Laatste onderwerpen
Zoeken
 
 

Geef resultaten weer als:
 


Rechercher Geavanceerd zoeken

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

+9
Coriena
Hyacint
knuffeltje
Ciryon
Twietie
Freddie B
Eleonore
krielkip
margootje
13 plaatsers

Pagina 1 van 5 1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje ma 5 maa - 22:17

hier graag uitsluitend dagsamenvattingen

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje ma 5 maa - 22:17

Samenvatting  De Mortel maandag 05032018, M heeft het heen en weer
V van de Mortel slaapt 's nachts in de kast, zeker al vanaf 25 februari
Ook zien we dagelijks en aantal paringen voor de cam en prooioverdrachten.
M wordt steeds vaker -ongeduldig- bij de kast gezien, gisteren wel 17 keer, vandaag 13 keer.
Maar vandaag dan, samengevat:
Tot 6 uur in de ochtend heeft V rustig staan slapen in de kast, meest koppie in de nek, af en toe minuutjes wakker om beetje te poetsen.Dan gaat ze op rooster de dag bekijken.Na 20 minuutjes vliegt ze weg, en om 7 uur zien we M voor de eerste keer vandaag op rooster.Hij staat daar flink te chuppen, racet weg, om meteen weer terug te komen, om nog een paar minuten vanuit de kuil te roepen. Hij vertrekt, maar is binnen kwartiertje weer terug, weer chuppen in de kuil en half uurtje later zelfde tafereel.
Tien voor acht komt hij met prooitje op het rooster en begint te plukken, V komt al snel om het aan te nemen en vliegt ermee weg, kan M weer even in het kuiltje.Hup weg weer, en om kwart over acht staat ie alweer met prooitje op rooster, wat V meteen weer meeneemt. Waar haalt hij het steeds vandaan, hij wordt de hele ochtend rond de toren gezien door waarnemers (*), en enkele keren op de wiphoek..de hoek waar de meeste paringen worden waargenomen.
Eind van de ochtend komt V een half uurtje op rooster zitten.Tegen tweeen zien we M met een prooitje op de dakrand, het lijkt of hij V zoekt.Die wordt even later gespot (*) in de antenne, waar gepaard wordt.Half uurtje later weer M chuppend bij de kast, heen en weer en heen en weer, en vernemen we weer van een paring (*).
Om vier uur komt V naar het rooster, ze zit daar lang te kijken , tot we haar naast de kast zien, dan zien wegduiken, en dan komt M daarvandaan te voorschijn  en gaat op rooster zijn nageltjes doen, moet een prooioverdracht zijn geweest.
Om vijf uur zit we V op de wiphoek, waar we een mooie paring kunnen zien.M daarna weer de kast in, en roepen op het rooster, het kan hem lijkt wel niet snel genoeg gaan met dat ei..
V komt om half zeven naar de kast, op de voet gevolgd door M, die heel even bij haar in de kast springt en buigt en dan heeft V heerlijk de kast voor zichzelf, beetje rondkijken beetje poetsen..
-3 paringen waargenomen
- M 13x bij de kast
-clips van Aaltje:3x is scheepsrecht

door margootje


Laatst aangepast door margootje op do 5 apr - 21:39; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van krielkip di 6 maa - 23:09


Fogel, 6 mrt 22:40u
Po en dan natuurlijk...Paren!- di 6 maart Begin bij waarneming Maria om 3:05 heel vroeg dus! V is wakker en doet aan vroege ochtend gymnastiek, kijkt 5 min later vrij alert naar buiten en vertrekt na wat gedreutel om 3:25. Even later is ze weer terug op het rooster en de kast weer in, ff poetsen en om 3:58 weer met koppie in de veren en lekker verder slapen. Om 5:01 is V weer wakker en begint aan een grote poetsbeurt, ja onze V is heeel proper maar dat wisten we al! Maria schreef dat V heel onrustig was vannacht. Om 5:56 spuugt V een braakbal! Vanaf een uur of 6:00 volgt V daarbuiten iets en begint na half uurtje flink te chuppen, is erg onrustig en draaitkont in het kuiltje. Om 6:49 vertrekt V naar de WH waar een PO plaatsvind, V eet op de rand en m vliegt grote antenne in. Nadat V haar maaltje opheeft vindt er een paring plaats om 7:09. M op rooster 7:21 maar is snel weer weg (prooitje scoren natuurlijk) V weer terug in de kast en jahoor daar is tie weer M met prooi op het rooster en V vliegt ermee weg. T 'uurlijk doet M alles voor haar... en zichzelf want hij wil eitjes zien dus weer een paring om 8:02 en 8:15 daarna een po om 8:42 op de rand en om 9:12 weer een paring, ja ze hebben de smaak te pakken! En daar zit ik hier nu met m'n eipoll voorspelling (18 maart om 17:00 uur) echt niet! Om 12:25 PO in de kast en daarna vertrekken V en M uit beeld. V in grote antenne om 13:42 en stapt al blerend op rooster en is meteen weer weg, Po vindt vervolgens plaats naast de kast. Hehe om 15:49 wordt weer een valk gespot in de grote antenne. 17:10 weer een PO op rooster en V vliegt ermee weg. 17:17 M in de kast en weer weg! (heeft ook het heen en weer) 18:30 zit V weer in de kast en roept, M vliegt voorbij en V gaat kuilen, duidelijke taal toch! IR 18:52. V geniet van de skyline om 19:08 en Freddy fluistert zacht naar V dat ze moet blijven;) en kijk ze is er nog steeds, turend naar buiten! Verschillende mensen zijn mss een beetje teleurgesteld en lekker voor de gek gehouden door V en hebben de ei-poll voorbij zien gaan maar ach volgende keer beter!!!
krielkip
krielkip

Aantal berichten : 22
Registration date : 02-05-15
Leeftijd : 71
Woonplaats : horst

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje do 8 maa - 21:51

Dagsamenvatting 07032018 *Paren en eten, maar niet tegelijk*
V heeft vanaf een uur of 3 de nacht op de rand naast de kast doorgebracht.Om 6 uur vliegt ze weg, en drie kwartier later komt M op rooster staan chuppen .vertrekt en komt bijna meteen weer chuppend terug, V landt op de wiphoek waarna paring volgt.
V blijft even op de rand, M wordt weer driftig rondvliegend gezien, is een half uurtje weg, en staat om tien voor half acht met een prooitje in de kast, maar V is nergens te zien, dus gaat hij op de dakrand er zelf maar van eten.V vliegt langs en weg is M weer, kwartier later duikt hij weer op, op de rand, met weer een ander prooitje. V komt aanrennen om het aan te pakken, en gaat plukken en eten, M vertrekt. Kwart voor acht is V klaar en vliegt naar de wiphoek. Dan uit beeld. Kwart over negen staat M weer bij het kuiltje, ziet iets en spurt weg, en om half tien is er weer een prooioverdracht in de kast. V gaat dat buiten beeld op dak opeten, M blijft poosje bij de kast.De rest van de ochtend worden beide valken op diverse plekken op dak gezien en om even voor twaalf komt M weer een prooitje brengen voor V, die ze buiten beeld gaat opeten. Na het eten gaat ze naar de wiphoek en wordt er weer gepaard en een uurtje later nog eens.
Dan gaat V naar de kast, uitgebreide inspectiewerkzaamheden, alle hoeken en de kuil worden flink ondersteboven gekeerd.Hierna gaat V naast de kast op de cam zitten, zichtbaar op de refreshcam.Half drie komt M naar de kast, V zit er nog steeds naast, op de buitencam, na tien minuten gebabbel van M bij de kuil, gaat V naar de wiphoek, M vertrekt ook, maar niet om te paren nu.Na een half uurtje wachten vertrekt V opeens en wordt op (*) de rand onder de antenne etend gezien, M bij haar in de antenne. Heeft ie haar wederom iets te eten gebracht dus.V gaat uitbuiken bovenop de dakcam.Na een half uurtje wordt daat een paring waargenomen (*).Binnen een kwartier zit M alweer in de kast en V op de wiphoek en volgt nog een paring.Dan gaat V weer buiten beeld (*) verder eten, M ziet toe vanuit antenne(*).Na tien minuten wordt daar wederom een paring waargenomen.
Daarna zien we M weer in de kast, V vliegt rond en landt op de wiphoek, M stijgt op en... geen paring, V zit te eten, slechtvalken hebben ook zo hun etiquette: '' geen gerommel onder het eten" Dus wacht M een half uurte, en komt om kwart voor vijf aanvliegen voor de zevende paring die wij zien vandaag.Om half zes komt V naar de kast, M brengt haar daar een prooitje, net naast de kast buiten beeld.V gaat ermee de kast in, wacht tot M weg is, en vliegt er dan ook vandoor.
Kwart over zes is ze terug in de kast, staat daar te chuppen tegen M, die net buiten beeld naast de kast zit, hij scheurt naar de dakrand en komt terug met een prooitje die V op rooster aanneemt en nuttigt, terwijl M in de kast toekijkt. Als het op is vliegt V weg, M achter haar aan. V komt meteen weer terug, en M ook, hij vliegt over haar op rooster heen direct de kast in. Er volgt weer een gesprek, dan vertrekt M.
V gaat naar haar kuil, doet daar weer iets met de steentjes, diept nog eens uit en gaat naast de kuil staan rusten.

waargenomen paringen:7
waargenomen PO :6
M bij de kast :11 keer

margootje


Fogel, 8 mrt 21:37u
Sv donderdag 8 maart. Ook vandaag is love in the morning air! V is een vroege vogel en wordt vandaag wakker om 5:19 maar uitslapen is ook fijn, zeker als je eitjes gaat leggen heb je veel rust nodig dus blijft ze lekker doorsoezen tot 6:02. Ja dan wordt V echt wakker en begint met haar rek en strek oefeningen, vervolgd door een poetsbeurt. Zo, weer lekker fris en fruitig en de dag kan beginnen! V op rand om 6:10 en na wat chuppen om 6:21 op rooster en vliegt weg (niet ver hoor) want 1e paring vindt al gauw plaats om 6:30,. Beide valken komen al snel richting kast maar alleen M gaat de kast in en V vliegt weg naar de wh, daar vindt weer een paring plaats om 6:43. M zit om 6:48 in de grote antenne en nu helaas gaan de cams plat! Maar Maria kon via refresh toch nog M op rooster waarnemen en er vind een PO overdracht plaats om6:56 op de rand. M in hoge antenne om 7:10, V er weer vandoor naar de wh waar weer een paring plaatsvind om 7:11, de 3e dus al! En dit binnen 45 minuten poehee! En jahoor als klap op de vuurpijl om 7:48 weer een paring! V in de kast om 7:52 en diept het kuiltje uit, ze is echt druk bezig met de voorbereidingen en M heeft het heen en weer, zo is hij er weer en zo is hij weer weg:) ach gossie, de lieverd doet zo'n best! Nadat V klaar is met de voorbereidingen van de kraamkamer vliegt ze om 8:52 weer weg. Po in de kast, gezien door Bolid en om 10:00 uur V nog in de kast gezien door Maria (dit door refresh en Froon) cams waren plat. (dank Bolid en Maria)! Gelukkig om 10:50 weer beeld en M in de kast om 11:22 e diept het kuiltje uit. Verder is er een hele tijd niet echt iets belangrijks gebeurd maar na wat leuke en melige brichten uit het CH is V weer in de kast om 18:22 en houdt zich bezig met het kuiltje. Nu 21:32 V slaapt heerlijk en droomt vast van mooie kuuks die gezond mogen uitvliegen!

door Fogel


Laatst aangepast door margootje op za 10 maa - 23:42; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Eleonore za 10 maa - 0:54

Dagsamenvatting Mortelvalken - vrijdag 9 maart (door Fogel)
De samenvatting begint wat later op de dag helaas en wel om 7:11 waar een paring plaatsvind, er zijn hiervoor ook al 2 paringen geweest maar weet de tijden niet. Na deze paring geniet V heerlijk van het zonnetje op wh. Om 7:49 weer een paring en M om 7:58 op het rooster en duikt de kast in en weer weg om om 8:10 om vervolgens in het topje van de antenne te gaan zitten. V is inmiddels klaar met zonnebaden en vliegt weg van de wh om 8:16 en 1 minuut later M weer in de kast, ach die heeft weer het heen en weer, wanneer komt dat ei nou???! Vervolgens vinden er weer 2 paringen plaats op de wh, 1 om 9:03 en 1 om 9:18. V op rooster om 9:35 en vliegt weer weg om 9:39. Rond 10:19 wordt er een 3e valk gezien door mensen uit het ch, V en M paren weer om 10:31 in de antenne. M hierna even op rooster en weg, V gaat ook weg. Eindelijk om 14:27 een flitsbezoek op het rooster door M en gaat even de kast in, vertrekt ook meteen weer. V krijgt hapje po op rooster 15:00 en V eet het op op wh. Om 15:29 wordt er weer een 3e valk gezien door de mensen in ch, er vindt echter wel een paring plaats om 15:57 in antenne en een po om 16:00 op betonrand en V gaat eten en ja natuurlijk volgt daar een paring op om 16:18……..Toch blijkt er geen 3e valk te zijn geweest maar heeft dit alles te maken met een tijdsverschil tussen de 3 cams die dus uiteen lopen en de mensen die kijken dus valken zien die er eigenlijk op dat moment niet zijn, aldus Corina! En Aaltje (clipmaakster) heeft dit nagekeken en bevestigd! Dus geen zorgen mensen:))), om 18:18 komt M met rp die V zelf eerder op het dak heeft gelegd, V pakt rp en samen vliegen ze weg, komen allebei weer terug op rooster, V eet en M wacht tot ze klaar is met eten, hoopt weer op paring? Maar nee geen paring meer gemeld in oz. V nog we even kuilen en daarna in slaap naast kuil!...Slaap lekker V!_________________
Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 243
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Freddie B za 10 maa - 21:07

*Dagsamenvatting 10-03-2018*
"Derde Valk en Rode Wouw"
De Zaterdag begint met V dutten,poetsen,rekken en strekken en verder dutten.Op een gegeven moment is ze zo flauw van het gewauwel (R. denkt dat het CH een Datingsite is en Freddie een Neuroloog:() en ze strompelt naar de rand en met een mega flats geeft ze aan hoe ze er over denkt!Bij het terug strompelen naar de Kast gaat ze haast op haar Muil (Ton).Hierna volgen de gebruikelijke nachtrituelen tot ze om 06:20 het Rooster op gaat en een BB eruit gooit (Maria),ondertussen (het is 06:45) zit M onder de grote Antenne (*),maar zit ie nu te plukken/eten? tot er om 07:06 een PO plaats vindt (Buddie).08:20 is er pas de 1ste Paring van de dag op de WH (Coriena-.zie filmpje op svl).10:05 volgt de 2de Paring nu in de grote Antenne (*).Ondertussen is Ton Kuiko (onze razend Reporter ter plaatse) op het Spottersveldje gearriveerd,stapt haast in de stront en meldt een Paring op de "Koektrommel" (10:46).Dan volgt er onrust door een derde Valk en een Rode Wouw die rond zweeft (Ton).Wilma CH meldt een Paring in de grote Antenne (*)(12:54).13:28 komt V naar de Kast voor een uitgebreide Steentjes controle,Kuil bijwerken,KK inspectie tot er weer de derde Valk verschijnt (*)(Seetie),waarna V weg vliegt om 14:25.Ton meldt nog : Gisteren blijkt er ook een vierde valk te zijn geweest. (Volgens Piet).Terwijl V in de grote Antenne (*) zit,knalt M gillend de Kast in en gaat even daarna achter de derde Valk aan,gevolgd door snoekduik van V uit de Antenne (*).Schijnbaar was de indringer niet belangrijk genoeg want V landt met een vers geslagen prooitje op de WH en begint te eten,terwijl M ook een prooitje heeft,er even van eet en dan op het dak verstopt (*).Er volgen weer twee Paringen,om 15:02 op de WH (J@hoo) en om 16:35 in de grote Antenne (*)(Marianneke).17:16 vliegt V uit de Antenne (*) zo de Kast in.Ze begint diect weer met kuilen,steentjes tellen,KK in orde maken.18:12 M op de WH geland (Birdie) en gaat eten,terwijl V uitgedut is en weer gaat kuilen etc.18:38 waagt M zich effe in de Kast maar gaat er als een speer weer vandoor.Terwijl de IR aangaat gaat V maar weer verder met poetsen en pedicure al hangend boven de Kuil.Flauw van het gegluur keert V ons haar bevallige rug toe,terwijl M zijn slaapplekje heeft opgezocht.Al met al niet veel PO's (er was ook heel regen),wel  genoeg Paringen en ondanks de derde Valk een betrekkelijk rustige dag voor onze Sterren M en V.Zal er dan morgen een Ei liggen of niet?Wil je het weten kijk dan morgen weer!!Met dank aan VWG (geen storing de hele dag),het Clubhuis (voor de warmte en gezelligheid) en de trouwe OZers voor het harde werken!!

door Freddie
Freddie B
Freddie B

Aantal berichten : 8269
Registration date : 07-05-13
Leeftijd : 59
Woonplaats : Groningen

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje ma 12 maa - 22:39

Samenvatting zondag 11 maart en maandag 12 maart 2018

Gisteren veel aanvallen rond de toren geweest en V is om tien voor 7 voor het laatst met M in de kast gezien. een half uur later zat grote valk boven de kast en even later binnen. Was een geringde vrouw.
V is sindsdien niet meer voor de cam geweest, zodanig dat we zeker konden zeggen dat het V was.
De geringde vrouw is vanaf vanmorgen steeds op cams gezien geweest, op de rand en in de kast en op rooster en in antenne (*). Tot we haar ringen officieel kunnen lezen heet zij GV wat staat voor Geringde Vrouw.
Er is vanmiddag met cam 3 gezocht op de ring vd toren , en daar werd een dode valk gezien, en die is zojuist opgehaald door VWG en in de vriezer gelegd
Verder zijn de aanvallen van een vrouwelijke valk op GV de hele dag, tot donker doorgegaan en verwachten we morgen weer, wie de aanvalster is, is onbekend
M is oke', leek vanmiddag ook bij aanval te helpen, staat regelmatig in de kast, werd 1x bijna van rooster getikt door GV einde middag, met de andere valk achter haar aan.
Eind vd avond kwam GV bij M in de kast, M scheerde weg, en GV ging naast de kast en later op rooster en in de kast slapen.
En verder verwachten we morgen weer aanvallen en wachten we af wat uit de autopsie van de dode valk komt

door margootjeLaatst aangepast door margootje op do 5 apr - 21:40; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Twietie di 13 maa - 0:15

Aanvulling sv: blog van VWG

Strijd beslecht?
Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | maandag 12 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 3x

De afgelopen twee dagen is er een invasie van vreemde valken rond de toren van De Mortel waargenomen. Deze indringers proberen het huidige mannetje en vrouwtje te verjagen of zelfs te doden. Wat is er tot nu toe allemaal gebeurd?

Vwg Gemert
Het huidige vrouwtje V en het mannetje M zijn al ver gevorderd in de balts, vele copulaties zijn waargenomen en het vrouwtje moet haast al tegen de eileg aanzitten. Ze was steeds vaker voor langere tijd in de nestkast te zien.
Echter op zondag 11 maart verschenen er meerdere slechtvalken op het strijdtoneel en laat in de middag filmde Karin Groen-Dam een aanval / gevecht tussen twee slechtvalken. Zie voor de beelden deze link: https://youtu.be/oPX60CMYarM

Zoals te zien is op deze beelden "vallen" beide slechtvalken aan elkaar vastgegrepen aan de achterzijde van de toren naar beneden.
Vanaf dit moment is het huidige vrouwtje V niet meer waargenomen in en rondom de nestkast. Gezien de kracht van de aanval is het aannemelijk dat de aangevallen slechtvalk vrijwel onmiddelijk is gedood door de indringster. Slechtvalken zijn echte stootvogels, zij verrassen hun prooi door ze met grote kracht aan te vallen / te stoten. Tijdens de impact vind er zo veel energieoverdracht plaats waardoor de ruggegraat breekt en de prooi weerloos wordt.
Vaak slechten zij de aanval door de prooi / concurrent in de nek te bijten waardoor de halswervels breken en de dood intreedt.

Maar was de aangevallen slechtvalk het huidige vrouwtje V?
Vandaag was meerdere malen een vreemd geringd vrouwtje in en rond de nestkast te zien. Dit vrouwtje heeft een zilvergrijze pootring en een gekleurde oranje pootring met mogelijk de combinatie YC.
Oranje pootringen zijn gebruikt voor Nederlandse vogels tot 2014. Vanaf 2014 gebruiken we hiervoor grijze met drie letterige combinaties. Voor de dakcamera was de ringcode YC met enige zekerheid goed te zien. Bij deze opname keken wij ook nog even van bovenaf op de vierde ring of daar mogelijk een dode / gewonde slechtvalk aanwezig zou zijn. Wat wij al enigszins verwachten troffen wij daar een dode slechtvalk aan. Na inzoomen bleek de valk geen ringen om te hebben, zou het het huidige vrouwtje V kunnen zijn?

Om de valken niet te verstoren ben ik vanavond na 20:00 voorzichtig de vierde ring opgegaan en heb ik de dode valk verwijderd en meegenomen. De aangetroffen vrouwelijke valk had veel letsel in haar nek wat wijst op de afronding van de dodelijke aanval door de indringster. Mijn vermoedens dat het hier om het huidige vrouwtje V gaat kan ik ondanks het letsel en aangetaste verenkleed met enige zekerheid bevestigen.
Gezien de positie van de aanval en de vindplaats is het aannemelijk dat de aangevallen valk in het filmpje dezelfde valk betreft.

Hoe nu verder?
Zoals in eerdere territorium gevechten is gebleken bestaat er nog een kleine kans dat er alsnog een broedsel grootgebracht kan worden. Het mannetje M zal dan een paarband moeten aangaan met een nieuwe vrouwtje of dit gezien de aantallen slechtvalken rond de toren en de daarbij behorende verstoringen nog mogelijk is zal de komende weken blijken. Het is zelfs mogelijk dat het huidige mannetje M zelf ook verjaagd / gedood gaat worden omdat er ook een vreemd ongeringd mannetje is waargenomen.
Twietie
Twietie

Aantal berichten : 6273
Registration date : 29-05-15
Leeftijd : 69
Woonplaats : Eindhoven

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje di 13 maa - 0:28

v, maandag 12 maart. Een hele trieste dag! V schijnbaar voor het laatst gezien om 17:30 (zo 11-maart met M in de kast) daarna nog een vreemde valk even op het rooster (volgens nachtchat Margootje). Verder laten alle valken (onze) en vreemde zich niet meer zien deze nacht. Toch zag Maria om 6:35 V en M druk chuppend in de kast, V vliegt weg, M springt op rooster en vliegt na 1 min ook weg. Om 6:42 wordt er een sv gezien in de antenne die 3 min later weer weg is maar dan begint er wat vliegwerk daar boven in de toren. Om 6:56 land er een vreemde valk met ringen op het rooster en meteen weer weg. We noemen haar voor het gemak GV (geringde valk). Er gebeurd nu heel veel in en om de toren met name in de antenne's, valken vliegen, scheren af en aan en er vinden achtervolgingen plaats. GV zit opvallend veel in de antenne, op het rooster en soms in de kast. M houdt zich wat afzijdig, kijkt een beetje rond (een hele tijd in de kast) Eleo meldt om 11:10 dat het erop lijkt dat de nestkast is overgenomen door GV, weer op rooster en nog geen spoor van onze super V! Gerrit komt ook even in oz en schrijft dat hij rond 12:30 bij de toren is geweest en dat er op dat moment 4 valken rondvlogen die geen agressief gedrag vertoonden, er 1 tussenzat met 2 ringen en vv daarbij was. En tja helaas dan beginnen ineens de serieuze gevechten, omstreeks 13:30, luchtaanvallen, schijnaanvallen en flinke botsingen in de antenne's. Om 13:55 een schijnaanval op wiphoek vervolgd door 5 echte aanvallen. M blijft buitenspel en kijkt het ook maar met (angst?) aan. De vrouwtjes vechten het uit en of dat (onze) V dat is met GV???. Dit alles gaat de rest van de dag door, er gebeurd veel in het luchtruim en om 15:35 een speeraanval van boven op sv die op de dakrand zit. Om 18:33 weer felle aanvallen en van 2 sv's bijna de poten in elkaar gehaakt. M duikt de kast in om 19:02, even later komt GV, M gedraagt zich heel onderdanig en druipt af. GV blift met koppie in de veren slapen in de kast! Helaas is er een dode valk gevonden op een ring in de toren en de kans is groot dat dit (onze) V is, echt zo triest!!!
Door Fogel


Laatst aangepast door margootje op za 17 maa - 0:30; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van krielkip wo 14 maa - 0:24

Fogel, 14 mrt 0:20u
Reuzin GV heeft de hele nacht in de kast doorgebracht maar heb begrepen dat ze vrij onrustig was, slapen, weer wakker, slapen, wakker, weer ff dutten etc. Om 5:55 is Gv weer wakker en na wat rek en strek oefeningen wordt ze onrustig en schijnt iets te volgen daarbuiten, springt op rooster en vliegt 3 min later weg. M komt al snel de kast ingevlogen gevolgd door GV, chuppen en samen weer weg. Het wordt al snel druk rondom de toeren, veel vliegverkeer maar door wie allemaal? GV en M vliegen af en aan op het rooster en M soms in de kast, GV scheert af en toe langs op het rooster en chupt er op los, toch mss een nog een 3e valk ergens? Om 8:31 zit GV te eten op de wh en vind er ook een paring plaats om 8:33 (tijdens het hapje) tussen GV en M. Daarna lees ik niet zo veel waarnemingen meer in oz maar lees wel in ch dat M- Corina (gefeliciteerd trouwens Corina, vandaag jarig!) schrijft dat ze het mooi vind dat M al snel weer de draad opgepakt heeft want GV zit tegen de eileg aan. Dit zag Corina al toen GV voor het eerst de kast in kwam aan haar achterste, nou als iemand het weet is zij het wel! Ben zo benieuwd, hoe leuk en spannend is dit toch!….En ook leuk is dat Eleo de eipoll niet meer in de kliko hoeft te gooien;))). Om 10:36 is er weer veel vliegverkeer boven de toren, GV speelt hierin een grote rol en M houdt zich wat afzijdig. Pas in de dt ook een valk aangevallen op de kast en gaat er vandoor! Om 18:46 eindelijk een prooi in de kast en natuurlijk vliegt GV ermee weg. M en GV 10 min later nog even samen in de kast en een goed gesprek besloten dat M ergens anders gaat slapen en GV in haar hotelkamer mag blijven. GV heeft trouwens wel een heel andere plek/manier om te slapen dan (onze) Vievie, op de rand van de kast en staat. Slaap lekker! Ter info: GV heet vanaf nu 7C, ze is geindentificeerd, geringd door Peter op 7-05-2014 op de zendtoren Ittervoort, leudal in Limburg. GV blijkt een kleinkind (valk) te zijn van pa en ma, de oude bewoners van de Mortel. Clips: “ Hoe gaat het verder” en “Ring” van Aaltje!
krielkip
krielkip

Aantal berichten : 22
Registration date : 02-05-15
Leeftijd : 71
Woonplaats : horst

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje wo 14 maa - 22:27

dagsamenvatting 14032018 Voorspoedige dag, zelfs met gelach

7C heeft tot kwart voor zes in de kast geslapen. Was soms even wakker en leek dan wel onrustig rond te kijken. Birdie CH:Ze lijkt te denken "waar ben ik nou weer".
Zes uur vloog ze van rooster.Kwart over zes speerde daar iets voorbij, cam 2, M binnen en meteen weer weg, gevolgd door 7C,  die op rooster gaat chuppen, komt even rooster aantikken, en zo gaat het door tot half 8, ze lijken te baltsen met hun heen en weer gevlieg, en om half 8 staat M in de kast, na vast een PO, want hij heeft restjes aan de snavel. Zo gaat het de hele ochtend door ze zijn een keer even samen in de kast en verder wordt er veel gevlogen, maar geen aanvallen meer gezien door anderen.
Oja  er kwam wel twee keer een man op dak werkzaamheden verrichten,..waarschijnlijk,  de  tweede keer was tussen de middag, nèt toen Martin VWG inzoomde op 7C die op de achterste dakrand stond te eten, daar was dus een PO geweest die we niet konden zien, enfin 7C spurtte weg, we waren bang voor een aanvaller, maar was dus wegens die man. Gaf niet, binnen enkele minuten nadat de man weg was, zat ze alweer in de grote antenne.

Om drie uur zien we een prachtig tafereel, prooioverdracht in de kast, 7C gaat eten op rooster en M blijft in de kast een tijd tegen haar staan babbelen
Rond half 5 leek er even aktie, andere valken kwamen aan, maar werden door M en 7C samen vlot weggestuurd.
Ze zijn snel weer terug, 7C op de wiphoek en M in de kast chuppend, maar tot ieders verrassing volgt er dan geen paring op de wiphoek, maar vliegt 7C naar beneden en landt achter de kast. M in de kast schrikt zich een hoedje, dat heeft ie nog nooit meegemaakt, wie landt er nou naast de kast uit zijn beeld?  Dus M schiet er vandoor en 7 C , LOL , weet duidelijk de weg nog niet en probeert tussen de spijlen van het hek door naar het rooster te komen, wat haar met enig gewring nog lukt ook.
Onze snelle M was af en toe poosje uit beeld over de dag heen, maar dan was hij natuurlijk jagen, want om kwart voor zes kwam hij weer met een prooitje voor 7C. Weer blijft M in de kast staan kletsen tegen haar, terwijl zij op rooster over haar geschenkje mantelt. (vleugels om het prooitje, zoals we jonge valkjes in de kast zien doen, om te voorkomen dat broer of zus het wegkaapt).
Na het eten gaat 7C bovenop de camstellage naast de kast zitten, wat een favoriet plekje van haar lijkt, en verwent Martin van VWG ons weer door met de dakcam va bovenaf op haar in te zoomen, we krijgen een schitterend beeld op 7C en op haar uitzicht naar beneden!!!
Even later vliegt ze daar weg, zien we ze even samen hele korte baltsdanslied, echt heel kort Wink,maar wel 3x, dan vliegen ze wat en landden ze wat boven dak, waar een Paring in de grote antenne wordt waargenomen.
Tijd vor ze om te gaan slapen, M gaat naar zijn slaaplek (die wij niet zien, ergens op de toren) en 7C vliegt van wiphoek naar....de ring , achter de kast waarschijnlijk. Zou ze nog in de kast komen vannacht?.....
Dank aan alle waarnemers in OZsheet en vooral aan Martin VWG die zorgt dat we de beelden nog steeds hebben ondanks enorme computercrash, en ons verwent door in zijn vrije tijd tussen de bedrijven door de valken met de cam te volgen.

door margootje


Laatst aangepast door margootje op do 5 apr - 21:40; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje do 15 maa - 22:14

dagsamenvatting 15032018 Wie is nou wie?

Vandaag zijn we alleen nog zeker van M. En dat hij heeft gepaard.Twee keer dat wij konden waarnemen, om kwart voor zeven en om kwart voor één.
Maar....met wie?
Vanmorgen leek alles te vervolgen als gisteren, behalve dat 7C niet in de kast heeft geslapen. Om half zeven was M met een vrouwtje in de kast, was dat 7C? zoals we toen allen dachten , of ze een oranje ring draagt is niet duidelijk op beeldmateriaal te zien.? Er volgde een ochtend met veel gevlieg , en een derde valk .
Rond negenen deed de derde valk scheervluchten vlak langs betonrand waar valk 7C leek te ziiten. Om tien voor tien komt M  met een prooitje , maar waar is niet duidelijk en of iemand het opeet ook niet. Rond kwart voor tien is de derde valk uit beeld.
In ieder geval is er vanaf 11 uur en aantal keer een vrouw met één zilveren ring  gezien in de kast. en wel drie keer tot kwart voor één, en rond die tijd ook samen met M in de kast.
De vrouw die we om 12:35 in de kast zien , heeft een gezwollen been, waar ooit een ring zat. Lijkt oranjeroze..ontveld.  
**    https://imgur.com/a/GzVnF    **
Om kwart voor één wordt er dan een paring waargenomen op cam 3, waar deze dan op gericht staat, antenne of wiphoek is niet duidelijk.  
We zien in de middag om half drie , dezelfde vrouw met 1 ring weer in de kast en als ze weggaat zien we daarna 2 valken op dak, M op de antenne en een vrouwtje op de dakkast , en daar vliegt ook een derde rond, maar de twee valken blijven rustig zitten. Er volgt een rustige namiddag, waar geen derde valk meer wordt waargenomen. Half vijf zien we M in de kast in gesprek met de vrouw met één ring op rooster.Ze buigen en chuppen.De vrouw gaat naar binnen en schraapt even een kuiltje! Om tien over vijf heeft M haar alweer in de kast gelokt, en om kwart voor zeven nog een keer.   Wat opvalt is  dat de valk een beetje mank is, wat we voorgaande dagen bij 7C ook zagen. En dat er paringen waren en baltsgedrag.
De theorie is dat 7C haar gewonde poot is gaan zwellen , de ring daardoor wat is opengebogen, en verloren.

door margootje


Laatst aangepast door margootje op do 5 apr - 21:41; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje vr 16 maa - 19:33

Dagsamenvatting 16032018 * Mistig en rustig *  

Het was erg rustig en mistig op de Mortel vandaag. Om half zeven kwam M op rooster, op de voet gevolgd door V1R, zoals we de Vrouw met 1 ring nu noemen, na een kort gesprekje vertrok M, en bleef de dame drie kwartier rustig op het rooster zitten. Dan vertrekt ze, en de hele ochtend vliegt ze soms even een rondje, komt ze naar rooster en er werden vier gesprekken met M gevoerd in de kast. Om half twaalf wordt er een Paring waargenomen op de achterste dakrand. Ook de middag verloopt zeer rustig, V1R laat zich een paar keer op rooster zien, M komt  keer om een kuiltje maken en op de drempel zitten poseren.
Om half vier wordt er even  een valk op hek boven de kast gezien  en dan zitten we weer een poos naar optrekkende mist en regen te kijken tot rond vijfen beiden nog eens bij de kast komen. M vertrekt meteen. V1R blijft even op rooster, vliegt dan naar de camstellage en gaat daar een poosje zitten, ze vertekt even, maar landt na een rondje om de toren naast de kast, onder de camstellage en komt na een tijdje daarvandaan naar het rooster, waar we ze om half zeven vertrekt.
Dus.. we zagen vandaag 1 paring in beeld, geen prooioverdrachten gezien, maar we zagen wel een goedgevulde krop bij V1R tussen de middag , geen derde valken meer gezien vandaag.
Stand van zaken betreffende de identiteit van de vrouw met 1 ring,  V1R,  voorlopig genoemd:
Haar zilverkleurige code moet nog gelezen, er moet nog een goed beeld van komen. Op deze ring staat een code, die gekoppeld is aan de database van het vogeltrekstation. De code van valk 7C is bekend dus als we een screenshot van die cijfers hebben weten we of het 7Cis met een verloren ring of een andere valk. Afwachten dus.

door margootje


Laatst aangepast door margootje op do 5 apr - 21:41; in totaal 3 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Twietie vr 16 maa - 19:46

Cool
Twietie
Twietie

Aantal berichten : 6273
Registration date : 29-05-15
Leeftijd : 69
Woonplaats : Eindhoven

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Ciryon za 17 maa - 20:57

DAGSAMENVATTING ZATERDAG 17 MAART 2018
De dag is wit in De Mortel. De wind staat recht in de kast, waardoor zich de sneeuw in de hoeken ophoopt. Margootjes vlek achter de schotel van gisteravond kon toch heel goed een valk zijn geweest, denken we aan het einde van de nachtwacht. Daar twijfelen we vanavond overigens weer aan. Om half 7 komt er een valk op het rooster kijken, waarschijnlijk V1R, pas tegen 9 uur laat zich weer een valk zien, nu op de achterrand (cam3). Rond half 10 gaat een zucht van verlichting door de chat: er zijn in ieder geval nog steeds 2 valken bij de toren! Weinig actie verder vanmorgen. VWG is even zo vriendelijk om ons alle hoeken van de toren te laten zien! En natuurlijk het prachtige witte landschap er omheen. Iedereen vraagt zich af of de valken misschien zijn vastgevroren op de lampen ofzo, waar blijven ze? Om half 12 vliegt er dan eindelijk weer eentje door het beeld. 10 minuten later komt M in de kast, met bebloede poot, hij zal wel een prooitje hebben geslagen. V1R wordt dan ook gezien op cam3. We zien dat M kabaal maakt, ’t is zeker weer tijd voor een goed gesprek. Yep, V1R komt de kast in en M vertrekt. Ze hupt daarna naar het rooster en vertrekt ook. Heel even later weer grote verwarring: een dame in de kast zonder ringen? of toch wel een ring links? Tegen half 2 is er dan ineens wéér die V in de kast en duidelijk geen ringen! We zien ze inmiddels allemaal vliegen (de ene letterlijk, de andere figuurlijk). Rond 2 uur is de V (ringloos, maar met gekruide pennen) alweer in de kast. Ze diept het kuiltje es even uit en om half 3 noges. Iedereen vind haar erg op ‘onze’ V lijken. Was het dan toch een andere valkin die op de ring geslagen lag? De verwarring blijft de rest van de dag voortduren. Ondertussen zit M een uur als een ijsbolletje te kleumen op het rooster. Het leek wel speeddaten de afgelopen tijd voor M. Iemand merkt op dat al die vrouwen telkens weer wegvliegen. “Dat heb je soms met vogels” klinkt het nuchter in de chat. Toch lijkt M er aardig cool en relaxt onder te blijven. De V blijft de rest van de dag telkens in de kast terugkomen en inmiddels lijkt het er op dat ze blijft slapen ook. Als ware CSI’s onderzoeken we alle filmpjes en foto’s, misschien kunnen we daarmee toch de V identificeren. Zou het ‘onze eigen’ V kunnen zijn? Iedereen raakt er steeds meer van overtuigd. Maar waar is ze dan geweest? Zou het een truc van Pa zijn die ze heeft geleerd: “teveel vechtersbazen hier, ik wacht wel even af”. Of is het toch gewoon een andere ringloze V? Ik ben benieuwd naar de nieuwe blog van VWG. Op een of andere manier hoor ik de hele tijd zo’n riedeltje van heel vroegah in mijn hoofd: “Kunt u er nu nog bij? Kunt u het nu nog volgen? Dan kunt u meer dan wij!”

dor Ciryon
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 1241
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 59
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van knuffeltje za 17 maa - 22:42

Ciryon, wat een leuke, gezellige en met humor doorspekte dagsamenvatting, heb em met plezier gelezen, dank daarvoor wow hugh 1

knuffeltje

Aantal berichten : 844
Registration date : 12-10-17
Leeftijd : 65
Woonplaats : Rotterdam

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Eleonore za 17 maa - 23:23

Helemaal mee eens, Ciryon! Cool

_________________
Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 243
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Hyacint zo 18 maa - 19:44

ErikPetersen, 18 mrt 19:34u
DAGSAMENVATTING ZONDAG 18 MAART 2018 Precies een week geleden zaten we allemaal in diepe rouw. Onze V kwam niet meer terug en we wisten met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het verkeerd ging aflopen. Sinds gisteren is er echter weer nieuwe hoop. Gigabytes aan oude films zijn onderzocht en foto’ s van vroeger zijn op AIVD-achtige wijze onderling vergeleken. Niet is nog zeker, maar in ieder geval heeft een V (onze V?) vannacht geslapen in de kast. Ze heeft lekker uitgeslapen tot 06.00 uur en koos daarna het luchtruim. De gehele ochtend een drukte van belang in en rond de kast. M en V maken een hoop vlieg- en landingsuren deze ochtend, maar paringen zijn in de ochtend nog niet geconstateerd. Onderwijl werden de valkverslaafden ook wakker en mochten we rond het middaguur ruim 1.110 bezoekers melden die getuigen waren van een goed gesprek tussen M en V in de kast. Namens ze de plannen door voor de laatste koude zondagmiddag? Ondertussen gaat de discussie door en door…. Is ze het wel of is ze het niet, maar willen we het eigenlijk wel weten? Begin van de middag zat V lang op het rooster en zo te zien leek ze bijzonder ontspannen. Later in de middag best veel activiteiten in de kast.. Zweefvliegend op de harde wind landen, poetsen, bijkletsen tussen M en V (hopelijk eerdaags geluid er bij), Ukkiehoek schoonmaken, prooioverdrachten en kuiltje op maat brengen. Al met al een veel betere zondag dan vorige week. Chat is ook ontspannen met om 16.30 uur meer dan 1.2k kijkers en V die vanuit de kast al weer één uur dromerig naar buiten zit te staren. Het lijkt of V kijkt naar een tenniswedstrijd. Wat mij betreft prima, Game, set and HATCH! In de middag ook geen paringen mogen constateren, maar wie weet hebben ze een WH buiten beeld of is het te koud om… ehhh… laat maar. Aan het begin van de avond weer prooi-overdracht en gebabbel tussen M en V. Camera zoomt stevig in op V net voordat de avond gaat vallen, prachtige beelden en de discussie start weer. Is ze het wel of is ze het niet? Over een ding zijn we het allemaal eens…. Ze is bloedmooi. Een bezoek van M resulteert in een donderspeech van V en beiden kiezen vrijwel gelijk het luchtruim. Rond 19.00 uur tikken we bijna de 2.000 viewers aan, maar te laat om een screenshot te nemen. De enige beweging nu is het veertje onder het rooster. Intrigerend dat veertje….. is er altijd bij en zwaait 24/7 naar ons de kijkers. Tijdens het inschakelen van het IR-licht komen ze samen weer binnen… En M vliegt snel weer weg. De snavellezer Polletje in de chat meent te weten dat M zei “kijk schat....ga hier maar boven zitten en effe goed persen”, maar hiervan is nog geen DNA-bewijs van. Nu ogenschijnlijk de rust weer teruggekeerd is wordt er alweer gesproken over een ei-poll…. Wat een verschil met vorige week. V blijft nu het donker aan het worden is in de kast… kijkt nog wat naar buiten en soms naar de chat. V schudt haar hoofd en denkt “prooi-overdracht door taarten en Bretonse ballen te gooien naar elkaar…”. Ze kijkt nog een keer in de camera en sluit haar ogen. Het is genoeg geweest vandaag. Oogjes dicht en snaveltjes toe en toedeloe.
Hyacint
Hyacint

Aantal berichten : 501
Registration date : 16-05-13
Leeftijd : 58

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Coriena ma 19 maa - 19:03

Ciryon, 19 mrt 18:58u
dan nu maar vast: DAGSAMENVATTING MAANDAG 19 MAART 2018 Een hele heldere dag vandaag en horen we dat goed? Jawel, er is weer geluid op De Mortel. VWG is gisteravond nog tot laat bezig geweest met het installeren van de nieuwe computer. En vanmorgen zijn ze ook al weer hard aan het werk om het geluid en beeld zo goed mogelijk te krijgen. Blijkbaar is er ook nog iets mis met het mengpaneel, waardoor het geluid nog niet optimaal is. Hier wordt nog een oplossing voor gezocht. Onze complimenten en dank in ieder geval voor de mensen van VWG die dit allemaal in hun vrije tijd toch maar weer even flikken. Chapeau! Met geluid erbij lijkt het even of er een nieuwe soort rond De Mortel huist: de ‘Falco Peregrinus Plingus’, maar al gauw wordt deze ondersoort niet meer gehoord. De rest van de ochtend is het een komen en gaan van V en M. Ze hebben regelmatig hele gesprekken en wisselen elkaar af in de kast en op het rooster. Kunnen we nu ook aan het geluid herkennen of het ‘onze’ V is, die in de kast verblijft? Twijfel heerst nog: haar chuppen klinkt hoger en ze flatst verdorie gewoon in de kast. Dat zou ‘onze’ V nooit doen! Anderen zijn vandaag juist helemaal overtuigd: dit is gewoon ‘onze’ V, dat hoor je duidelijk en ze flatste ook wel eens in de kast, hoor. De ene wil het liefst zeker weten of dit ‘onze’ V is en de ander vindt het niet zo nodig. Aan onze discussie komt abrupt een einde. Aan het begin van de avond komt VWG met breaking news: er is overleg geweest met WSN en er is bewijs dat de V die nu op de toren zit 100% een andere V is dan ‘onze’ V. Later op de avond komt er een nieuwe blog met hun bevindingen. Triest nieuws en niet iedereen wil het geloven. Weer een brok in onze keel, toch een I.M. voor ‘onze’ V? Wilden we haar zo graag zien in deze V dat we onszelf probeerden te overtuigen. Ach, we zijn mensen geen valken. Maar ook: M en zijn ‘nieuwe’ V bouwen ondertussen aan hun onderlinge band. Er is vanmorgen gepaard op de achterste hoek van de toren. In de kast is naarstig gewerkt aan de kuil, want die zit blijkbaar nog niet op het goeie plekje. M brengt kadootjes. En laten we wel wezen, de close ups vandaag hebben wel laten zien dat ze een beauty is, V van de Mortel. Er is al drie dagen rust rond de toren en eindelijk lijkt alles ‘normaal’ z’n gangetje te gaan. En het veertje aan het rooster fladdert op de wind.


https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/blog/lezen/nieuwe-vrouw-nv-in-de-mortel

_________________
Het leven is soms veel te kort,geniet ervan en durf te leven!
Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Tome510
Coriena
Coriena

Aantal berichten : 148080
Registration date : 01-03-09
Leeftijd : 58
Woonplaats : Lage Zwaluwe

http://slechtvalkenliefde.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje di 20 maa - 21:10

Dagsamenvatting 20032018 * Lijkt rustig op de Mortel......*

NV sliep in de kast. Was vaak wakker, zeker elk half uur, keek dan wat naar buiten en poetste en heeft ook midden in de nacht op de drempel gestaan.Om kwart voor zes stond ze op de drempel, wakker.Tien voor half zeven komt M even iets vertellen, vliegt dan weg en NV volgt hem, dan komt M weer terug, tot een uur of zeven vliegt hij heen en weer kast tot om zeven uur NV bij hem in de kast komt. Hij vertrekt, zij blijft, kletsnat geregend.
Dan volgen steeds storingen van alle cams (van BDL) maar tussen de bedrijven door kunnen we toch nog wat waarnemen.
In totaal 4 paringen hebben we gezien, geen een op de wiphoek , tis nu paar meter verderop of even voorbij de dakcam.
Verder hebben we M een kuiltje zien maken, hij heeft nog steeds last van zijn rechterpoot.
En NV heeft ook een kuiltje gemaakt en regelmatig op rooster gezeten.En er was nog een gesprek in de kast vanmiddag.
Prooioverdrachten zagen we niet, maar NV had in de namiddag een goed gevulde krop. Leek dus een normale rustige dag.
Tot de avond viel, we zagen NV de kast uitspurten en M kwam terug...en bleef heel lang in het kuiltje maar ze kwam niet terug...tot acht uur en nu weten we het niet.. cams zijn weer weg.
Was er eind vd middag een PO?..Waarom kwam NV niet naar M in de kast?..We wachten maar weer af..
*update*om half negen weer even beeld..met..NV in de kast..gelukkig..

ps 1 Paring is niet door ons voor de cams waargenomen maar door Kuiko ter plaatse, dank aan hem.

door margootje


Laatst aangepast door margootje op do 5 apr - 21:42; in totaal 1 keer bewerkt

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van margootje do 22 maa - 0:08

Samenvatting 21 Maart 2018 *Mortelpaar in de Mood* De dag begint redelijk vroeg voor nv om 5:47, ze strekt haar vleugels, draait om en tuurt naar buiten. Om ongeveer 6:27 komt m binnen, dit had ik zelf ook gezien (ja ik spiek s'morgens altijd even voor ik naar het werk ga) zag dat ze samen een gesprekje hadden en m vloog weg, nv volgde snel en daarna is het af en aan vliegen naar het rooster en m vaak in de kast bij het kuilte, tja die wilt eindelijk wel eens eitjes zien. M zal ook wel een beetje van de leg zijn na alle gebeurtenissen. Er vind een paring plaats om 6:56 en nog wel op de wh. Even later zijn beide in de kast en hebben weer heel wat te bespreken, het gaat duidelijk over eitjes die in dat kuiltje moeten komen en nv heeft dit heus wel door hoor m. m vliegt weg en nv controleerd de kast en het kuiltje en vliegt vervolgens zelf ook weg. M is duidelijk nog niet tevreden, vliegt de kast weer in en begint luid te chuppen in het kuiltje. Ondertussen komt er een fijn bericht van VWG dat de instellingen zijn aangepast en we nog beter beeld hebben (en dit is zekers zo) maar dat er aan het geluid nog gewerkt wordt. Dank VWG!!! Wat later wordt het behoorlijk mistig en wordt het ook wat lastig om de valken te spotten behalve wanneer ze de kast inkomen en dit is regelmatig het geval en vervolgens een paring weer op de wiphoek om 7:17 die waargenomen is vanuit ch. Ondertussen vraagt Julia zich af of vogels tegen elkaar aan botsen in de mist wanneer ze druk op zoek zijn naar voedsel, nou denk het niet Julia, ze zien veel beter dan ons en hebben veel vliegervaring, onderling zullen ze niet botsen denk ik maar denk dat ze meer botsen tegen auto's, vrachtverkeer etc, ja heel triest! De mist is inmiddels wat aan het wegtrekken en nv is weer op het rooster om10:20 en blijft heerlijk relaxt zitten tot Pol binnen komt vallen en nv er als een speer vandoor gaat, thnx Pol! Wink De cams worden nu geplaagt door de hops maar nv wordt toch gespot om 12:49, springt op rooster, kast in en kuilcontrole tot 2x toe en gaat er dan weer vandoor. Tussentijds heeft nv vast een prooi gehad gezien haar volle krop om 14:15 op het rooster vervolgd door een paring weer op wh, nv vliegt naar de kast, diept kuiltje en pikt wat steentjes. En ach dan komt onze dappere m op het rooster om 16:30 met prooi en nv is net weggevlogen, po heeft elders plaatsgevonden (waarschijnlijk op het dak) maar M komt gelukkig zelf ook terug op rooster (om 18:27) met volle krop maar helaas ook met nog steeds een mank rechter pootje. De 2 zien elkaar nog even op het rooster en m nog even druk chuppen in de kast en vertrekt. Nv blijft achter op het rooster starend in de duisternis en nu ... heerlijk slapend met de kop in de veren!

Door Fogel (titel, Birdie)

_________________
blijf nieuwsgierig en geniet van het kleine Herfst
margootje
margootje

Aantal berichten : 16773
Registration date : 09-06-15
Leeftijd : 58
Woonplaats : Leiderdorp

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Eleonore do 22 maa - 0:17

Door: Fogel, 21 mrt 22:36u
Samenvatting 21 Maart 2018 Aanvulling: Om 23.59u vloog 'iets' over NV heen, ze vloog direct weg.

_________________
Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 243
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Ciryon do 22 maa - 20:05

DAGSAMENVATTING DONDERDAG 22 MAART 2018*suf dagje of sufdagje**waargenomen paringen: 7*
De dag sloot gister af met de nachtcamera (IR) schitterend ingezoomd op NV die op het rooster voor de kast zat. Koppie in de veren, lekker slapen. Niet de hele nacht door, blijkt vanmorgen. Ze schrok van iets wat tot twee keer toe langs haar heen flitste. Op Aaltjes filmclip ‘Verstoorde nachtrust’ is prachtig te zien dat een spreeuw in de kast landt en er meteen weer vandoor gaat. Had NV zeker even niet zien zitten zo in het donker, minder goeie nachtoogjes wellicht? Of hebben we naast de kamikaze-duif nu ook de kamikaze-spreeuw? Hoe de nacht is afgelopen voor de spreeuw is niet bekend, maar NV spurtte meteen achter hem aan toen ie het hazenpad koos. Ze kwam pas tegen de ochtend weer terug. ’s Ochtends is het grauw, grijs en nat en NV suft wat op het rooster. Dan een paring  op de wiphoek (WH) en later, terwijl de mist weer dikker wordt, zit M een poos in het kuiltje te dutten. NV lijkt verder ook niet veel uit te voeren vandaag. De chat vraagt zich af of ze überhaupt wel duiven kan vangen, want ze heeft er nog niet een binnen gebracht. Aan de andere kant hoeft ze dat ook nog niet. M verzorgt haar goed en brengt haar regelmatig prooitjes. Die strategie werpt zijn vruchten af voor hem: de fameuze WH lijkt in ere hersteld, er hebben al weer diverse paringen plaatsgevonden. Ze werken ook regelmatig aan het nestkuiltje. Dat komt iedere keer wat meer in het midden van de kast te liggen. NV voert waarschijnlijk haar voorkeuren door, ook deze vrouw heeft de broek aan. Ze leert daarentegen ook wat manieren van M, zo flatst ze inmiddels een paar keer netjes naast het rooster, zoals het hoort! Bij het donker worden zit NV op de WH, de chat wacht op een avondparing, maar die zullen we niet meer kunnen zien. Met 7 waargenomen paringen vandaag, zijn ze toch al aardig op weg.

door Ciryon
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 1241
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 59
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Eleonore vr 23 maa - 21:35

Dagsamenvatting vr 23 maart 2018 *Aanvallen op NV* (door Eleonora’s Valk)
Het is avond, het acht uur journaal is daarstraks geweest. Wie nu pas de Mortelcams bekijkt ziet NV in haar kuil zitten, haar veren een beetje bol. Ze kijkt naar buiten. Zou de ei-leg aanstaande zijn? Na een nacht op de betonrand - ‘hangend voorover met kop op half elf’ - links van het Mortel-penthouse heeft ze immers vanmorgen nog vóór half 11 al 5 keer gepaard met M: 2 keer onder de dak-cam, 1 keer pontificaal op het rooster, een keer op de wiphoek en een keer in de hoge antenne. M bracht haar ook nog een hapje, hij zorgt goed voor zijn nieuwe ‘Torendame’. Het eventueel zere rechterpootje deert hem niet bij het paren en bij het scoren van prooien. Een rustig Morteldagje, toch? NEE! Niets van waar! Net als ondergetekende de Ei-poll uit het stof wil halen om vanavond klaar te zetten zodat iedereen opnieuw – na het overlijden van ‘onze V’ op 11 maart – een gokje kan wagen, begint het. Terwijl 1 valk op de wiphoek zit vliegen er 2 snel achter elkaar aan door het beeld. Na een paar minuten beginnen we in de gaten te krijgen dat er een 3e valk aanwezig is. Via de 3 cams van Beleef de Lente en via (*) zien we dat NV aangevallen wordt. M verschuilt zich in de kast. Vanaf dat moment is het aanval na aanval op NV, het levert zeer spectaculaire beelden op (zie vooral ook de clip van Aaltje: ‘Weer gevechten’). De aanvalster (want dat is het zeer zeker) lijkt forser dan NV. Met z’n allen komen we ogen tekort om met deze cams alles te volgen. Het lukt toch aardig en met de hulp van Martin van VWG die ‘live’ de camera’s bedient zien we heel veel Slechtvalkenacties. 11.44u: M en NV landen kort achter elkaar in de kast, lijken een ‘strategie’-gesprek te hebben. NV weer het rooster op en ontwijkt net op tijd weer een aanval. Met dank aan alle OZ-ers die de aanvalsgolf genoteerd hebben, 8 uur lang! In een enorm hoog tempo gaan de aanvallen op NV door: als ze op het rooster voor de kast zit, onder cam 3 op het dak, op het dak van de kast en in de lucht. Vaak zien we twee en soms 3 valken tegelijk in beeld. De aanvallen duren voort: een scene uit Top Gun is er niets bij! Slim kruipt NV een paar keer onder het hek door en gaat in een hoek onder kabel zitten. Wij als toeschouwers krijgen nauwelijks tijd om koffie (en adem) te halen. Regelmatig zijn er meer dan 1000 mensen aan het kijken; veel mensen laten weten het jammer te vinden dat er nu weer zo gevochten wordt om de mooie stek, de kast. Eieren zijn voorlopig van schrik terug de eileiders ingeschoten bij NV (mochten ze al in de maak zijn). Een paar keer zijn de aanvallen bijna raak: tuimelt NV achterover of de valken lijken elkaar in de lucht bijna te grazen te nemen. Een paar maal zoekt VWG de ringen af op zoek naar een slachtoffer van deze strijd; nog niet. Al is rond 15u via de (*) cam te zien hoe de 2 Valken elkaar raakten! M is de hele middag niet meer gezien, hij wacht ergens op of vlakbij de toren tot de strijd beslist is of voorbij. Langzaam werd het donker daarstraks. Tot het allerlaatst gingen de aanvallen door. Om 19u zoomt Martin in op de valk die op de wiphoek zit. Gelukkig! NV is nog ‘heel’ en sinds 20.15u zit ze in de kast. Af en toe doet ze een oog dicht, maar ze zal vannacht niet rustig slapen...


door Eleo

_________________
Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 3214872794
Eleonore
Eleonore

Aantal berichten : 243
Registration date : 10-06-15
Leeftijd : 57
Woonplaats : Tilburg

Terug naar boven Ga naar beneden

Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018 Empty Re: Dagsamenvattingen BDL De Mortel 2018

Bericht van Ciryon za 24 maa - 20:17

DAGSAMENVATTING ZATERDAG 24 MAART 2018 *nog meer onrust?**waargenomen paringen: 9*
NV heeft de nacht in de kast doorgebracht. Na de enerverende dag van gisteren kon ze wel een goede nachtrust gebruiken. Geen storende spreeuwen nu, geen sneeuw en geen aanvaller, want om half elf vanochtend is het pais en vree rond de toren. We hopen allemaal dat de derde valk nu echt vertrokken is. Hoewel het mooie filmpjes oplevert, die gevechten, met prachtige backflips van NV waarmee ze haar aanvalster ontwijkt. Liever hebben we nu toch dat ze eindelijk de kans krijgt om eitjes te leggen. M en NV doen er zeker hun best voor, nog voor ik vanmorgen mijn bed uit kwam, hadden zij al 5 paringen achter de rug. Daar ligt het ‘m dus niet aan. Helaas wordt in de chat gemeld dat de derde valk al wel is gesignaleerd. Dat voorspelt niet veel goeds, denk je dan, maar als het middaguur aanbreekt is het nog steeds (erg) rustig. Vanaf het spottersveld wordt ook getwitterd: totale rust hier, buiten de twee valken die perfect samenwerken om een duif te scoren. Veel energie verspillen ze er niet aan en bij gebrek aan andere valken gaan ze maar op een stel buizerds af die er ook rondhangen. Het lijkt alsof ze niets meer in de buurt van de toren tolereren nu (citaat Kuiko). Wonderbaarlijk, maar ook tot ver in de middag heerst er alleen maar grote rust rond de toren. En in die rust wordt er volop gepaard. Naast de wiphoek wordt de antennewip in het Mortelwoordenboek bijgeschreven. We willen nog niet geloven dat die gevechten eindelijk voorbij zijn, eigenlijk kunnen we die rust nu niet eens aan. Is het de stilte voor de storm? Inderdaad, tegen half vijf zijn er drie valken te zien in één cambeeld. NV spurt er achteraan. De vraag rijst of het wel een derde valk was, misschien was het wel een duifje, of een andere vogel. In de hoop dat ze de andere dame gisteren uitgeleide hebben gedaan. Even later: toch een derde valk, het lijkt zelfs of M nu aangevallen wordt. Is de derde valk nu een man? We moeten wel lachen om de volgende actie. Waar we een gevecht verwachten, worden we getrakteerd op een antennewip. De achtste paring vandaag. M is duidelijk niet onder de indruk van de indringer. In de chat vraagt men zich af of het juveniel (jonge valk) is die nu rondvliegt. M vliegt weg en de indringer vliegt er rustig achteraan. Het komt niet echt tot grote schermutselingen. Het is wel verwarrend dat de tijden van de diverse cams die gebruikt worden niet gelijk lopen. Je kunt je zo aardig vergissen in of er nu 2 valken zijn of 3 valken. Credo: alleen 3 valken als je ze in één cambeeld ziet. Tussendoor wordt er nog es gepaard in de grote antenne, de 9e keer vandaag (die we hebben gezien). Een nieuw blog op de BDL site geeft weer meer informatie over hoe de taakverdeling in z’n werk gaat bij hommeles met indringers in het territorium. Terwijl er 1000 spreeuwen in mijn bomen landen, zien we een kruis van vliegtuigsporen boven de toren en denk ik toch nog even aan V en ik ben niet alleen daarin. Het wordt donker en het lijkt of NV weer in de kast of op het rooster overnacht.

door Ciryon
Ciryon
Ciryon

Aantal berichten : 1241
Registration date : 03-06-17
Leeftijd : 59
Woonplaats : Ossenzijl

Terug naar boven Ga naar beneden

Pagina 1 van 5 1, 2, 3, 4, 5  Volgende

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum