enige discussie over bedrijfsstructuren, nemen we allen de naam aan. Leden die al jaren kijken werken aan hun verdriet en nieuwe leden kijken met veel interesse naar wat de natuur nu voor ons in petto heeft. M en NV doen voorzichtig alsof ze verliefd zijn en langzaam… heel langzaam worden wij ook een beetje verliefd op haar, maar stapje voor stapje.. V is nog lang niet vergeten! Vandaag een aantal paringen geweest, gewerkt aan het kuiltje en goede gesprekken tussen NV en M, die veelal gaan over het feit waarom M geen prooi heeft meegenomen voor NV. Ook in de chat gaan de gesprekken over onze nieuwe dame. Een drukte van belang en veel oh’s en ah’s, maar wel met veel respect voor elkaars emoties. Bijzonder om te zien hoe we met elkaar omgaan en hoe volwassen de reacties zijn in tijden van consternatie.

Dinsdag 20 maart 2018:

NV heeft de nacht in de kast doorgebracht. Was wel wat onrustig, maar na wat poetsen, gingen haar luikjes gedurende de nacht toch weer dicht. Bij het aanbreken van een nieuwe dag, na een bezoekje van M en wat gebabbel, vliegen ze samen het kletsnatte luchtruim in. In totaal hebben we 4 paringen geconstateerd, maar niet op de WH (WipHoek voor de nieuwe lezers). De wetenschap dat dit niet V is, is nu ook voor de hardcore V-lovers een feit. De computer- en camtechnici van BDL zijn de hele dag in de weer om de cam’s weer back on track te krijgen. We hebben niet veel kunnen zien, maar zijn blij met hun tomeloze inzet om ons als thuiskijkers te blijven vermaken.

Woensdag 21 maart 2018:

Wat een heerlijke rustige dag op de Mortel. Nadat NV wederom een nacht in de kast heeft doorgebracht met haar snavel in haar veren gaat net voor 07.00 uur de inwendige valkenwekker. NV en M kletsen de gehele dag over hun naderend kroost. Manlief is goed in de stemming en haalt met enige regelmatig prooitjes voor NV en de voorbereidingen worden getroffen op wat wij allemaal verwachten en hopen. De mist gooit soms wat roet in het eten en we zien met enige regelmaat Hops. Voor de nieuwelingen onder ons (ik ben er één van), dat is het stilstaand plaatje dat je ziet als er geen live beelden zijn. Vandaag ook weer een aantal paringen, kuilcontrole en steentjes eten. De avond valt en NV gaat rustig slapen op het rooster, maar dan…. Paniek 3.0. Ze schrikt wakker en ziet, in haar beleving, een condor op haar afkomen en vliegt in paniek weg… of was het een achtervolging na haar constatering dat het niet zo angstwekkend wezen was?. Na bestudering van de beelden blijkt het een spreeuw te zijn met hoogmoedswaanzin en met de cajones (google time) van een olifant. NV blijft de gehele nacht weg en de nightwatch kijkt door de geweldige IR-optie geïntrigeerd naar stille steentjes in de kast en “ons” veertje die de als enige stabiele factor altijd bij het rooster blijft.

Donderdag 22 maart 2018:

Na de fratsen van de spreeuw komt NV vroeg in de ochtend weer terug in de kast. Het libido van M wordt vandaag goed op de proef gesteld. We komen uit op 7 paringen, maar de deugnieten zullen vast en zeker buiten beeld ook wel “bezig” zijn geweest. De band tussen beiden is sterker aan het worden en de valkvolgers accepteren NV meer een meer. Sommige nog niet met volle overgave, maar tijd is, zoals altijd, het beste medicijn. Nadat M duidelijk heeft aangegeven dat flatsen (niet googlen hoor, dat is poepen) in de kast niet echt heel slim is, gaat NV ná deze relationele correctie qua kastgebruik keurig haar behoefte doen op het rooster. Ons veertje onder het rooster heeft er nog geen last van en blijft stoer wapperen in de wind. Dat is vaak voor ons een zekerheidje dat de cam nog werkt en het is en blijft "ons” veertje.

Vrijdag 23 maart 2018:

NV had nog steeds knikkende knieën van de aanval van de “verschrikkelijke” spreeuw en heeft deze nacht op de rand naast de kast geslapen. Vanaf 06.00 uur vinden er diverse paringen plaats en is er letterlijk en figuurlijk geen vuiltje aan de lucht. So far.. so good. Maar vanaf 11.00 uur ontploft de chat en is Beleef De Lente wereldwijd trending topic op Twitter Smile Een vreemde vrouw komt het territorium binnen van ons echtpaar en vanaf dat moment is het hommeles. NV en de indringer schieten als waarlijke “vallende bakstenen” rond de toren van De Mortel. Uur na uur, vrijwel zonder enig rustmoment. Van de ene cam naar de andere cam, het is niet bij te houden wat er gebeurt in de chat. M is in geen velden of wegen te vinden (naar de vrijdagmiddagborrel mag ik aannemen, want qua strijd is hij kansloos tegen valkendames) en de strijd tussen beide dames gaat door tot de avond valt. Het broedseizoen nadert haar einde en nu niet winnen is een verloren broedjaar 2018. Met ruim 1.400 kijkers en een chat die niet te volgen is als er even bier of cognac wordt ingeschonken, is het een vrijdagmiddag die bij zal blijven. Nadat de avond langzaam haar intrede doet, neemt de rust gelukkig toe. NV komt naar het er op het eerste oog uit ziet heelhuids naar huis en bivakkeert in de kast. De zo gewenste ei-poll gaat weer even de ijskast in. Zoals Eleonora’s Valk zo mooi citeerde; “Eieren zijn voorlopig van schrik terug de eileiders ingeschoten bij NV “

Zaterdag 24 maart 2018:


NV heeft net als de meeste onder ons nu ook weekend en geniet redelijk ongestoord van haar welverdiende nachtrust en zo te zien heeft ze geen last van nachtmerries over hetgeen gisteren heeft plaatsgevonden. Het kersverse setje heeft zich vandaag niet al te veel laten zien. Onze reporter ter plaatse (kuiko) melde ons dat beide SV’s achter een groep van 50 duiven aanzaten en dat beiden pogingen deden er eentje te verschalken. Of het daadwerkelijk gelukt is zal altijd een vraag blijven. Qua paringen was het een productieve dag. We konden er 9 noteren die in beeld waren, maar uit hun lange afwezigheid mag geconcludeerd worden dat ze in de dubbele cijfers gaan eindigen. Een ware prestatie en laten we maar zeggen dat het nieuwe paar goed op dreef is. Zolang ze paren is de kans zeer reëel dat, ijs en weder dienende, er voor de volgers en het stel positief vervolg komt. De zon schijnt vandaag, de temperatuur wordt steeds aangenamer en terwijl ik dit schrijf hoor ik de vogels vanuit de open achterdeur druk bezig zijn. Spring is comming! M en NV hebben ook weer hele gesprekken vandaag in de kast, helaas doet het geluid het nog niet, maar hier wordt wel keihard aan gewerkt. Alles is rustig…. wacht.. om 17.00 zijn er weer aanvallen. Deze blijven gelukkig beperkt en de aanvaller is waarschijnlijk een juveniel. Dat is een nog niet-geslachtsrijpe slechtvalk met praatjes. De avond valt en een valk komt op het rooster. Is het NV of M. In de chat is er twijfel, maar hier oogjes dicht en snaveltje toe.. Toedeloe

Erik Petersen en Ciryon
Vogelwerkgroep Gemert


Laatst aangepast door margootje op zo 25 maa - 22:01; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje zo 25 maa - 21:59

ErikPetersen, 25 mrt 21:05u

DAGSAMENVATTING ZONDAG 25 MAART 2018 NV bivakkeerde vannacht weer in de kast. Een, naar het ernaar uitziet, blijvende gewoonte die wij allen van harte toejuichen. Ze was wel onrustig vannacht….. wakker, naar buiten turen, ff poetsen en daarna kopje weer in de veren. En dit herhaalde NV vele malen. Wel leuk voor de nightwatch die genoeg te zien en te melden hadden. Na het libido record van gisteren doen ze vandaag “iets” rustiger aan. Het aantal paringen staat voor vandaag op 7. Al met al nog een prestatie van formaat. Enkele vaste chatbezoekers zijn fysiek naar de Mortel geweest, maar hebben niet veel meer gezien dan de “thuisblijvers”. Hoewel er bij sommige twijfel was of ze bij de Mortel zijn geweest of dat ze de toren van Pisa hebben bezocht. Wel hebben Mortelgangers genoten van het mooie weer en zij beleefde de lente, net zoals NV en M vandaag gedaan hebben. Onze razende reporter ter plaatse, Polletje, wist te melden dat M achter een buizerd aan ging. Een patjepeeër eerste klas… (ik bedoel M en niet Polletje BTW) en alles doen om mevrouw Wijdbeens beter bekend als NV te imponeren. NV en M waren vandaag veel in en om de kast te vinden, babbelden er lustig op los en hebben er geen idee van dat bij die rare tweepoters 130 meter lager de Zomertijd is ingegaan. Rond het naderen van de avond zien we nog een mooie PO (ProoiOverdracht). NV neemt prooi mee het luchtruim in en gaat waarschijnlijk deze late avondsnack ergens rustig opsmikkelen en laat M luid chuppend achter in de kast. Ik werp nog een laatste blik op “ons” veertje en heb zoveel respect voor zijn/haar fragiele, maar oh zo consequente bewegingen. Te zien aan het aantal flatsen onder en boven haar en de kwetsbaarheid van het veertje krijg ik meer en meer respect…. Veertje is ook een kanjer én ons meetinstrument voor de werking van de cam. Het is nu donker en NV is nog niet in de kast, maar we maken ons niet druk. Het is zondag en valken mogen ook wel eens ná het donker thuiskomen…. En net voor het verzenden van de dagsamenvatting landt NV op het rooster met een krop als een ballon. Wat een prima einde van een rustgevende zondag. Voor later hopelijk, oogjes dicht en snaveltje toe. Toedeloe. Nog een nabrander… De nieuwe Ei-poll staat er weer. S.v.p. invullen en ga voor eeuwige roem en een gratis poster van Polletje van de Toren van Pisa. Ook wel bekend als de Mortel in een schuine hoek.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Susie ma 26 maa - 21:19

DAGSAMENVATTING MAANDAG 26 MAART 2018
NV heeft de nacht doorgebracht op het rooster. De eerste helft van de nacht nogal onrustig, de tweede helft kan ze gelukkig goed slapen. Ze heeft haar rust hard nodig voor de eiproductie. Rond 04.18u. komt een dikke mist opzetten, NV kijkt het met lede ogen aan. Snel de kop weer in de veren. Rond half zeven is ze wakker en roept M. Die laat tien minuutjes op zich wachten, komt even de kast in en even later zijn ze allebei vertrokken. Een half uurtje later is het tijd om de dag door te spreken, ze verschijnen beide in de kast. Dan vliegt NV weg. M wil dat ook wel eens proberen, slapen op het rooster. Dat valt niet tegen, pas anderhalf uur later is hij vertrokken. Die power-nap heeft hem goed gedaan, niet veel later verschijnt hij met een prooi op het rooster, dankbaar in ontvangst genomen door NV. M gaat aan de poets en na een uitgebreid gesprek neemt hij de kuierlatten. NV gaat even mooi zitten wezen op het rooster. Er zijn vanochtend nog geen paringen waargenomen, in het clubhuis maakt men zich zorgen of ze elkaar wel kunnen vinden in de dichte mist. De ochtend verloopt verder rustig, M brengt veel tijd door in de kast met het voorbereiden van de kuil en het staren in de mist, terwijl NV zich uitstekend vermaakt op de wiphoek (genieten van het gebrek aan uitzicht). Rond het middaguur begint de mist zichtbaar op te trekken en worden ook onze valkjes actiever. M zit onrustig in de kast te chuppen:”kom op vrouw, het is bijna Pasen, waar blijft dat ei?” Niet veel later (12.12u) wordt vanuit het clubhuis de eerste zichtbare paring van vandaag gemeld, in de antenne. Paring 2 (rond 13.00u) mislukt, NV kukelt van de antenne af. M komt tussendoor geagiteerd de kast in, maar het is onduidelijk waar hij zich nou zo druk over maakt. En vervolgens wordt het stil om de toren, tijd voor een siësta. Geen valk te bekennen… en dan zijn er ineens drie! De derde lijkt slechts een passant, zo snel als hij/zij gezien wordt, zo snel is zij/hij ook weer weg. Rust in de tent, alleen de terror-spreeuw vertoont zich op camera 3. M komt twee keer achter elkaar op het rooster en in de kast en vliegt vervolgens door naar de antenne voor paring-poging nummer drie. Gelukt!! Daarna zoekt NV de kast op, maar ze vertoont nog weinig tekenen van nesteldrang. Geen nood, in de ei-poll wordt het eerste ei pas overmorgen verwacht. Ze vertrekt vrijwel meteen weer. M verschijnt in de kast met een veertje aan zijn snavel, blijkbaar heeft hij buiten het zicht van de camera’s een prooitje gevangen en geplukt en wellicht aan zijn eega overgedragen. M gaat en komt en gaat, er wordt nog een gezamenlijk gesprek in de kast gevoerd en NV verzorgt het interieur. Dan is de kast weer leeg, er volgt een derde paring in de antenne om 18.06u. M heeft nog het heen-en-weer, terwijl NV in de antenne zit. Tussendoor zit M op de betonrand met op de achtergrond de stralen van de ondergaande zon, prachtig in beeld gebracht door Camera 3. En ja, als NV dan toch in de antenne zit…. paring nummer vier. Om ca. 20.00u praat M zijn vrouw de kast in. Daar heeft ze nog geen trek in, de antenne is een betere plek. M heeft nog wat schade in te halen, nog een paring dan maar. Vlak voor bedtijd fladdert er in het donker een valk door het beeld (Cam2), probeert op het rooster te landen maar mist en landt dan even verderop op de rand van de ring. NV, want die is het, lijkt een prooitje bij zich te hebben voor een late snack, maar er wordt niet gegeten. Ze loopt richting kast, waar plotseling iets wegvliegt. Verwarring in het clubhuis…. Bij plaatsen van de samenvatting zit NV naast het rooster, wie weet blijft ze daar slapen. // Waargenomen paringen: 5,5.


door Susie
Susie
Susie

Aantal berichten : 183
Registration date : 17-05-13
Leeftijd : 52
Woonplaats : Drenthe

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Eleonore di 27 maa - 0:03

Leuk, Susie om weer een samenvatting van je te lezen! Mooi geschreven, als altijd.Very Happy

_________________
Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 243
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje di 27 maa - 21:16

Falco P, 27 mrt 21:12u

Een onrustig nachtje voor onze NV volgens onze nachtploeg Maria en Birdie. Veel wakker, poetsen en flatsen. En weer slapen op het rooster niet in de kast. Om 07.00u komt M de kast in vliegen en is er n kort ochtendgesprek en vliegen ze alle twee weg. De eerste poging om te paren al om 07.15 uur maar M heeft de balanceertechnieken nog niet onder de knie zo vroeg en glijdt van NV af. In de loop van de dag gaat dat beter en wordt er in totaal zo’n 7 keer gepaard. M de bezige bij brengt voor de middag Al twee prooitjes naar NV . Alles lijkt weer te gaan zoals het hoort te gaan. Dan rond 12.30 uur, als donderslag bij heldere hemel, verschijnen er ( zo later blijkt) 2 vreemden ten tonele. Het gevolg is een echt gevecht in de nestkast tussen NV en een vreemde v, waarbij M het hazenpad kiest. De tweede vreemde houdt zich op de achtergrond. Op wederom een prachtig filmpje van Aaltje is te zien dat onze NV haar “mannetje”, of “vrouwtje” staat en de indringster vakkundig uit haar paleisje werkt. De gemoederen in CH lopen hoog op. Mensen durven niet te kijken. Het zal toch niet… Gelukkig. De rust keert weer, er volgen weer wat paringen en M zorgt weer voor een prooitje. Tussen 16.30 uur en 17.30 uur verschijnt toch weer een 3e valk in het luchtruim. Wat schijnbewegingen en schijnaanvallen waar M en zeker NV niet van onder in de indruk raken. Deze valk vertrekt ook weer zoals die is gekomen, stilletjes. Het laatste prooitje wordt door M om 19.30 uur op het rooster aan NV geserveerd. M vertrekt dan naar zijn slaapplekje en NV kletsnat de kast binnen. Lijkt alsof ze op het dak een bad heeft genomen. Ze blijft in de kast en lijkt deze keer wel binnen te gaan overnachten. Inmiddels klettert de regen op de toren. Weer een dag uit de Mortel. Weer een dag met bijzonderheden. Hier is altijd wat te doen.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Susie wo 28 maa - 21:10

DAGSAMENVATTING WOENSDAG 28 MAART 2018
Na de enerverende gebeurtenissen van gisteren begint de dag vandaag rustig. Op Beleef de Lente is de hop in beeld, maar via de camera’s van Vogelwerkgroep Gemert is goed te volgen wat er gebeurt. NV is weer helemaal opgedroogd en gepoetst, wanneer rond zeven uur M in de kast komt voor een goed gesprek. Daarna gaan ze de vleugels strekken en volgt de eerste paring van de dag op de rand van de toren. M tovert een ontbijtje tevoorschijn en een half uurtje later volgt paring twee. M zit lange tijd op de wiphoek, terwijl NV het liever hogerop zoekt in de antenne. Wat later gaat ze voor de zekerheid toch maar naar het rooster voor de kast, alwaar paring nummer drie tot stand komt. Dan fladderen ze wat heen en weer tussen wiphoek, antenne en kast/rooster. Vanaf 11.01u doen de camera’s op Beleef de Lente het weer, er is zelfs wat geluid bij camera 1. Wat een luxe! De communicatie tussen beide vogels is nu beter hoorbaar en dit wordt gevierd met paring nummer 4. M serveert de lunch en wordt beloond met paring nummer 5. Dit gaat de goede kant op!! M gaat op de toren op de uitkijk zitten, mooi in beeld gebracht door een ingezoomde camera 3. Rond 13.00u verschijnt hij chuppend in de kast. NV komt er vanuit de antenne bij en er volgt overleg. Ze heeft nog trek, dus zorgt M voor een toetje. Zwangere vrouwen moet je tenslotte tevreden houden. Dan verdwijnen de valken uit beeld en is er alleen een druilerige toren te zien. Misschien zijn de valkjes gaan zwemmen op het dak?? Of liggen ze samen in een bubbelbad?? Om half vier verschijnt NV op de wiphoek en na een half uur zien we paring nummer 6. Dat wekt de eetlust op, dus brengt M maar weer eens een vogeltje. Lekker! Lange tijd zit NV op de rand in de regen en wordt in het clubhuis door Hetty H. omgedoopt tot Natte Valk. Af en toe komt er een valk bij de kast en om 18.21u komt NV naar binnen. Ze is kleddernat. Om 19.28u verschijnt M voor een flitsbezoekje, wil mevrouw nog een snack? NV blijft stoïcijns, maar staat een half uur later te schreeuwen op het rooster. Waar blijft hij nou? M vliegt even later langs, hij heeft niks eetbaars kunnen vinden. NV moet vanavond zonder snack naar bed. Om 20.33u vliegt de hop binnen. NV gaat de veren en de snavel poetsen, pyjama aan en kop in de veren. Morgen weer een dag. // Waargenomen paringen: 6; aantal PO’s: 4


door Susie
Susie
Susie

Aantal berichten : 183
Registration date : 17-05-13
Leeftijd : 52
Woonplaats : Drenthe

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Ciryon do 29 maa - 20:02

DAGSAMENVATTING DONDERDAG 29 MAART *gaat het eindelijk saai worden?**waargenomen paringen:6*
NV stond vannacht lekker op de drempel van de kast te slapen, ze had geen last van de hops die haar om de oren vlogen. Af en toe es even wakker worden om d’r pyama goed te doen, een beetje krabben hier en daar en dan gewoon weer lekker koppie in de veren en verder tukken. Wat komt me dat ergens bekend voor. Om half zeven gaat de wekker, voor M wel te verstaan. NV gooit een paar wails de omgeving in. Waarschijnlijk om M te manen dat het tijd is om voor een goed ontbijtje te gaan zorgen, want zelf dut ze nog even door. Tegen 7 uur komt M langs voor een ochtendwip, er wordt twee keer gepaard en om kwart over zeven krijgt NV dan eindelijk haar ontbijtje. In het volgende uur wordt er nog een paar keer gepaard en er volgt weer een PO. Ze nemen nog even de tijd voor een goed gesprek in de kast, waarna ze beiden van bovenop de toren hun wereld bekijken. NV houdt kantoor in de grote antenne en M op de WH. Af en toe gaan ze er even vandoor, samen boodschappen doen ofzo, is er nog een duifje te verschalken? Rond het middaguur volgt een AW (antennewip), de 5e waargenomen paring van vandaag. Daarna keuvelen ze nog wat en chuppen wat heen en weer om vervolgens het luchtruim te kiezen en een groot gedeelte van de middag niet in beeld te komen. De gesprekken in de chat gaan bij gebrek aan valken over van alles en nog wat. Aan het einde van de middag komen ze beide weer in beeld. Na weer een PO nog even een paring, letterlijk tussendoor, want NV richt zich meteen weer op haar prooitje en plukt (bijna) onverstoord verder. M springt chuppend de kast in, M springt chuppend de kast uit. Jeetje, het wordt saai hoor, zo wordt het nog moeilijk om een dagsamenvatting bij elkaar te schrijven. Gelukkig worden we nog gefêteerd op een prachtige close up van een smikkelende NV op de achterste rand van de toren. We zien van dichtbij hoe ze een lekker knabbelpootje naar binnen werkt. Genieten is dit! In het ch is men het wel eens: heerlijk … saai! We zijn toe aan een mooie, lange, hele saaie, broedperiode! Hoezo saai trouwens? M praat en paait om NV in het kuiltje te krijgen, de chat houdt de adem in. M vertrekt om ‘flowers & chocs’ te halen voor zijn lief, die hij nog niet zó goed kent. Je voelt de verwachtingsvolle spanning zinderen als NV dan werkelijk het kuiltje wat gaat uitdiepen. De nieuwe ei-poll barst al weer bijna uit z’n voegen. Tot morgenavond 12 uur kun je ‘m nog invullen en dan gaat ie op slot. Grijp je kans op eeuwige roem. Wat nou saai? Het Paasweekend kan wat mij betreft beginnen, goede tijd voor een eitje (of wat).

door Ciryon
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 1241
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 59
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Ciryon vr 30 maa - 20:54

DAGSAMENVATTING VRIJDAG 30 MAART *excuses**waargenomen paringen: 9*
Laat ik vandaag maar beginnen met mijn excuses. Had ik in de dagsamenvatting van gister aangegeven dat de eipoll nog tot vanavond 12:00 uur open zou staan voor iedereen. Nou, had ik mooi mis. Na een lesje militair tijdsonderwijs van drillmaster Kuiko heb ook ik door dat de eipoll gisteravond om 12:00 uur al gesloten is. Daarom: excuses aan iedereen die ik op het verkeerde pootje heb gezet en die vandaag nog een gokje wilde wagen, jammer de bammer: de eipoll is dicht. Nu is het wachten dus. Wanneer komt dat eitje in het kuiltje te liggen. We kunnen het wel uit d’r kontje kijken. Voorlopig slaapt NV lekker op de drempel van de kast. Half zes is ze wakker en gaat naar het rooster waar ze een giga-flats over de rand kiepert. Je zal d’r onder staan te kijken en dat in je oog krijgen, ben je gelijk blind. NV lijkt een vrouwtje van de klok, want om half zeven gaat de wekker weer voor M. Hij gaat er braaf op uit zodat hij om zeven uur mevroi weer kan bedienen. We denken dat er na de ochtendwip ook een PO is geweest, maar hebben eigenlijk geen bewijs daarvoor. Cam 3 draait nog een rondje ochtend gymnastiek. VWG is er dus ook al vroeg bij. Meteo Falco geeft zijn dagelijkse weerbericht voor De Mortel en omstreken door. Van alles wat: wolken, zonneschijn, graadje of 12 en niet al te veel wind. Klinkt goed genoeg. De ochtend verloopt rustig, ze paren wat, nog een PO-tje, even naar de grote antenne, even naar de dakrand en lekker rondkijken. M checkt het kuiltje af en toe eens, maar nog geen eitje. Hij schuift er nog maar es op z’n buik doorheen, misschien wil NV de afwerking nog wat beter hebben voor ze d’r eitjes in het kribje gooit. De WH lijkt wat uit de gratie te zijn, veel van de paringen vinden nu plaats in de grote antenne of op de dakrand onder de antenne. Dan zijn er een hele tijd geen valken te zien, tot ze halverwege de middag beide weer in de lucht zijn. Samen met 4 buizerds die er ook rondvliegen (melding vanaf het spottersveldje onder de toren). M verwent NV nog eens met een prooitje, ze vliegt ermee naar de WH die toch weer een keer zijn naam eer mag aandoen. De rest van de middag heeft M het heen en weer. Hij lijkt wel aan een stuk elastiek te zitten zo vaak en snel floept ie de kast in en uit. Even komt er vanmiddag nog een andere valk in beeld, maar die wordt snel uitgeleide gedaan. Het blijft steeds langer licht, helemaal nu de zomertijd is ingegaan. NV komt dus ook steeds later thuis, om kwart over acht wachten we nog steeds op de lady of the manor. M eet nog wat op de dakrand, zou NV vannacht ergens anders slapen?

door Ciryon
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 1241
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 59
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje za 31 maa - 22:11

Dagsamenvatting 31032018 *Paaszaterdag...*
NV had een rustige nacht in de kast. Om 6:00 stuurde Falco het weerbericht:
Vandaag wolken en zon. Later op de dag mss een spatje regen. Graad of 12 en nauwelijks wind 2 Bft uit Z-ZW
Waarna NV wakker werd en een beetje zieligjes ging staan wailen. Ze lijkt steeds nog half te dutten maar wordt steeds weer wakker om steeds harder te wailen tot om kwart voor 7 M haar ophaalt en meteen weer terugkomt. Hij sjeest weer heen en weer en om kwart over 7 zijn er al 2 paringen waargenomen, waarna NV etend op de wiphoek staat, en M haar komt vergezellen, gezellig. Binnen een uur wordt er dan alweer 3x gepaard, en om kwart voor negen is er een mooi prooioverdracht op het rooster. NV peuzelt dat op op rooster en blijft dan tot  tien voor elf bij de kast, bekijkt even haar kraamkamer, staat wat naast het kuiltje en gaat af en toe op de rand staan chuppen, terwijl M hoog in de antenne zit.Als ze om tien voor elf vertrekt zien we M het volgend uurtje weer steeds naar de kast komen, en NV ook een keer, dan zien we ze een uurtje niet waarna een prooioverdracht op de wiphoek is.
Tot half 3 zien we M weer met zijn ge heen en weer, en NV tussen wiphoek en antenne, soms krijsend. Dan een gesprek bij de kast en ze paren weer 2x.
Daarna zijn ze tot tegen zessen overal heen en weer aan het vliegen, M veel naar de kast, en wordt een derde valk gezien die uiteindelijk van de dakcam getrapt wordt, ze lijken deze vervelende (juveniele?) valk helemaal beu.
En dan keert de rust ook weder op de Mortel. Om tien over 6 zien we prachtig op cam 3 dat er een prooi wordt overgedragen, waarbij allebei heel dicht bij elkaar blijven terwijl de derde valk ver op de achtergrond vliegt. ze hebben er volkomen maling aan. Om 7 uur is er wederom een mooie prooioverdracht op rooster. En om kwart voor acht weer een gesprek bij de kast. NV gaat daarna eten op dak, VWG zoomt dat mooi in, en M wacht op haar bij de kast. Om kwart voor negen komt ze dan en nadat M haar zoete praatjes heeft gegeven, natuurlijk wijzend met de snavel naar de kuil vertrekt hij. NV gaat eens boven de kuil staan...test, en gaat daarna staan turen naar buiten.

Er zijn vandaag 4 prooioverdrachten en 7 paringen gezien. ..morgen Pasen Wink

door margootje


Laatst aangepast door margootje op do 5 apr - 21:36; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Twietie za 31 maa - 22:38

Weeksamenvatting van Ciryon
https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/lezen/samenvatting-week-13-kasteelvrouwe
Twietie
Twietie

Aantal berichten : 6273
Registration date : 29-05-15
Leeftijd : 69
Woonplaats : Eindhoven

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje zo 1 apr - 23:07

van ErikPetersen Vandaag om 21:12

Heel Slechtvalk-minnend Nederland logde vanmorgen in, in de hoop het 1e paasei van de dag aan te treffen in de kast en niet in de eigen tuin of in het eierdopje naast de cornflakes. Niets was minder waar. NV had een onrustige nacht en kon de diepe slaap maar zelden vatten. Op de rand van kast/rooster heeft NV veelvuldig naar de donkere en natte nacht gekeken en had helaas maar korte momenten dat ze haar kop in de haar veren deed en lekker kon dromen. Even iets anders… Via deze weg wil ik mijn welgemeende complimenten overbrengen aan de dames en heren die, met een ongekende passie, de nightshift op zich nemen. De meeste van ons liggen dan met de kop tussen de eigen veren terwijl zij ons 24/7 op de hoogte houden van de ontwikkelen. Dank daarvoor Toppers!

Met de precisie van een Zwitsers uurwerk vliegt NV om half zeven de kast uit voor weer een nieuwe dag. Vóór 10.00 uur zijn er al 6 paringen geconstateerd. Om Van Kooten en de Bie te citeren; “Met het moyenne qua kieren zit het wel snor”. Dan raakt de flats de ventilator weer… en is er een aanval. Nu M en NV méér een méér een koppel zijn, gaan ze beiden in een ballistische snoekduik achter de indringer aan. Geen rustig paasontbijt voor ons koppel, maar deze aanval is (voorlopig?) afgeslagen.

We zien een prachtige paring op het rooster en het aantal paringen gaat vandaag de dubbele cijfers in. Dan komt er helaas een droevig bericht voor veel vaste slechtvalkvriendjes die al lang(-er) hier rondlopen. Jan van Dijk, een begrip in slechtvalkenland is op 63 jarige leeftijd overleden. Veel kenden Jan persoonlijk…. Carpe Diem lieve lezers.. Oftewel. Pluk de Dag. Uw dagsamenvatter neemt u nu weer mee terug naar NV en M, maar voor degene die Jan goed hebben gekend; sterkte en gecondoleerd.

Voor NV en M was het zondagmiddag relatief rustig en we zien ze aan het einde van de middag ook nergens en dat is prima, even tijd voor elkaar (meer dan 1.000 kijkers) in de chat…… NV zit rond 18.00 uur in de grote antenne en M is weggevlogen. De avond valt en we verwachten NV al snel terug in de kast om in alle rust haar avondtoilet te doen. Er komt echter geen rust vandaag, want plots zijn er weer aanvallen. Twee uur lang is er een 3e SV de rust aan het verstoren. Zo te zien niet al te ernstig, maar rond 19.45 uur zien we M in de kast met wat bloed aan zijn linker poot. NV en M beëindigen deze turbulente Paasavond met nog maar een wiedergutmachung paring. Volgens de “paringtellers” is dit nummer 13 en een all time “high”. Om 20.40 uur praten beiden nog even bij en verkiest M zonder enige moeite (had die geen zere poot?) het steeds donker wordende luchtruim en zal waarschijnlijk vanavond laat ergens eenzaam, maar als een “echte” man de vlammende pijnen verdragen om morgen volledig gezond weer op te staan. Met NV eindelijk in de kast en Infra rood aan is het hophophop (dat plaatje dat er geen beeld is). Het zal toch niet dat in hoptime het eitje komt?.. We zien het morgen wel. Hier oogjes dicht en snaveltje toe… Toedeloe.

ErikPetersen
_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje di 3 apr - 2:23

Dagsamenvatting 02042018  *ja, er kwam een paasei..*
Na een nacht met veel wakkere momenten en een voorzichtig flatsje leek de ochtend even onrust te brengen, er werd een derde valk gezien. Tot een uur of half tien  was het niet zeker of deze derde in de buurt bleef. Hoe dan ook, M vond het nodig dat er vooral eerst werd gegeten en er werden  2 paringen  gezien. Vanaf een  uur of tien  leek het weer rustig bij de Mortel.
Er werd gegeten, gepaard, 7x totaal dat wij zagen, er waren gesprekjes in de kast, met snavelen, '' bonding '', er werd aan de kuil gewerkt door M, alles leek normaal tot eind van de middag, er was onrust en de derde valk was weer aanwezig. Er volgde luchtaanvallen en aanvallen op NV in de grote antenne. Er waren achtervolgingen en tussendoor kwamen M en NV in de kast,  NV zeer gestresst, men herkende haar amper zo gespannen kwam ze even voor zevenen de kast in.Na even uithijgen nam ze ineens..de leghouding aan, kwam M even op rooster (en weer weg) en om kwart over 7 was er een ei.
Na minutenlang bijkomen zien we NV haar eitje begroeten. Buiten zit M op de betonrand boven haar te wachten. Maar....er wordt ook een derde slechtvalk gemeld die in de anteene zat tijdens de eileg..
NV gaat 10 minuten na de eileg weer ineens de kast uit..naar dak..waar M zat...maar daar lijkt ze met de derde verstrikt te raken.De valken zijn grotendeels buiten beeld op dak, dus wat daar precies gebeurde weten we niet.
Ondertussen...is M... met een prooitje bij het ei , en bekijkt dat goed, hij komt er nog eens mee, en daarna komt hij nog 2x terug zonder prooitje. M blijft bij het ei en staat op de drempel te kijken wat er gebeurt,  
NV en de andere valk vliegen rond, je ziet M ze volgen tot om kwart over acht NV op rooster staat. Ze moét even uithijgen en M  duikt de kast uit om haar te helpen. NV moet dit echter zelf opknappen en het volgend half uur zien we M bij de kast met het ei, en NV een aantal keer even op rooster en dan weer vliegend met haar tegenstandster. Dan is het echt donker en staat M op de drempel van de kast en daar komt.....een vrouw met 2 ringen binnen....M dukt achterwaarts de koelkast (plek onder de kastcam) in, buigt en chupt en weet langs haar weg te schieten.
De vrouw met 2 ringen blijft dan een 10 minuten in de kast, bekijkt het ei even 2 keer, krabt wat, gaat naar rooster, kijkt even rond, en vertrekt weer.
Het paasei ligt alleen in de kast. Wat gaat morgen ons voor nieuws brengen?

door margootje


Laatst aangepast door margootje op do 5 apr - 21:36; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje di 3 apr - 21:24

Door Madz

Samenvatting 3 april Na een angstige nacht voor ons mortelaars, was de eerste vrouw die we zagen de dame met 2 ringen…Gelukkig snel gevolgd door onze NV!!! Hoera ze is er nog.. Geen echte gevechten meer gezien, de dame met 2 ringen is voor nu uit beeld. De rest van de dag bestond paren (heel veel) PO ,een NV die een beetje de wind door de veren liet waaien op de betonrand, waar of donsveertjes groeien of korstmossen met opgedroogde flatsen het beeld bepalen. NV maakte voor het eerst goed kennis met haar eitje, beetje onwennig en onhandig, maar het gaat goed komen. Kortom, een heerlijke rustige Morteldag .
14! paringen
6 PO's
clips van Aaltje
'De ochtend erna

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Eleonore wo 4 apr - 20:17

Dagsamenvatting wo 4 april 2018  **Ei-ManCipatie**
Langs scherende en bijna prooi-wegkapende vliegtuigen, flinke hagelbuien en vanuit een eiland in het Noorden des lands binnenvliegende dartpijlen ten spijt, onze Mortelvalken doen vandaag waarvoor ze gebekt zijn: slapen, jeuk in je veren wegpoetsen, prooi scoren, uitrusten in kast of antenne, chuppen, wailen, rondvliegen. Nog meer? O ja, paren natuurlijk; al weet ik niet of het record van de afgelopen dagen gebroken gaat worden, de teller staat nu op tien. NV, intussen beroemd om het ‘wippen tijdens de maaltijd’ laat zien dat ze ook vandaag kan multi-tasken. Haar dag begon vandaag rond half 7, toen ze na een rustige nacht de kast uitvloog meteen nadat M zich meldde. Even later at ze haar ontbijt op de dakrand en de 1e paring volgt en dat bij een prachtige zonsopkomst. De rest van de dag verloopt kabbelend: zowel in het clubhuis als voor onze hoofdrolspelers. Twee keer lijkt het of er een ‘vervelende’ 3e valk in de buurt is, maar M en NV gaan rustig door met hun bezigheden: PO’s op rooster of dakrand – waarvandaan ze dan weer mooi kunnen ‘snoekduiken’, zitten op wiphoek of in de antenne en af en toe een rondje rond de toren vliegen. Maar vandaag is echt een beetje de dag van ‘ons menneke’: Ei-ManCipatie! Hij doet zowat alles: vangt NV’s eten, bevrucht haar, houdt de wacht bij het ei-ke en het allermooiste: probeert zich weer met zijn welbekende ‘hopsa’ op het ei te werken. Trots als een .... ligt M op het ei en geniet in stilte...  Eimancipatie... partizipizza... lol!  Hij spendeert uren in de buurt van ‘zijn’ ei, terwijl NV uitrust in de hoge antenne. Rond 18.45u draait VWG de dakcam (Mortel3) voor ons, daar zit NV - net nadat ze HET weer gedaan heeft met M. Ze heeft geen idee dat er ruim 1000 paar ogen in haar rug prikken; sommigen krijgen hoogtevrees omdat je pal omlaag de 130 meter hoge toren kijkt en anderen zien graag dat NV precies symmetrisch in het hoekje gaat zitten Wink  Het is 20.00 uur, ‘NV op 3 en M op 1’ te zien. 20.04: Paring n°11, pal onder cam 3 en we kunnen mooi meegluren. NV blijft zitten, ze zal zo wel naar de kast vliegen en weer keurig náást haar ei gaan slapen. In de Clubhuischat begint langzaamaan een zekere spanning voelbaar te worden... zou vannacht al het 2e ei gelegd worden? 52 uur tussen de eieren schijnt volgens een van de slechtvalkdeskundigen een mooi jaargemiddelde te zijn. Wie blijft er op vannacht? Fijne egg-watch dan!
(Op het ei: alleen wat ‘speels’ zitten, van broeden is nog geen sprake; Paren: 11 x)


Dorr Eleo

_________________
Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 243
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje do 5 apr - 20:52

Dhjana, 5 apr 20:48u

DAGSAMENVATTING DONDERDAG 5 APRIL 2018 **Ma Flodder** *2 paringen* Het was een uitermate rustige dag vandaag. Dat wil zeggen: voor het ei. Veilig onderin het kuiltje lag het daar zacht roodbruin glanzend te liggen, zo af en toe warm gehouden en gekeerd door M, wachtend op een broertje- of zusje-ei dat maar niet wil komen (hoezeer daar ook in het clubhuis smachtend naar wordt uitgekeken). In de grote boze buitenwereld ging het er evenwel heel wat hectischer aan toe. Het begon nog relatief kalm: na een nacht waarin NV af en toe wakker werd om zich te poetsen, wat over de rand te flatsen of vanaf het rooster iets in de duistere nacht te roepen (nachtploeg: Maria CH), was er om 7 uur een ochtendvluggertje, waarna NV besloot om nog even uit te slapen. Drie kwartier later was er de 2e paring en weer een half uur later een ontbijt, dat keurig door M gebracht werd. Maar toen...! Al om 10 uur werd er een derde valk gespot en NV – door iemand in het clubhuis al Ma Flodder genoemd omdat ze, eh, bepaald niet conflictvermijdend is, besloot om zich met de indringster bezig te gaan houden (in plaats van met dat tweede ei waar men zo smachtend naar uitkijkt). Tot aan de avondschemering zijn er voortdurend aanvallen geweest: duikvluchten, schijnaanvallen – maar voor zover we konden zien gelukkig geen lijf aan lijf gevechten, al scheelde het soms niet veel. En alsof één indringster nog niet genoeg is, werd NV soms zelfs door twee indringsters tegelijk aangevallen! NV wisselde vluchten in duizelingwekkende vaart af met momenten waarop ze op strategisch gekozen plekken even bij zat te komen – onbereikbaar voor de indringster, maar af en toe wel flink scheldend. Later in de middag begon M het een beetje beu te worden en bemoeide zich er af en toe ook mee, waardoor het voor de trouwe kijkers in het clubhuis totaal niet meer te volgen was wie er nou eigenlijk achter wie aanzat. Eensgezind verklaarde iedereen in het clubhuis dat de indringster zo langzamerhand ècht wel mag ophoepelen. Ze heeft het nogal verbruid met haar hinderlijke aanwezigheid en wordt steevast 'dat kreng' of 'die pubermeid' genoemd. Al met al was het dus vooral burenruzie-dag; voor fatsoenlijke prooi-overdrachten of paringen was kennelijk geen tijd (tenminste, niet zichtbaar). En van eieren leggen komt zo al helemaal niks. Inmiddels is het al meer dan 73 uur geleden dat het eerste ei gelegd is en is er nog steeds geen tweede ei. Waar we allemaal zo smachtend naar uitkijken. Photosjopje van de nieuwe kasteelvrouwe: https://www.mupload.nl/img/vpfiauvzsy9yx.jpg 2 Paringen, 1 prooioverdracht.

1 voetnoot: in tumult van OZ verkeerd overgekomen... er was maar 1 aanvalster, nooit 2.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Ciryon vr 6 apr - 21:05

DAGSAMENVATTING VRIJDAG 6 APRIL 2018 *toyboyaffair* *waargenomen paringen: 5,5* *gelegde eitjes: nog steeds maar 1 *
Het houdt maar niet op! NV moet haar pas verworven boedel stevig bevechten. De afgelopen dagen vinden er iedere dag aanvallen op haar en haar landgoed plaats. Het eerste eitje ligt nog steeds als Remy in het kuiltje en iedereen maakt zich zorgen of het dit seizoen nog wel goed komt hier. Met het lengen van de dagen gaat NV eerder op pad. Al om zes uur vertrekt ze van het rooster. Ze ontmoet M weer op de WH en als het zeven uur is, hebben ze al drie keer gepaard. De zorg voor het eitje ligt op dit moment toch vooral bij M, hij hopst regelmatig op het eitje om het weer even op te warmen, af en toe schuddelen en keren. Allemaal broodnodig wil Remy hier nog uitkomen. Al vroeg deze morgen komt de derde valk weer langs en krijgt NV weer de inmiddels bijna gebruikelijke aanvallen te verduren. Tussendoor zie ons koppel toch kans voor een PO en kan NV op het rooster net even wat eten voor die derde valk weer een keer langs scheert. In de chat wordt geopperd om deze dame een rugzakje met een landkaartje erin te geven, zodat ze een eigen territorium ver ver verderop kan gaan zoeken. Terwijl onze reporter te velde de lokale dameswandelgroep schrik aanjaagt, wordt het rustiger in de lucht. Eventjes maar, want een derde valk is nog in de buurt, even is er zelfs sprake van een onbevestigde vierde. Weer onrust, maar nu meer schijnaanvallen en plots heeft VWG een juvie (afkorting van juveniel = onvolwassen maar niet meer volledig van de ouder afhankelijk jong dier) onder cam3 in beeld gevangen. Is een juvie de oorzaak van al deze onrust? Het is een jong mannetje, hij probeert zelfs met NV te paren! Alom verontwaardiging in de chat, NV heeft een jonge lover? Terwijl M thuis op het eitje past nog wel. Als ze later over haar eitje mantelt als M op het rooster komt, voelen we ons weer even beter over haar capaciteiten als moeder. Allengs wordt het toch rustig in en om de toren, de vraag blijft of het nog wel goed komt met eitje1. Waar we nog benieuwder naar zijn, is wanneer eitje2 zijn/haar opwachting komt maken. Uit verschillende nesten blijkt dat er wel vaker langere tijd zit, soms tot wel 5 dagen, tussen het leggen van opvolgende eitjes. Mogelijk dat niet al die eerste eitjes uit zullen komen, maar deze wetenschap moet toch goede moed geven dat het hier op De Mortel ook nog wel in orde kan komen. M past in ieder geval goed op zijn eitje en terwijl NV op de betonrand zit te schreeuwen, zit hij het eitje lekker warm te houden. Rond zes uur is NV binnen, tot half acht zit ze naast haar nakomeling. Dan brengt M haar een vorstelijk avondmaal. Het lijkt volgens enkelen een duif die hij naar boven heeft gebracht. Dat zou wel een sterk staaltje van hem zijn. Ze gaat er meteen mee vandoor. Om half negen is ze dan weer binnen, misschien krijgt ze nu de kans om zich wat meer op de eileg te focussen, want wij willen ook wat. Wellicht een eitje voor de nightshift?

_________________
Nar
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 1241
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 59
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje za 7 apr - 21:40

Falco P, 7 apr 21:32u

Dagsamenvatting 7 april 2018 Zolang een vraagteken (?) nog geen uitroepteken (!) is en een Ode aan…. Vanmorgen vroeg op en de PC aan. Zou het zover zijn? Het tweede ei? Maar ik zag wat ik niet wilde zien (Hops) en las wat ik niet wilde lezen. De blog van Martin “Een verloren seizoen?” Moeilijk te accepteren het verhaal van een professional waar geen speld tussen te krijgen is. Maar zolang een vraagteken (?) nog geen uitroepteken (!) is blijf ik hopen. Gelukkig bleken er in de loop van de dag meerderen in de chat die dit deelden. De dag zelf, eigenlijk niets spannends. NV heeft de nacht weer doorgebracht in de kast. Niet op het ei maar in de buurt. Een onrustige nacht. Veel wakker, poetsen en flatsen, waar bij dat laatste zelfs wordt geopperd of NV zich niet heeft ontdaan van het ei zoals in Martins blog wordt uitgelegd. Om 06.13u verlaat NV de kast, waarna kort daarop M zich voor het eerst laat zien in de kast. De eerste paring is dan rond 06.29u. Een 2e paring is er nog rond 09.16 uur waargenomen. Daarna over de hele dag niet meer. Prooioverdrachten zijn er 3 gesignaleerd. Voor de rest van de dag geen gedonder gelukkig. NV en M treffen elkaar een paar keer in de kast en is er weer het gebruikelijke overlegje. M heeft ook vandaag weer de meeste keren op het eitje gelegen. Vanaf 20.30 is NV in de kast verschenen, waarschijnlijk voor de nacht. Bij het afsluiten van de samenvatting hangt ze boven het eitje……. Wat zit jij te doen?; vraagt dan een kennis. “Ik volg de slechtvalken in de Mortel.” “Ooh da zen die veugelkes in die’n toren.” Nou dacht ik, dat is toch wel even wat meer. Maar wat dan precies en hoe vat ik dat samen in 1 woord? Een Wikepedia-vermelding was er niet te vinden. Is het een levensovertuiging, een beweging, een vereniging, een hobby of verslaving? Na wat bedenktijd bedacht ik Falconisme; een club mensen die de slechtvalk (Falco peregrinus) observeert, adoreert en hun gedragingen vastlegt, toegespitst op een valkenverblijf in een communicatietoren in het Brabantse De Mortel. Deze groep mensen, Falconisten dus door mij genoemd, Beleeft elk jaar weer de Lente op hun eigen website op het Wereld Wijde Web (Beleef de Lente) en is daar te onderscheiden in viewers, chatters en een combinatie van deze., waarbij het gevaar van enige vorm van verslaving niet uit te sluiten is. De zin en onzin van het (valken) leven wordt besproken in een chatsessie, gecombineerd met het kijken naar 24/7 camera-livebeelden van deze slechtvalken. Als het echt spannend is zijn 2500 kijkers tegelijk geen uitzondering. Een stiekem goed georganiseerde, uit vrijwilligers bestaande machine probeert achter de schermen orde te scheppen in soms hectische en chaotische momenten. Door coördinatoren, veelal oude rotten (?!), wordt gebruik gemaakt van nacht- en dagploegen, schrijvers- en filmploegen, een eigen weerman en grondteams om zo maar niets te missen van deze slechtvalken. Maar ook vertalers voor de internationale bezoekers op de chat en ook kinderen die zich belangstellend melden op de chat worden door de seniors hartelijk ontvangen en wijs gemaakt in de wereld van de slechtvalken, een Kids-club in de toekomst zou zomaar kunnen ontstaan. In de virtuele wereld van een eigen Clubhuis worden *tranen gedroogd, feestjes gebouwd en vriendschappen beklonken*. Een eigen “volledig” geoutilleerde observatielokatie (spottersveldje) is bij de toren beschikbaar. Het enigszins stroomlijnen en uitfilteren van honderdduizend meningen, aannames en speculaties is voor deze coördinatoren voorwaar geen sinecure. Toch is er elke dag een serieuze samenvatting en zijn deze feiten verwerkt door mensen in een heus Onderzoekscentrum. Hulplijnen zijn beschikbaar; cameratechneuten zogenaamde Mods en forums met archieven, maar vooral de gezamenlijke eigen hersen geheugenschijven van de Falconisten . Elke vraag krijgt altijd z’n antwoord. Deze vraag beantwoord ik zelf. Zouden deze vrijwilligers wat vaker complimenten mogen en moeten krijgen? Een volmondig JA ! Falconisten hebben allemaal één passie, de slechtvalken en zijn hierdoor een (Falcon) familie geworden en steunen elkaar in voor- en tegenspoed. Het is dus echt meer dan “Kieken naar die veugelkes op d’n toren” , nee dit is voor mij Falconisme. Op het einde van het valkenseizoen wordt er voor en door de Falconisten een jaarlijkse Mortel-meeting georganiseerd op het spottersveldje waar iedereen van harte welkom is.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van ErikPetersen zo 8 apr - 10:22

Samenvatting week 12: Luctor et E(i)mergo

Luctor et E(i)mergo staat voor “ik worstel en kom boven” en is de wapenspreuk van provincie Zeeland, maar nu ook voor ons geliefde koppel van de Mortel, en mag met recht worden gebeiteld in de basis van de toren van onze Kasteelvrouwe. Deze week was het een emotionele rollercoaster met een lach, dikke tranen van geluk, gejuich, en dikke tranen van verdriet en wat er allemaal niet meer aan emoties teweeg gebracht mog worden. Netflix kan het niet spannender maken dan wat ons koppel heeft meegemaakt deze week. Lees, huiver, maar vooral.. GENIET!

Zondag 1 april 2018 (1e paasdag):
Heel Slechtvalk-minnend Nederland logde vanmorgen in, in de hoop het 1e paasei van de dag aan te treffen in de kast en niet in de eigen tuin of in het eierdopje naast de croisant met ham en kaas. Niets was minder waar, maar wat willen wij het toch graag. Enigszins jaloers, maar wel met respect voor de wonderen van de dierenwereld, kijken we naar de andere vogelpaartjes op beleefdelente.nl die eieren werpen alsof het 1e paasdag is.. Mhh.. dat is het ook. Wel bemerken we dat de slechtvalken een favoriet zijn. Vaak meer dan 1.000 kijkers en daar zijn we allemaal trots op.

Aan de voorbereiding om te komen tot een ei ligt het niet. We hebben deze Paaszondag 13 paringen mogen constateren en dat is volgens de “paring-kenners” een Mortelrecord. Het lijkt een rustige dag te worden, maar dan raakt de flats de ventilator. Weer een aanval van een vreemde SV. Gaat het dan nooit ophouden? De aanvallen blijken gelukkig geen effect te hebben op de vitaliteit van “ons” stel en van hun onderlinge band.

Dan komt er helaas een droevig bericht voor veel vaste slechtvalkvriendjes die al lang(-er) hier rondlopen. Jan van Dijk, een begrip in slechtvalkenland is op 63 jarige leeftijd overleden. Veel kenden Jan persoonlijk. De lach om wat hij betekend heeft voor de slechtvalken en de traan voor zijn heengaan.

Er is altijd een morgen en morgen is het 2e Paasdag. Het kan nog steeds.

Maandag 2 april 2018 (2e paasdag):
Een dag die we niet snel zullen vergeten. Op de Mortel is altijd wat te doen, maar vandaag is er van ALLES te doen. De dag begint relatief rustig. Er werd gegeten, flink gepaard (snap niet waar M het libido vandaan haalt), er waren gesprekjes in de kast, met snavelen, '' bonding '', er werd aan de kuil gewerkt door M, alles leek normaal tot eind van de middag. Daar was weer een vreemde vrouw die vandaag absoluut niet wilde opgeven. Aanval na aanval. Camera-stress 3.0 in de chat en laten we zeggen dat de aanvalster niet al te populair was en
Een aantal “pieps” zou hebben gekregen in de chat als dit in de USA werd uitgezonden.

En dan.. NV komt in de kast. Gespannen als een vioolsnaar, maar gaat dan in de leghouding. Ademloos kijken we naar de “lancering” van het 1e ei en we schreeuwen het uit. Felicitaties alom en de “virtuele” bar in het CH (Clubhuis) gaat open en eenieder is blij… echter maar voor even helaas. Tien minuten na de “bevalling” vliegt NV uit en zien we minutenlang op cam3 in het hoekje een heroïsch gevecht. Aanvalster en NV zitten in elkaar gehaakt en dit gevecht gaat door en door. De euforie neemt af en de afschuw neemt toe. Dit is toch geen soap?

M duikt in de kast en begroet het 1e eitje, maar is er niet gerust op. Zeker niet als er een dame met 2 ringen binnenkomt. M duikt als een ware held het hoekje van de kast in. En dan is er geen valk meer te zien… Wat een dag en urenlang kijken we naar een lege kast. Zal het goedkomen morgen? Het veertje schudt van ja, door parmantig heen en weer te wapperen, maar is zij wel zo betrouwbaar? Time will tell.

Dinsdag 3 april 2018:
Vroeg in de ochtend landt de madam met de 2 ringen weer op het rooster en loert naar het eitje.. Afblijven muts.. ze is van NV en nu ophoepelen! En na lang wachten komt daar eindelijk NV en een zucht van verlichting gaat door de chat. Eind goed al goed….? Nee. Nog niet, maar voor vandaag blijft het rustig. Het all-time paringsrecord gaat eraan en we noteren 14 stuks.. Zeker de spanning van gisteren eraf halen door de “oudste beweging ter wereld” te beoefenen. De chatters gaan over tot de dagelijkse gang van zaken en de discussie over de donsveertjes op het korstmos met opgedroogde flatsen zorgt voor algemene ontspanning. Klinkklare onzin chat, maar zo raken we de spanning wel kwijt. NV kijkt soms naar het eitje met een vraagtekenhoofd. Wat is dat en wat moet ik hiermee doen? Onze ervaren M zal hier wel mee helpen. Als een ervaren V gaat M het eitje alvast af en toe verwarmen, maar we weten allemaal dat het echte broeden pas later zal gaan beginnen.

Woensdag 4 april 2018:
Wat een heerlijke “rustige” dag. Hier en daar een kleine aanval van een wannabe vervangingsvalk, maar ons koppel negeerde deze nozemmitje (vrouwelijk nozem) volledig. Het was de dag van M. Prooitjes halen voor hare majesteit Wijdbeens, paren met haar terwijl die lekker een vorkje aan het prikken was en als een Engels paleiswacht het ei-ke in de gaten houden. No way dat hier iemand anders dan hij en misschien NV op mogen broeden. Ze moeten nog even bukken voor een binnenvliegende dartpijl vanuit Texel geworpen door Mama C. De score van mama C is met deze ene pijl 220 en dat is een monsterscore, maar wacht….. ze raakt het stopcontact achter de kast en hierdoor is de cloe te verklaren. De Ei-klok tikt langzaam door. Als ware vroedvrouwen en vroedmannen met de kennis over het hele werppatroon van een vrouwelijke valk naderen we in het CH (ChatHuis) de 52 uur. Gaat het 2e ei-ke komen. NV neemt ons in het ooitje (die hebben wel al drie eieren!) en gaat de nacht in zonder ons kijkbuisvriendjes te verblijden met uitbreiding van toekomstig kroost.

Donderdag 5 april 2018:
Ja hoor… Het is donderse donderdag. Geen rust vandaag voor het Mortel-setje. Hoewel de dag relatief rustig begon met om 07.00 uur een VOW (Vroege Ochtend Wip) en dat na een rustige nacht voor NV, gaat het weer mis vanaf 10.00 uur. NV wordt aangevallen door een andere vrouwelijke Valk die door Dhjana, Mevrouw Flodder wordt genoemd. Echt even op deze link klikken wat de pica is hilarisch. https://www.mupload.nl/img/vpfiauvzsy9yx.jpg. De gehele dag zitten we te kijken naar (schijn-)aanvallen en enkele malen maakt onze NV een salto en een dubbele flikflak… In de verte horen we Hans van Zetten met gepaste trots roepen “En ze STAAT” of is dat wishfull thinking? Nadat M het zat was en zich er ook mee ging bemoeien en de chat weer koekwaus was dachten we soms dat er weer heel veul aanvallers waren. Gelukkig bleek uit nadere analyse dat het er maar één was, maar die bleef wel de hele dag plakken en zorgde ervoor dat NV niet de rust had om binnen het intern afgesloten tijdslot het 2e ei-ke te werpen. Van paringen is vandaag weinig terecht gekomen, maar we mogen er gevoeglijk vanuit gaan dat de paringen van de afgelopen dagen wel zorgen voor enige reserve.

Vrijdag 6 april 2018:
Tsja.. na een dergelijke dag is het niet eenvoudig een diepe en verkwikkende slaap te vatten. NV is vaak wakker en kijkt alert naar buiten. Ze is al voor 06.00 uur klaarwakker en dat wijkt af van haar “normale” patroon. Het ei-ke krijgt van beiden nog niet de maximale aandacht, maar M gaat toch een paar keer een poging wagen. Met één ei-ke gaat het M nog wel lukken en ligt als een ware keizer op “zijn” ei-ke. Hier en daar een paar kleine aanvallen van een derde valk, maar zonder het fanatisch effect van de terror spreeuw eerder. Een prima dag toch voor NV  én voor het langverwachte 2e ei-ke? Rond 20.00 uur ligt M op het eitje, maar schiet dan als een Falcon X raket naar buiten en neemt bijna het ei-ke mee. Wat is er aan de hand? Ons veertje lijkt ook al weg te zijn, maar gelukkig “die” is er nog wel. Onze stabiele factor in moeilijke tijden en hopelijk zien we hem ooit terug in Naturalis, maar hij moet nog wel een paar maanden blijven hangen. De nacht valt en NV returns to her castle en gaat naast het ei-ke slapen… zucht.

Zaterdag 7 april 2018:
Beleef de lente is vandaag ook letterlijk te nemen. Wat een heerlijk weer en wat maken de vogels buiten weer een hoop geluid. Maar bij de Mortel is er helaas nog weinig voortgang. Het is al meer dan 100 uur ná het eerste ei-ke en nog steeds geen tweede. In de nacht als NV denkt dat er geen kijkers zijn, zien we toch dat ze tweemaal over het ei-ke flatst. Wat een rare kwibus. Het lijkt erop dat NV morgen een date heeft, want ze is in de nachtelijke uren zich veelvuldig aan het poetsen. Op zich was het een rustige dag en zien we geen gevechten. Zou dat vervelende deel dan eindelijk verleden tijd zijn? Opvallend is dat we maar 2 paringen hebben kunnen noteren. Is opoe op visite bij NV, staat M tijdelijk droog of is er iets anders aan de hand? Ze babbelen vandaag wel veel en M wijst NV regelmatig op dat kleine ovale ding in de kast. NV echter zien we vandaag niet op het ei-ke. M doet wel een paar keer een poging, maar daar blijft het dan ook bij. Helaas kan ik deze weeksamenvatting niet frivool afronden. We duimen maar op een goede afloop, want de natuur laat zich niet regelen en dat is maar goed ook. Voor nu oogjes dicht en snaveltje toe. Toedeloe.

Erik Petersen
ErikPetersen
ErikPetersen

Aantal berichten : 22
Registration date : 21-03-18
Leeftijd : 54
Woonplaats : Dronten

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van ErikPetersen zo 8 apr - 20:06

DAGSAMENVATTING ZONDAG 8 APRIL

Ga je naar bed als slechtvalkliefhebber en dan sta je op als Falconist. Nog een beetje een vreemde gewaarwording, maar na drie keer roepen tegen de spiegel “ik ben een Falconist, ik ben een Falconist, ik ben een Falconist” begint het al aardig te wennen. *Maakt notitie om ©️ Falconistische merchandise te maken en ziet al een goed verdienmodel*. NV probeerde vannacht een hypermoderne, edoch kansloze nieuwe broedwijze uit door halfzittend naast het eitje te zitten/hangen. M daarentegen pakt het op een meer voortvarende manier op en heeft in de vroege ochtenduren ruim twee uur op het eitje gelegen, maar denkt daarna “je bekijkt het maar NV, ik doe niet alles in mijn eentje”. De stijgende temperatuur van vandaag doet het gezamenlijk libido niet al te veel goed. “Slechts” vier paringen tot ver in de middag en daarna zijn ze tijden niet te zien. In de chat wordt er weer gezongen, scheren de alcoholische versnaperingen van de ene Falconist naar de andere en kijken we gebiologeerd, maar ook jaloers naar de vier kuuks in Oudenaarde (ze zijn WIT). Langzaam, maar onmiskenbaar komt daar dan dat nare gevoel in de onderbuik. Soms weggedreven door enthousiaste Falconisten in de chat die geboren positivo’s zijn, maar nu de dag gaat lengen zichzelf aan het versterken is. Gaat het dan toch niet goedkomen op de Mortel?! De hechte groep die al jaren aan het Mortelen is én de nieuwe binnenkomers (en dat zijn er veel) wachten het maar af. De natuur moet toch haar eigen werk doen want asiel kuuks, adoptie kuuks en/of vituele kuuks gaat niet werken.

Zelfs onze eigen MEST-team ter plaatse (Mortel Environment Scouting Team) heeft weinig te melden. Maar ze hebben in ieder geval een fijne dag in de heerlijke lente buitenlucht én ons respect voor hun tomeloze inzet om de beste plaatjes te scoren en te posten op de diverse platformen. Even volledig offtopic, gevulde eitjes volgens het recept van Mama C maak je dus met hardgekookte eieren en niet zoals ik hier met gebakken eieren! Blij dat Mama C deze heerlijke versnapering én zeker ook haar vermaarde Bretonse balletjes meeneemt tijdens de Morteldag. Noteer alvast in je agenda Moteldag 2018… Kuuks of geen kuuks, we gaan er een gezellige dag van maken op 7 juli en nadere info volgt. Wil je zelf een keer gaan kijken, net zoals ik zeker eerdaags gaat doen, het adres is Hemelsbleekweg 15 in de Mortel (de Mortel is een kerkdorp van de gemeente Gemert-Bakel in Noord-Brabant).

Met NV nog in de antenne…. (Zucht, wat doe je daar schat?), en M aan het biljarten in het Slechtvalkcafe “SpringIsComing”, sluit ik hier maar af. Oogjes dicht en snaveltje toe. Toedeloe.

Nog een laatste opmerking recht vanuit mijn hart. Ik vind het bijzonder fijn om deelgenoot te zijn van dit markant vogelgezelschap en voel me als juveniel al helemaal thuis. De ontwapenende en welgemeende lieve houding van de “oudgediende” verdienen ook alle lof. Dank jullie wel. # Falconist4Ever
ErikPetersen
ErikPetersen

Aantal berichten : 22
Registration date : 21-03-18
Leeftijd : 54
Woonplaats : Dronten

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Ciryon ma 9 apr - 21:14

DAGSAMENVATTING MAANDAG 9 APRIL *dispereert niet?!**waargenomen paringen: 3**gelegde eitjes: wat denk je*
Is het allemaal teveel geweest voor NV? Zelf een territorium veroveren. Daarna al die aanvallen op haarzelf door dames die ook wel wat zien in deze knappe kerel met mooi huis en goeie baan. Verschillende indringsters op een en dezelfde dag moeten bevechten. Iedere keer maar weer in gevechtstenue de kast uit (of in) moeten. Tussendoor gauw even staande een ei werpen … aarrgh … wat is dat voor ding? VWG bereidt ons langzaam voor op de mogelijkheid dat er geen eitjes meer gelegd worden in de slechtvalkenkast dit seizoen. In een mooi blog legt Martin uit dat door al die verstoringen de hormoonproductie van het vrouwtje veranderen kan en dat daardoor de eileg helemaal kan stoppen voor de rest van het seizoen. Zo gaat dat in vogelland en doordat we het privilege hebben mee te kunnen kijken, worden we ook met deze gang van zaken geconfronteerd. Het is geen Hollywood-scriptje met standaard goed einde dat in januari wordt klaargelegd en dan door de valkjes voor ons wordt opgevoerd. Zolang echter het vraagteken achter de titel van het blog geen uitroepteken is geworden, houden we hoop. In een hilarisch ei-festijn in het CH op zondagavond, lachen we de frustraties een beetje van ons af. Afijn, Remi wordt nog wel wat vertroeteld door M, maar NV vertikt het voorlopig. Mevroi zit overdag liever op het rooster, of in de antenne, of waar dan ook, dan op haar ei. We putten hoop uit het feit dat ze ’s nachts nog wel in de kast slaapt. Ze kuilt zelfs af en toe nog een beetje. We putten hoop uit het feit dat er weleens 10 dagen tussen twee eitjes zit. Maar wil er nog wat van komen, dan moet wel het aantal paringen per dag nu drastisch opgekrikt worden. Voorlopig is daar alleen geen sprake van. M lokt haar wel steeds naar de kast met prooitjes, maar ze neemt de prooi aan, eet wat op het rooster en gaat er dan weer vandoor. Geen romantische veer meer in haar dos. Op deze manier blijft de kast steeds langer leeg en wordt de dagsamenvatting steeds meer fictie dan facts. Aan het einde van de middag schrikken we allemaal wakker. Ineens zijn er weer drie valken in beeld. Hè verdorie, laat het nou gewoon es een beetje rustig blijven. Dan kan NV wat afkicken van d’r adrenalinerushes, langzaamaan d’r cortisol wat opruimen en weer de shivers krijgen als M haar aankijkt. Met natuurlijk als optimaal gevolg dat ze de antenne van mijn part helemaal aan gort paren en Remi met een kuil vol brusjes het gelukkigste ei van de wereld maken. En ons het gelukkigste CH van BDL (hèhè nog ff een keer mijn afkortingenbesmetting uit kunnen leven). De vreemde is een juvie, hij zit brutaalweg op de betonrand en stapt het dak op. M vertelt hem vriendelijk dat ie moet opzouten en hij wordt ook niet meer gezien voor de time being. Tussen de kroten en de dennenappels door zit NV te krijsen op de wh. Als dit inhoudt dat ze weer wil paren, is er weer een glimpje hoop. Er volgt echter geen paring. Het zal toch niet zijn dat M er nu genoeg van heeft! Hij brengt nog een keer een prooitje naar de kast, maar madame wil het op de betonrand geserveerd hebben. M duikt verontwaardigd de kast weer in en murmelt wat bemoedigends tegen Remi. Langzaam valt de avond, M houdt het eitje nog een tijdje warm en NV … is in geen velden of wegen te bekennen. Als ze dan eindelijk thuiskomt, roept M haar op het matje. Vol van zijn vaderlijke aspiraties, legt hij nog maar es uit wat nou eigenlijk de bedoeling is met dat ovale steentje in die kuil. Ze stapt de kast in, zo eindelijk slapen, ligt dat ding daar weer in de weg

_________________
Nar
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 1241
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 59
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje ma 9 apr - 22:06

Fanny , 9 apr 21:57u

NV's verhaal
Hallo luitjes, iedere dag kijken jullie naar mij „NV“ bij „beleef de lente“ en mijn M , een beetje beangstigend maar ook wel fijn. Vandaar wilde ik jullie even vertellen over alles wat mij bezighoudt en hoop dat jullie mij begrijpen. De omstandigheden tijdens , mijn eerste ei-leg ,waren niet erg gunstig en was een echte domper. De adrenaline schoot door mijn aderen, mijn hart klopte heel snel en ik kon ook niet genieten van het moment. Mijn lichaam was startklaar om te vechten/vluchten. Een dag vol emotie, overwinningen, maar vooral was het een heftige dag .Ook de volgende dag , was mijn lichaam in alarmreactie, indringers verjagen territorium verdedigen., Zelfs s`nachts schrok ik vaak wakker,want ik moet alert blijven en de omgeving in de gaten houden.Mijn stress emmer is overgelopen en de fysieke druk behoorlijk hoog. Zolang de bedreigingen niet voorbij zijn , voel ik mij gespannen en nerveus, en zal mijn vecht/vlucht reactie ingeschakeld blijven, Ik hoop dat het weer een beetje rustiger wordt zodat mijn hormoonspiegel weer naar de normale stand terugkeert , en ik mij dan concentreer op mijn eitje en mijn man. Hij is echt heel lief, af en toe begrijp ikniet wat hij zegt, Hij will dat ik op het eitje lig, maar ik zit liever voortdurend in de grote antenne , danzie ik of een een vijand nader. Ik heb nog een beetje tijd nodig , ben nog jong maar zal beslist veel leren van mijn knuffeltje M . Aan zijn zijde en met zijn ervaring/hulp zal het wel lukken. Ik hoop jullie hebben allemaal een beetje geduld met mij Wie weet , moeder natuur is vol eindeloze verassingen. Ik slaap nu, bij mijn eitje , goede nacht.

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje di 10 apr - 22:16

Dagsamenvatting 10 april 2018
NV viel in slaap sliep tegen haar ei vannacht, staand dat wel, ei tegen de buik.Rond een uur schommelde ze van eitje weg, en heeft de rest van de nacht onder de cam doorgbracht. Zoals gebruikelijk met poetsonderbrekingen. Om 6 uur gaat ze staan wailen op rooster en een half uur later schiet M over haar heen zo de kast in..en weer weg, NV erachteraan, en dan wordt er gepaard onder de dakcam. M gaat dan naar antenne, maar NV blijft staan wailen op dak waardoor M toch maar binnen 10 minuten het ontbijtje komt serveren op rooster. NV mantelt direct, moppert dat ze nog zelf moet plukken,, vliegt ermee naar dak, onder de cam, en gaat daat schreeuwend staan plukken terwijl M vanuit de antenne toekijkt. Als het op is, volgt weer een paring. Om kwart over 8 uur gaat M eens naar het ei. Hij blijft een kwartiertje liggen en gaat dan naar rooster. Kwart voor 9 vliegt NV van dakrand, M gaat ook en vervolgens zijn de valken buiten beeld tot in de middag.
Pas rond 3 uur wordt NV weer op dak gezien, etend, wel een half uur.
Ze blijft daar zitten en M gaat naar het ei, rond vier uur, en vertekt om tien voor half 6 pas, voor de 3e paring die wij waarnamen op de wiphoek. NV blijft daar en M gaat een half uurtje later weer eens bij het ei kijken. Dan zijn ze weer een half uurtje a uurtje uit beeld, om zeven uur komt NV ineens naar de kast, gevolgd door M met een petieterig prooitje wat NV op de wiphoek gaat opeten.Beide valken hebben dan al wel een goedgevulde krop.
NV heeft het toetje snel op en gaat op de wiphoek staan wailen, M chupt terug vanaf het rooster , maar na een half uur, gaat hij toch maar op het ei. NV is er meteen stil van.
Om kwart voor 8 besluit ze dan toch om ook maar naar de kast te komen. En dan zien we...vorderingen?..die toch op hormonen in de juiste richting duiden?
Naast dat opvalt dat het geel van poten, oogranden en snavel bij beide valken weer optimaal is, zien we NV..'huishouden'in de kast.
Hoeken even inspecteren, steentjes verplaatsen..kuilen..en uiteindelijk zijgt ze neer!, het ei ligt onder haar borst..en ze blijft liggen,,, tot even voor tienen.Dan staat ze op en gaat met rug naar ei zitten.
3 paringen waargenomen en 3 prooioverdrachten.


door margootje

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje wo 11 apr - 22:04

Dagsamenvatting 11042018
Nadat NV gisteravond 2 uur met de borst tegen het ei aanlag, is ze opgestaan, het onweerde hevig. De rest van de nacht sliep ze onrustig, meest wel naast ei. Om kwart over 6 vertrekt NV en komt M op het ei. NV wailt in de verte , maar M is vastberaden. Broeden moet nu gaan gebeuren, hij blijft tot 10 voor 8 op het ei liggen, dan vertrekt hij heel plotseling en is er een paring hoorbaar op de achtergrond. Om tien over 8 brengt M een stevig, ongeplukt ontbijt voor NV. Er volgt een gechup van M in de kast, en een wailende NV op rooster, M vertrekt, NV ook met haar prooi. Om 9 uur zien we weer M in de kast, en NV op rooster, nu met een nieuw vers prooitje, wederom ongeplukt.
Uurtje later zit NV weer op rooster en duikt M de kast in, heel even.Na een half uur, besluit NV de kast eens in te gaan. M komt onmiddellijk even bij haar, ter aanmoediging? Ze draait wat om het ei, pikt steentjes in hoeken  en draait de kuil bij. Op het ei gaat ze niet.
Na 20 minuten vertrekt ze, M komt er weer onmiddelijk aan, en schiet ook meteen weer weg, we horen een paring en zien daarna NV op de dakrand en M komt weer naar de kast.
M heeft kennelijk besloten dat het nu echt broedtijd is, want hij blijft bijna 3 uur op het ei, en wentelt het zo nodig. NV blijt een beetje poetsend en rondkijkend op de dakrand, eet ondertussen wat restjes bij de koelkast naast de wiphoek.
Om half 2 begint een concert, NV laat haar hoogste sopraan wailend horen en M chupt terug vanuit de kast. NV verhuist naar antenne, en jahoor eindelijk volgt daar om 3 uur de 3e waargenomen paring van de dag. Half uurtje later gaat NV naar rooster, en volgt een PO buiten beeld naast de kast, wel duidelijk hoorbaar en we zien naderhand via een andere cam NV en later M daar eten.
Half vijf komt M het ei weer bewaken, vanaf rooster, en om half 6 komt NV bij hem. Er volgt een heel lief gesprekje met snavelen, M vertrekt en NV gaat bij en boven haar ei staan en inspecteert de hoeken een beetje. Ze blijft tot half 7, beetje poetsen en staat dan weer op rooster te krijsen.M neemt het dan weer over, gaat weer op het ei, en wentelt het een keer.
Ineens schiet hij om half 8 de kast uit na een wailtje van NV, en wordt er in de kleine antenne gepaard.De 4e keer dat wij waarnamen vandaag. Wat zou NV precies geroepen hebben? Kwart over 8 vindt M dat NV echt naar de kast moet komen, hij landt op rooster, en gaat naast de kast van de restprooi eten, daar komt NV op af. M vliegt een rondje en gaat in de kast zitten chuppen, NV antwoordt soms, ze is vlak in de buurt, en na een paar keer heen en weer vliegen van M komt ze bij hem in de kast, voor een ei-overleggesprek.
M vertrekt en NV...gaat zich poetsen.Om half tien kijkt ze even bij het ei, en draait zich vervolgens om en valt met ei achter haar staart in slaap.

Waargenomen
Paringen 4
Prooioverdrachten 3

door margootje

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van anniet do 12 apr - 20:37

Falco P, 12 apr 20:24u
Dagsamenvatting 12 april 2018 “Resignation and a touch of hope” Als je niet beter wist zou je misschien denken aan een nieuwe naam voor een damesgeurtje. Maar voor degene die ook geen Frans kennen betekent dit “Gelatenheid en een vleugje hoop”. Het gevoel dat mij de laatste dagen beheerst als ik kijk naar wat er allemaal gebeurd in die Mortelse toren. Nog steeds M en nog steeds NV. Maar alles gaat zo z’n gangetje. Ja rust, die is er en ja, die is erg belangrijk. Maar telkens Cam1 en dat ene eitje. Steeds weer die M die toch z’n “ding“ blijft doen, eentje waar je trots op bent. En NV? Je houdt van ze of je begint ze te haten. Ze kent de regels van het spel niet of ze manipuleert de hele wereld bij elkaar. En dat ongrijpbare, dat onvatbare van die natuur is tegelijk die ‘touch of hope”. Ik, een positieve Falconist, proef ook uit de chat dat meer mensen nog geloven in een 2e legsel. De tijd zal het leren. De berichten van andere slechtvalkkasten all over the world geven ook moed. Blijft staan dat het slechtvalkenseizoen gaande is in al zijn schoonheid. De natuur laat zich niet leiden en is onvoorspelbaar. Tuurlijk, een nest met 4 kuuks zou voor ons als slechtvalkliefhebbers hier een ultiem gevoel geven. Maar helaas of beter misschien wel gelukkig hebben we daar geen invloed op. We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we gratis mogen meekijken in deze wondere wereld van de slechtvalken. Leuke en minder leuke dingen, “but this is nature, you know!” Zo, al weer en Franse uitdrukking er tussendoor. Even weg uit de dagelijkse sleur, de ellende in de wereld opzij gezet en gefocust op een slechtvalkenkoppeltje. De dag van vandaag dan maar. NV heeft weer de hele nacht in de kast verbleven. Nee, niet op enig ei. Om 06.11 uur stapt ze het rooster op en vliegt kort daarop weg. Om 06.16 uur verschijnt M voor het eerst ten tonele. Ieder gaat zo z’n eigen weg. De eerste paring is er om 08.02 uur. Er zullen er deze dag in totaal 5 plaatsvinden. Om 10.38u is de enige registreerde prooioverdracht. Denkt M misschien “doe t lekker zelf NV”. Wel heeft M weer enkele keren op het eitje gelegen, maar het lijkt toch niet zo intens als voorheen, alsof ie beseft dat het een kansloze missie is. NV helemaal niet, die heeft in de kast weer de bekende schijnbewegingen gemaakt of haar onkunde nog maar eens laten zien (filmpje Aaltje). Als ik afsluit rond 20.30u lijkt de gebruikelijke avondwissel in de kast aanstaande. M op het rooster en in de verte een schreeuwende NV. De tijd tikt door, een volgende dag zit er aan te komen. En…… het vraagteken is nog steeds geen uitroepteken. (BdL Blog 6-4-18)
anniet
anniet

Aantal berichten : 2687
Registration date : 29-04-11

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 - Pagina 2 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Ciryon vr 13 apr - 22:20

DAGSAMENVATTING VRIJDAG 13 APRIL *waargenomen paringen: 1** gelegde eitjes: don’t bother**gevechten: yep*
Nou, weer een dag van uitersten vandaag hoor, hier op De Mortel. De hele dag zowat niets te doen in en om de slechtvalkennestkast. Heerlijk saai, dacht ik nog en goed voor NV die wel een beetje love en peace kan gebruiken. Bij het inloggen stonden alle 3 cams in hop, maar ja er gebeurde ook nix, dus veel zouden we niet missen. Heerlijk saai, hoewel we graag anders zouden willen. Mijn gedachten dwalen af. Het gaat hier helemaal niet om wat wij graag zouden willen, dit is het rijk van NV en M. Wij gluren alleen maar als een Big Brother mee in hun leven, en we bespreken veel van wat er gebeurt alsof ze mensen zijn. Margootje heeft daar in de chat altijd zo’n mooi woord voor: antropomorfiseren. Het toekennen van menselijke eigenschappen aan dingen of dieren. Sommige mensen vinden dat je dat niet moet doen. Het is de natuur, het zijn dieren, dat is allemaal compleet anders dan mensen. Kan zijn, maar voor mij houdt het aan de andere kant ook betrokkenheid in. Om je als mens ergens betrokken bij te voelen, moet je het je eigen maken, dat kunnen wij mensen toch het beste als je het vermenselijkt? Zolang je maar in de gaten houdt dat overdrijven ook een vak is. Over naar de refreshbeelden van VWGGemert dan maar weer. Er zit een slechtvalk op de WH, het is niet te zien of het NV of M is. De achtergrond verdwijnt in de ochtendnevel. Er is zoveel water gevallen de afgelopen dagen daar rond de toren, de dag kan niet anders dan met vage beelden beginnen. De vooruitzichten zijn wel goed, lekker temperatuurtje, de zon gaat uiteindelijk van de nevel winnen, je krijgt gewoon zin in de dag. NV heeft er ook zin in, al voor zes uur krijst ze de hele boel bij elkaar. Niet lang daarna vindt de eerste paring plaats, op afroep zeg maar. M komt z’n nulurencontract netjes na en verdwijnt weer net zo snel uit beeld als ie gekomen is. Als de hop is opgetrokken, zien we NV nog steeds lekker op de wh zitten. Onder aan de toren neemt razende reporter Kuiko de situatie ter plekke in ogenschouw, maar bij gebrek aan valkenactie wordt de groei van het spottersveldboompje onderwerp van aandacht. De hele dag is er echt weinig actie, tijdenlang blijven beide valken, bijna als standbeelden, zitten waar ze zitten. We verwonderen ons hoe lang deze valken zo bewegingsloos kunnen zitten. Tsja, als er geen activiteit is, dan maar kijken naar de inactiviteit. Overduidelijk krijgt ook M steeds minder belangstelling voor het eitje in de kuil. Stukje bij beetje vervliegt met deze observaties ook onze hoop op een Mortels nestje met witdonzige kuukjes die, heel voorzichtig, kleine stukjes vlees gevoerd krijgen.  We vinden op het web berichten dat er toch wel late legsels bij slechtvalken in Nederland voorkomen. Eitjes die na een voorseizoen vol strubbelingen pas in mei gelegd werden, waar in juni nog prachtige kuuks uitkwamen. Deze berichten zijn de  strohalmen waaraan we ons vast grijpen. Al weten we dat ze meer uitzondering zijn dan regel, ze houden het laatste sprankje hoop wat we nog hebben in leven. Het eind van de middag nadert, ik wil al bijna afsluiten, de dagsamenvatting is vrijwel klaar. Wat zal er nog gebeuren, behalve de inmiddels voorspelbare avondrituelen van M en NV, kastje wissel en dan slapen naast je ei. Had je gedroomd, dit is De Mortel, ineens zijn er weer veel te veel valken in de lucht. Het begint weer met verwarring, wie is dat, daar is er ook een en in de kast ook al een … huh!? en voor je het weet is het weer matten in de lucht. Zijn het echte aanvallen? Nee, denken we eerst, meer een beetje showvliegen en wat spielerei. Maar als NV toch bijna van het rooster wordt getikt, lijkt het even anders. Dit is geen juvie die vast aan het oefenen is, daarvoor zien de scheervluchten langs het rooster en de tikken die aan NV worden uitgedeeld er te ervaren uit. Tjeemig de peemig, daar gaan ze weer hoor, NV staat weer te stampvoeten op het rooster. Ondanks dat concluderen we even later toch dat zowel NV als M niet echt onder de indruk zijn, al knokt M ook mee vandaag. In ieder geval: het is weer chaos en het gaat door tot het donker is. Weet je, we raken er aan gewend ook, terwijl de slechtvalken blijven rumblen in hun jungle, eten wij ondertussen onze avondhap, alleen of met onze gasten, vullen we poezen, legen we hondjes, doen we een cappucino met een toefje slagroom en wat cacao en checken we af en toe of het nu wel of niet echte gevechten zijn en of we één of meer ringen zien aan de vreemde valkenpoten. Pol voorspelt vanaf Texel dat NV vannacht niet in de kast slaapt. Eerst lijkt het erop dat ze gelijk krijgt, maar tegen tien uur, als het al helemaal pikkedonker is, landt er een valk op de ring naast het rooster. Is het NV? Voorzichtig loopt ze over het rooster en koekeloert ze de kast in, is het veilig? We zien geen ringen, wel O-benen … dat ziet er goed uit!

door Ciryon
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 1241
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 59
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 2 van 5 Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum